- Han har i hvert fall ikke vært på ferie

Putins fravær er fortsatt like mystisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Livet ville ha vært kjedelig uten sladder, fastslo president Vladimir Putin da han i går viste seg for første gang på nesten elleve døgn.

Da hadde ikke den russiske presidenten vist seg offentlig siden møtet med den italienske statsministeren Matteo Renzi 5. mars.

Normalt er Putin å se på TV flere ganger om dagen.

Forsvinningen fikk ryktene til å versere, alt fra at Putin hadde fått barn med den tidligere russiske gymnasten Alina Kabajeva, til at han var alvorlig syk eller død, utsatt for et kupp, eller rett og slett på ferie.

- Ikke ferie - Han har i hvert fall ikke vært på ferie. Enten har han vært syk, eller så har han jobbet med noe han ikke kan fortelle om, sier Russland-ekspert og lektor Jon Kyst ved danske Disabroad til Dagbladet.  

Forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) tror den mest sannsynlige årsaken til Putins fravær er sykdom, og at han har valgt å være taus om det av strategiske årsaker.

TILBAKEKOMST:  Etter nesten elleve døgn utenfor offentlighetens søkelys, dukket Vladimir Putin opp til et planlagt møte med Kirgisistans president Almasbek Atambajev utenfor St. Petersburg. Foto: AP Photo/Sultan Dosaliev/NTB Scanpix
TILBAKEKOMST: Etter nesten elleve døgn utenfor offentlighetens søkelys, dukket Vladimir Putin opp til et planlagt møte med Kirgisistans president Almasbek Atambajev utenfor St. Petersburg. Foto: AP Photo/Sultan Dosaliev/NTB Scanpix Vis mer

- I en så presset situasjon er det kanskje ikke riktig tidspunkt å opplyse om at man har vært syk. Enten så lager vi storm i et vannglass her, eller så er sykdom mest sannsynlig, sier Bukkvoll til Dagbladet.

Den uavhengige nettkanalen Dozhd hevder presidenten har vært slått ut av influensa, og oppholdt seg i sin residens ved innsjøen Valdaj. Kreml har imidlertid ikke villet opplyse årsaken til Putins fravær. I stedet har Putins talsperson, Dimitrij Peskov, brukt store deler av tida si på å avkrefte de ville ryktene.

- Har dere sett vår lammede president, kidnappet av generaler? Han kom nettopp fra Sveits, der han tok imot en baby, sa en sarkastisk Peskov til pressefolkene som hadde møtt opp for å få et glimt av den russiske presidenten mandag.

Nemtsov-drapet Putin har bare to ganger tidligere forsvunnet fra offentlighetens søkelys i løpet av sine 15 år ved makta. Den ene gangen da ubåten «Kursk» sank i Barentshavet i 2000, og den andre da tsjetsjenske terrorister tok gisler ved et teater i Moskva i 2002. Men da var han borte i noen dager, og av åpenbare årsaker.

Kyst sier fraværet kan skyldes politiske avgjørelser og intern uenighet i forbindelse med drapet på opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov. Sporene i etterforskingen har pekt mot den mektigste lederen i Tsjetsjenia, Ramzan Kadyrov.

- Det kan være Putin har brukt tiden på sin indre krets for å beslutte at de ikke skal forfølge dette sporet, sier Kyst.

RYKTER OM BARN:  Et av ryktene var at Putin hadde fått barn med den tidligere russiske gymnasten Alina Kabajeva (t.h.). Hun har lenge vært koblet til Putin, også før han kunngjorde skilsmissen fra sin kone Ludmila. REUTERS/ITAR-TASS/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/NTB Scanpix
RYKTER OM BARN: Et av ryktene var at Putin hadde fått barn med den tidligere russiske gymnasten Alina Kabajeva (t.h.). Hun har lenge vært koblet til Putin, også før han kunngjorde skilsmissen fra sin kone Ludmila. REUTERS/ITAR-TASS/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/NTB Scanpix Vis mer

Han understreker samtidig at dette også bare er spekulasjoner, og at den egentlige årsaken til Putins fravær kan avdekkes i løpet av de nærmeste dagene.

- Vi bør være oppmerksomme på om det kommer noe nytt fra Putin de neste dagene, som nye lovforslag eller ministre som må forlate sin post. Det vil også kunne forklare hva som er årsaken, sier han videre.

Lukket maktapparat Eksperter mener at rykteflommen viser hvor lukket det russiske maktapparatet har blitt.

- Det er veldig typisk for et samfunn som ikke er fritt når det gjelder ytringsfrihet og informasjonsflyt, men der det er en stor oppmerksomhet om den sterke lederen, sier Gudrun Persson, sikkerhetspolitisk analytiker ved Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) til det svenske nyhetsbyrået TT.

Russlandseksperten Carolina Vendil Pallin, som også jobber ved FOI, er ikke overrasket over Putins uttalelse om at livet ville vært kjedelig uten sladder.

- Det er typisk for hvordan de forsøker å ta brodden av dette og forsøker å få alle til å se litt dumme ut i ettertid, sier hun, ifølge NTB.

Svakheten i systemet Nupi-forsker Julie Wilhelmsen mener spekulasjonene sier noe om svakheten i det politiske systemet i Russland.

MØTE:  Mandagens opptreden skjedde i forbindelse med et møte med Kirgisistans president Almasbek Atambajev i St. Petersburg. Foto: AP Photo/Sultan Dosaliev/NTB Scanpix
MØTE: Mandagens opptreden skjedde i forbindelse med et møte med Kirgisistans president Almasbek Atambajev i St. Petersburg. Foto: AP Photo/Sultan Dosaliev/NTB Scanpix Vis mer

- Det at Putin ikke viser seg på noen dager og ryktene går, viser hvor viktig han er i det russiske politiske systemet. Når det blir spekulasjoner ved at han blir borte, så er det kjempeproblem i et politisk system der person er så viktig, sier Wilhelmsen til Dagbladet.

Hun mener også at både russiske og vestlige medierer også fokuserer veldig på Putin på person, og dermed har gjort ham ekstremt viktig.

- Det er i en viss grad riktig, men det er også en grov forenkling. Av og til forledes vi til å tro at Russland ser ut som det gjør på grunn av Putin. Hadde de ikke hatt Putin på toppen, så hadde de antakeligvis hatt en annen person som gjorde mye av det samme, sier hun.