- Han har hudkreft, mangler et øye og har dårlig hørsel

Han ble pågrepet for terror onsdag. I dag ble han løslatt.

 PÅGREPET:  Den iraksiske asylsøkeren ble pågrepet i sitt hjem i Greve i København onsdag. Natt til torsdag gjennomsøkte politiet adressen på jakt etter en mistenkelig gjenstand. Foto: Martin Sylvest Andersen / SCANPIX
PÅGREPET: Den iraksiske asylsøkeren ble pågrepet i sitt hjem i Greve i København onsdag. Natt til torsdag gjennomsøkte politiet adressen på jakt etter en mistenkelig gjenstand. Foto: Martin Sylvest Andersen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har løslatt en av de terrormistenkte personene som ble pågrepet i Danmark onsdag, skriver den danske avisa Berlingske Tidende. Mannen er en 26 år gammel irakisk asylsøker som bor i Greve i København.

De tre andre ble i dag varetektsfengslet i fire uker, hvorav to av ukene i full isolasjon. De er siktet etter terrorparagrafen, og i tillegg for våpenbesittelse.

Politiet beslagla ved husransakelse en maskin pistol med 36 skarpe skudd, i tillegg til et magasin inneholdende ytterligere 36 skudd, samt en 9 mm pistol.

- Uskyldig Boligen til den løslatte irakiske asylsøkeren ble i natt ransaket og beboerne evakuert, på jakt etter en mistenkelig gjenstand. Politiet opplyste deretter at de hadde funnet det de var ute etter, uten å opplyse om hva de hadde funnet.

Den danske avisa Ekstra Bladet har snakket med lillebroren hans før han ble løslatt.

- Min bror er uskyldig. Han blir kalt terrorist, fordi han er troende muslim, sier Farooq Muhammed Salman utenfor famililens bolig i Greve, hvor storebroren hans ble pågrepet.  

- Ikke terrorister Farooq er frustrert og sint på politiet.

- Hvorfor skal politiet gjøre beboerne redde for oss? Hvorfor skal de gi et sånt bilde av oss — at vi vil bombe Danmark? Vi er mennesker av kjøtt og blod. Vi er ikke terrorister bare fordi vi har skjegg og etterlikner vår profet, sier han.  

Ifølge politiets opplysninger skal storebroren angivelig ha hjulpet tre svenske statsborgerne med å finne en leilighet i Danmark. Disse tre ble også pågrepet i Danmark onsdag, mistenkt for terrorplanlegging.

Hudkreft Farooq mener broren ikke på noen måte er i stand til å verken skaffe noen en leilighet eller planlegge terror.  

- Min storebror går meget, meget sjelden ut av huset. Han sitter alltid hjemme med familien. Han har hudkreft, mangler et øye og har dårlig hørsel, så han er veldig innelukket, forteller lillebroren.  

Familien har bodd i Danmark i ti år, men den pågrepne storebroren skal på grunn av sin sykdom ha hatt en liten bekjentskapskrets.  

- De sier han skulle ha planlagt det med tre svensker. Jeg tror ikke engang at han kjenner så mange mennesker, sier Farooq.

Ble svært religiøs Ifølge en kilde med kjennskap til familien skal 26-åringen imidlertid ha forandret seg etter at han ble syk. Han skal ha blitt så religiøs at flere i hans egen familie ikke ville vedkjennes ham.

- Han begynte å gå i strømpebukse og kjortel. Samtidig fikk ikke familien hans verken lov til å høre på musikk eller feire bursdager, fordi det var forbudt, sier kilden til Politiken.

Han skal også ha blitt en ivrig bruker av nettsiden Paltalk, hvor mange militante muslimer visstnok møtes for å utvekse ideer. Verken dansk eller svensk etterretningstjeneste har villet uttale seg om dette.