I 2011: Kriminalteknikere fra Kripos og en rekke andre politietater var involvert da Larvik-mannens hus ble ransaket på jakt etter våpen og sprengstoff halvannen måned etter terrorangrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya. I går ble han påny arrestert, siktet for produksjon av narkotika. Han nekter imidlertid straffskyld, opplyser hans forsvarer overfor Dagbladet.  Arkivfoto: Per Øystein Støtvig
I 2011: Kriminalteknikere fra Kripos og en rekke andre politietater var involvert da Larvik-mannens hus ble ransaket på jakt etter våpen og sprengstoff halvannen måned etter terrorangrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya. I går ble han påny arrestert, siktet for produksjon av narkotika. Han nekter imidlertid straffskyld, opplyser hans forsvarer overfor Dagbladet. Arkivfoto: Per Øystein StøtvigVis mer

- Han har ikke produsert dødsdopet

Politiet tror ikke den beslaglagte Butanediolen er fremstilt i Norge. Totalt er nå seks personer siktet i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ole Asbjørn Rasmussen som er forsvarer for 29-åringen fra Larvik som i går ble pågrepet og siktet for å ha produsert narkotika som har tatt livet av tre mennesker, forteller at klienten nekter straffskyld.

- Jeg konstanterer at det ser ut til at stoffet ikke er produsert av min klient, eller hjemme hos ham, sier Rasmussen til Dagbladet.

29-åringen ble i går pågrepet sammen med to andre menn og en kvinne fra Grenland. De ble alle siktet for narkotikaforbrytelser, etter tre dødsfall og ti overdoser i Telemark på bare ei drøy uke. Dødsfallene knyttes til det narkotiske stoffet 1,4-Butanediol.

Seks siktede I en pressemelding skriver politiet i ettermiddag at ytterligere en person er siktet i saken.

- Han ble pågrepet i Porsgrunn tirsdag kveld. Totalt er nå seks personer pågrepet, disse er siktet for befatning med narkotika. Alle er avhørt og sitter i politiets arrest i Skien, heter det i pressemeldinga.

Blant de siktede er en kvinne og fem menn. De kommer fra Telemark og Vestfold. En av de seks har i løpet av dagen blitt løslatt, men vedkommende er fortsatt siktet, opplyser Håvard Kalvåg, politiadvokat ved Telemark politidistrikt overfor Dagbladet.

- Kan ha importert stoffet Alle de seks er siktet for befatning med narkotika, en av dem er siktet for grov befatning med narkotika, opplyser Kalvåg.

Ifølge politiadvokaten vil det bli tatt stilling til om noen av de pågrepne skal fremstilles for varetektfengsling i morgen, torsdag.

-  Etterforskningen gir ikke grunn til å tro at den beslaglagte Butanediolen er fremstilt i Norge. Politiet har i løpet av dagen i dag gjort ytterligere beslag av den aktuelle stofftypen. Avhørene av de pågrepne har også bidratt til å opplyse saken ytterligere, opplyser politiet.

- Tyder noe på at noen av de seks siktede kan ha importert stoffet til Norge?

- Ja, svarer Kalvåg, men ønsker ikke å utdype dette.

- Livsfarlig Politiadvokaten sier at han ikke utelukker flere pågripelser og siktelser i saken, og sier at politiet er svært opptatt av å få oversikt over alt stoff av denne typen som kan være i landet.

- Vi har ikke grunn til å tro at vi har fått tak i alt. Det er viktig for oss forhindre at noen bruke dette stoffet. Det er livsfarlig, sier Kalvåg.

Tidligere dømt Politioverbetjent Skule Worpik ved Telemark politidistrikt bekreftet overfor Dagbladet i går at det var gjort et mindre beslag av 1,4-Butanediol i tilknytning til de pågrepne i Grenland.

Pågripelsen av den siktede 29-åringen kom bare ei uke etter at han i Larvik tingrett 25. februar ble dømt for besittelse og bruk av en rekke forskjellige eksplosiver og våpenlovbrudd.

Saken er basert på en razzia mot mannens hus 8. september 2011 - mindre enn halvannen måned etter terrorangrepene 22. juli. Den gang jaktet blant andre Politiets Sikkerhetstjeneste  på personer med uklare motiver som hadde kjøpt sprengstoffingredienser.

Da politiet rykket ut til Larvik-mannens bolig var både politiets bombegruppe, Kripos og PST involvert. De fant et stort spekter av kjemikalier lagret i både merkede og umerkede kanner og krukker, våpendeler og potensielle bombeingredienser.

STOR UTRYKNING: Politiets bombegruppe måtte gå gjennom det omfattende utstyret i boligen i 2011. Arkivfoto: Per Øystein Støtvig
STOR UTRYKNING: Politiets bombegruppe måtte gå gjennom det omfattende utstyret i boligen i 2011. Arkivfoto: Per Øystein Støtvig Vis mer