Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han har kallenavnet prins pils og har rykte for å være mediefiendtlig

Willem-Alexander tar over tronen etter sin mor på tirsdag, og har sluttet fred med pressen.

SNART KONGE: Willem-Alexander tar over tronen etter sin mor på tirsdag. Foto: Stealla Pictures
SNART KONGE: Willem-Alexander tar over tronen etter sin mor på tirsdag. Foto: Stealla Pictures Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før han roet seg ned, rakk kronprins Willem-Alexander å få kallenavnet prins Pils og rykte på seg som mediefiendtlig. Når han overtar tronen etter sin mor tirsdag, har han sluttet fred med pressen og har det nederlandske folket i ryggen.

Ifølge undersøkelser gjengitt av AFP har 46-åringen støtte fra to tredeler av folket når dronning Beatrix abdiserer tirsdag 30. april. Likevel innrømmet han og kona, kronprinsesse Maxima, fredag at de er nervøse før innsettelsen som Europas yngste kongepar. Snittalderen ellers er 71 år.

Kronprinsen, eller prinsen av Oranien, som er korrekt tittel fram til tirsdag, har sagt at han ønsker å være en tradisjonell konge tilpasset det 21. århundre. Trebarnsfaren understreker at image og protokoll ikke er veldig viktig for ham.

Det har han i og for seg bevist allerede, ettersom han lenge ble plassert i kategorien «motvillig medlem av europeisk kongehus».

Kontroversielle valg Bare elleve år gammel ba prinsen nederlandske medier dra til helvete under en fotografering. I løpet av 1980-årene fikk han rykte på seg for å være glad i å feste, og bildet av ham som øldrikkende begersvinger befestet kallenavnet Prins Pils.

Eller at han giftet seg med argentinske Maxima Zorreguieta og fikk tre døtre, har han fått en litt annen profil, men heller ikke den veien var problemfri.

Økonomen Maxima hadde nemlig en far som var sentralt plassert i regjeringen under general Jorge Videlas regime på 1970-tallet. Det er blitt brakt på det rene at Jorge Zorreguieta trolig visste om både tortur og forsvinninger, selv om han ikke var direkte involvert. 30.000 personer forsvant i denne perioden, og Zorreguieta var ikke velkommen da datteren giftet seg med kronprins Willem-Alexander i 2002.

Brudens mor holdt seg borte i solidaritet med sin mann. Ingen av dem kommer til troneinnsettelsen heller.

- Jeg er lei for at han gjorde en innsats i et dårlig regime. Han hadde gode intensjoner, har Maxima uttalt om faren.

Vant folket Til tross for sin bakgrunn vant kronprinsesse Maxima raskt folkets hjerter og bidro til en bedre profil for sin mann.

- Willem-Alexander er intelligent, øm og sterk og har begge beina på jorda, har hun uttalt om ham.

Selv lærte hun seg nederlandsk og svømte i Amsterdams kanaler for veldedighet. I dag er hun kongehusets klart mest populære person og klar for gjerningen som dronning.

Det er ventet at mer enn 20 000 mennesker vil møte opp foran slottsbalkongen for å hilse sitt nye kongepar etter innsettelsen tirsdag. Dagen er også landets nasjonaldag «Dronningens dag».

Og dronningen har allerede planene klare for pensjonstiden. Når hun går over til å bli prinsesse Beatrix, skal hun flytte tilbake til Lage Vuursche og slottet Drakensteyn. Her bodde hun i 18 år med mann og tre barn før hun ble dronning for 33 år siden. Ifølge Beatrix selv var dette de lykkeligste årene i hennes liv.

Et stort skår i gleden under feiringen blir det for øvrig at Beatrix' mellomste sønn, Johan Friso, ikke vil være der. Han ligger fremdeles i koma etter en tragisk skiulykke i Østerrike i februar 2012.

(NTB)

FAMILIEN: Her er (bak f.v.) Willem-Alexander, prinsesse Maxima og dronning Beatrix. Foran står døtrene til Willem-Alexander og Maxima; prinsessene Amalia, Alexia og Ariane. Foto: Stella Pictures
FAMILIEN: Her er (bak f.v.) Willem-Alexander, prinsesse Maxima og dronning Beatrix. Foran står døtrene til Willem-Alexander og Maxima; prinsessene Amalia, Alexia og Ariane. Foto: Stella Pictures Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!