- Han har hentet informasjon fra minneord og aviser

Breivik ba om én times taletid om politisk vold og nevnte vervene han mener Utøya-vitnene har.

VIL HA TALETID: Terrortiltalte Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
VIL HA TALETID: Terrortiltalte Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at fem av de overlevende fra Utøya-massakren hadde vitnet i retten i dag, ba terroristen Anders Behring Breivik om å få ordet. Han varslet da at han hadde omfattende kommentarer og ba om en times tid til å framføre disse.

- Jeg vil blant annet gjennomgå alle politiske drap i Norge siden 1978, sa Breivik i retten.

Dommer Wenche Elizabeth Arntzen henviste denne lange kommentaren til en annen dag. Medforsvarer Odd Ivar Grøn sier Breivik ikke oppfattet det som at han ble stoppet.

-Han ønsket ikke å snakke i én time om dette i dag. Han vil bare minne om at han er blitt forespeilet at han vil få tid til det. Han hadde ikke med seg notater om dette nå, sier medforsvarer Odd Ivar Grøn til Dagbladet.

- Han ønsker å presentere det han mener er årsakene til at han er blitt radikalisert. Og han vil presentere listen over det han mener er politisk motiverte angrep og vold, sier Grøn.

Breivik fortsatte med å navngi en rekke av Utøya-vitnene og informasjon om hvilke verv han mener de har eller har hatt i AUF.

- De er politiske aktivister, sa han og framholdt at dette ikke var blitt nevnt under forhandlingene.

Grøn sier Breivik skal ha funnet fram til opplysningene på egenhånd.

- Informasjonen er nok i stor grad hentet fra minneord i avisene og liknende. Han har også mulighet til å hente informasjon fra avhør og andre politidokumenter i saken, sier Grøn.

- Vi kjenner ikke til om noen skal ha sendt informasjon om dette til ham. Jeg tror dette er noe han har gjort selv. Han ønsker å belyse at disse personene kan ha vært mer politisk aktive enn det som har kommet fram, sier Grøn.