- Han har i alle fall vært i 10 land

Politi over hele verden etterforsker reisevirksomheten til Anders Behring Breivik. De tror han snakker sant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrorsiktede Anders Behring Breivik skriver mye om påståtte utenlandsturer i sitt såkalte manifest. Han omtaler seg som en bereist fyr, og skryter av å ha besøkt et 20-talls land.

I manifestet påstår han også at han har en rekke støttespillere verden rundt, som han nå ikke vil avsløre overfor politiet.

Målet med flere av reisene var å skaffe seg utstyr til terrorhandlingene, ifølge Breiviks forsvarer Geir Lippestad. De ulike reisene har vært tema i avhørene denne uka for å avdekke eventuelle støttespillere og Breiviks innkjøp til terrorhandlingene.

Tror på Breivik Politiadvokat Christian Hatlo sier til Dagbladet at siktede har reist mye og bestilt utstyr fra mange forskjellige land, og at de tror på hans opplysninger om reisevirksomheten.

SJEKKER UT BREIVIKS REISER OG KONTAKTER I USA: Amerikanske FBI bistår norsk politi i etterforskningen av Breivik. Den er ventet å ta ett år. Foto: AP Photo/ Louis Lanzano
SJEKKER UT BREIVIKS REISER OG KONTAKTER I USA: Amerikanske FBI bistår norsk politi i etterforskningen av Breivik. Den er ventet å ta ett år. Foto: AP Photo/ Louis Lanzano Vis mer

- Det er så mye at vi måtte sette ned en egen prosjektgruppe som har fått i oppgave å jobbe bare med dette. Han har vært i mange land, men vi ønsker ikke å si mye om det nå. Reisene hans er noe vi jobber mye med. Han har i alle fall vært i minst 10 land. Vi har foreløpig ingen siktede personer i utlandet i denne saken, sier Hatlo.

Politiet i en rekke land er nå koblet inn i jakten på Behring Breiviks mulige støttespillere.

Dansk politi leter etter koblinger Breivik skriver i sitt manifest at han vært i Danmark og at anonyme dansker deltok i hans organisasjon. Sjefen for den danske sikkerhetstjenesten PET, Jakob Scharff, bekrefter overfor den danske avisa Dagbladet B.T. at hans folk for tida står i tett kontakt med norske myndigheter.

- Vi undersøker alle relevante spor som våre norske kolleger ber oss om, sier Scharff til Dagbladet B.T.

Denne uka var dansk politi i Oslo og fikk iaktta massemorderen og bli oppdatert på etterforskningen. Avisa møtte vedkommende — sannsynligvis en medarbeider fra Politiets Efterretningstjeneste — da han onsdag ettermiddag kom ut fra politihuset i Oslo. Vedkommende bekreftet at han hadde «vært inne og sett på ham».

TROR IKKE BREIVIK LYVER OM REISENE: Politiadvokat Christian Hatlo har så mye materiale å jobbe med i forbindelse med Breiviks reiser og innkjøpt at de har nedsatt egen prosjektgruppe som har fått i oppgave å jobbe bare med dette. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
TROR IKKE BREIVIK LYVER OM REISENE: Politiadvokat Christian Hatlo har så mye materiale å jobbe med i forbindelse med Breiviks reiser og innkjøpt at de har nedsatt egen prosjektgruppe som har fått i oppgave å jobbe bare med dette. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Den høyreekstreme bloggeren Kim Møller fra Århus bekrefter overfor den danske avisa at han er oppsøkt av folk fra PET.

Jaktet på våpen i Praha Breivik skriver at han i august i fjor kjørte til Praha for å kjøpe våpen.

Tsjekkiske medier skriver at tsjekkisk etterretningspoliti (BIS) etterforsker i samarbeid med norsk politi. De har analysert nettinnlegg på et høyreekstremistisk nettsted som støtter Breivik.

Politiets talsmann Jan Melsa sier Breiviks syn på det tsjekkiske våpenmarkedet var betydelig overdrevet, ifølge Prague Post. Etter Breiviks angrep økte tsjekkisk politi sikkerhetstiltakene på flyplasser og i nærheten av viktige bygg.

FBI bistår norsk politi
Breivik reiste i 2004 til New Jersey ifølge en anonym FBI-kilde nyhetsbyrået AP har snakket med. Han dro på turistvisum og oppholdt seg i USA en uke. Han reiste til Newark. Det er ikke kjent hvor han oppholdt seg i løpet av uka.

FBI ser på Breiviks amerikanske bånd, inkludert familie og reiser, skriver AP og amerikanerne fortsetter å assistere norsk politi.

Bånd til nasjonalister i Hviterussland Behring Brevik skriver om turer til Hviterussland i sitt manifest.

Hviterussiske myndigheter har til lokal presse opplyst at han var der 4. til 11. mars 2005, offisielt for å se på vikinggraver. Kilder i sikkerhetsmyndighetene sier imidlertid på at Breivik kom til Hviterussland tre ganger.

- I vår, mens han jobbet med å forbedre terroristangrepet, besøkte han Minsk, hvor han også trente i hemmelige terrorleire, sa Mikhail Resjetnikov nylig til den hviterussiske avisa Gazeta. Han er leder for Partiet for de hviterussiske patriotene.

Ifølge hviterussisk media har sikkerhetspolitiet oversikt over Breivik, hviterussisk KGB skal ha kalt ham «Viking» i sitt arkiv. Politiet etterforsker saken, og har ifølge Gazeta funnet ut at Breivik fikk terroristtrening av 51-år gamle Valerij Lunev, tidligere oberst i den hviterussiske spesialstyrken.

Jakter forretningspartnere i Sverige
Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo er koblet inn i saken etter at det etter arrestasjonen av Breivik ble funnet to personer på Facebook som oppgir Breiviks selskap Breivik Geofarm som arbeidsgiver.

En svensk mann oppgir at han er meddirektør i selskapet. Mannen lenker til en rekke kjente krigsforbrytere, deriblant den serbiske militslederen Arkan.

KJØPTE FALSKE POLITEFFEKTER I PRAHA: Ifølge politiet har Breivik skaffet seg sine ulike uniformer og effekter på lovlig vis. Falske politmerker skal han ha fått laget i Praha, ifølge ham selv. Foto: AFP
KJØPTE FALSKE POLITEFFEKTER I PRAHA: Ifølge politiet har Breivik skaffet seg sine ulike uniformer og effekter på lovlig vis. Falske politmerker skal han ha fått laget i Praha, ifølge ham selv. Foto: AFP Vis mer

Ifølge organisasjonen Expo kan minst en av mennene ha opptrådt under falskt navn på Facebook. Navnet var ikke å finne i det svenske folkeregisteret. Det kan også dreie seg om tulleprofiler.

Breivik forklarer i sitt eget manifest at han opprettet firmaet Breivik Geofarm for å kjøpe blant annet kunstgjødsel uten å vekke mistanke.

Festet i Budapest Breivik skriver at han var i Budapest i 2009 for å feire 30-årsdagen til vennen Peter med ungarske aner.

- Vi tilbrakte fem dager der, og festet og feiret bursdagen hans. Jeg har ikke drukket så mye Absolutt og Red Bull siden jeg var i Las Vegas, skrev Breivik.

Ungarsk presse har avdekket at han feiret sammen med tre ungarske kvinner. Ifølge avisa Blikk er landets kontraterrorpoliti inne i etterforskningen. Sikkerhetspolitiet kjenner identiteten på tre ungarske kvinner han festet med, ifølge pressen.

FERIE OG FORBEREDELSER: Dagbladet får opplyst fra venner av Breivik at han flere anledninger har reist til utlandet på ferieturer sammen med dem. Foto: Privat/Skjermdump
FERIE OG FORBEREDELSER: Dagbladet får opplyst fra venner av Breivik at han flere anledninger har reist til utlandet på ferieturer sammen med dem. Foto: Privat/Skjermdump Vis mer

László Toroczkai, leder i et av Ungarns høyreekstreme parti, sier til media at han var blant dem som mottok Breiviks manifest.

Han kan ikke huske å ha møtt Breivik. I manifestet skriver Breivik at han kjenner godt til Ungarns høyreekstreme fløy, som nå forsøker å distansere seg fra Breivik. Han skriver også at ungarere var med i hans påståtte tempelridderorganisasjon.

Skrev om møte i London Britisk politi har satt inn store ressurser på å etterforske saken. Brevik har ifølge britiske medier vært i landet flere ganger, blant annet har han møtt personer i den høyreekstreme organisasjonen English Defence League.

I manifestet skriver Breivik om et angivelig stiftelsesmøte i den såkalte organisasjonen Knights Templar. Det skal ha funnet sted i London i 2002.

POLSK POLITI PÅ SAKEN: Polske Lukasz Mikus er er offisielt siktet for kjemiskalieleveranser til Anders Behring Breivik, etter at polsk politi radiet boligblokka hans. Bestillingen var nevnt i Breiviks manifest. Polakken risikerer mellom seks måneder og åtte års fengsel.
POLSK POLITI PÅ SAKEN: Polske Lukasz Mikus er er offisielt siktet for kjemiskalieleveranser til Anders Behring Breivik, etter at polsk politi radiet boligblokka hans. Bestillingen var nevnt i Breiviks manifest. Polakken risikerer mellom seks måneder og åtte års fengsel. Vis mer

Storbritannias statsminister David Cameron har har lovet bred etterforskning av båndene mellom Breivik og EDL. Britisk politi reiste til Oslo mandag etter Breiviks angrep for å bistå etterforskningen. Europol bistår også oslopolitiet, og har stilt sin internasjonale database over høyreekstremister til disposisjon.

Maltetisk politi etterforsker ekstrembånd Breivik sier i sitt manifest ikke noe om når han har vært i Valletta på Malta, men han mener dette er ekstremt imponerende by som han anbefaler alle «tempelriddere» å besøke. Maltatoday har avdekket besøk på Malta og at Breivik har hatt kontakt med en rekke høyreekstreme her, blant annet partiet Imperium Europa.

Maltesisk politi er via Interpol instruert til å etterforske den britiske høyreekstremisten Paul Ray, og hans påståtte bånd til Breivik. Ray bor i Valletta. Det er den såkalte sikkerhets- og etterretningsavdelingen av maltesisk politi som bistår Norge.

Ray er av flere kilder i det høyreekstreme, britiske miljøet utpekt som Breiviks mentor, noe han selv benekter. Dagbladet kunne i forrige uke avsløre at Ray sammen med en gruppe ekstremister planlegger kamp mot islam.

Ifølge britisk presse heter gruppa «Order 777», og har medlemmer fra Nord-Irland, serbiske nasjonalister, nyfascister i Sør-Afrika, liberianere og kongolesere.

SETTER INN STORE RESSURSER: Britisk politi etterforsker Breiviks forbindelse til britiske høyreekstreme. Foto: AP/Kirsty Wigglesworth
SETTER INN STORE RESSURSER: Britisk politi etterforsker Breiviks forbindelse til britiske høyreekstreme. Foto: AP/Kirsty Wigglesworth Vis mer

I gruppas propagandamateriale finnes flere fellespunkter med Breiviks manifest.

Breivik har i sitt manifest også hevdet å ha reist til Liberia og Serbia og opprettet kontakter med ekstremister der.

Politiet leter også etter spor i Bermuda, Antigua, Barbuda og andre skatteparadis. Etterforskningen er ventet å ta et år.

ETTERFORSKER DANSKE KOBLINGER: Dansk politi har denne uka vært i Oslo. Politikilder bekrfter at det handler om å hindre at andre ekstremister gjør forsøk på å etterape Breiviks handlinger. Dette er PETs sjef Jakob Scharf. 
Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
ETTERFORSKER DANSKE KOBLINGER: Dansk politi har denne uka vært i Oslo. Politikilder bekrfter at det handler om å hindre at andre ekstremister gjør forsøk på å etterape Breiviks handlinger. Dette er PETs sjef Jakob Scharf. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer