KAN KREVE PENGER: Ifølge ei dansk avis kan Anders Behring Breivik kreve mellom 50 000 og 100 000 danske kroner dersom det settes opp et teaterstykke basert på hans manifest. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KAN KREVE PENGER: Ifølge ei dansk avis kan Anders Behring Breivik kreve mellom 50 000 og 100 000 danske kroner dersom det settes opp et teaterstykke basert på hans manifest. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Han har krav på en økonomisk kompensasjon

Anders Behring Breivik kan tjene penger på dansk teateroppsetning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det danske teateret, CaféTeatret i København, som etter planen skal sette opp en forestilling basert på massemorderen Anders Behring Breiviks manifest i sommer, har fått en uforutsett problemstilling.

Teateret må kanskje betale Breivik.

Det melder den danske avisa B.T i dag.

Honorar Ifølge danske B.T er monologene i det planlagte teaterstykket utelukkende basert på den teksten Breivik selv har skrevet i manifestet, og dermed blir hans opphavsrett krenket.

- Det kan utløse et honorar, forklarer Susanne Godske, generalsekretær i Danske Dramatikere.

- Han har krav - Det er Breiviks tekst. Det kan man ikke komme bort ifra, og derfor er det også opphavsrett forbundet til det. Han har krav på en økonomisk kompensasjon, med mindre det er snakk om bare enkelte korte sitater fra teksten. Det er imidlertid ikke det teateret har lagt opp til, sier hun til B.T.

Normalt får en dramatiker mellom 50 000 og 100 000 danske kroner for et teaterstykke som blir oppført i Danmark, skriver B.T.dk.

Men dette avhenger av hvor stor scenen er. I Breiviks tilfelle er det imidlertid en tekst det er snakk om, og derfor skal honorarets størrelse bestemmes etter en forhandling mellom Breivik og CaféTeatret.

- Provoserende Tove Selbekk, som er nestleder i Støttegruppa etter 22. juli, forteller til Dagbladet at hun er sterkt kritisk til at teaterstykket i det hele tatt settes opp.

- For oss oppleves det som vanskelig og rett og slett støtende, sier hun.

At Breivik i tillegg kan ende med å kreve penger for teateroppsetninga, tror hun er med på å gjøre det enda vondere for mange berørte.

- Det kan sikkert oppleves som mer provoserende om han skal få penger for dette, sier hun.

- Må gjengis korrekt Dersom teateret ikke får Breiviks tillatelse til å sette opp stykket, kan han ifølge B.T kreve et enda større beløp for brudd på opphavsretten.

- Han kan kreve penger, si at han ikke ønsker stykket oppført eller legge ned et forbud. Hvor stor kompensasjon han kan få da avhenger av forhandlinger mellom partene, eller eventuelt hva en dommer bestemmer dersom det blir en rettssak, sier professor i internasjonal opphavsrett, Jørgen Blomqvist til B.T.

Hvis teateret ikke gjengir Breiviks manifest korrekt, kan også det gi han rett til kompensasjon, opplyser Blomqvist.

- Stykket vil gå mot Breivik, men loven krever at det skjer på en korrekt måte. Det finnes også beskyttelse mot det dersom stykket fordreier innholdet i manifestet, sier han.

- Skrinlegg planene Tove Selbekk i Støttegruppa etter 22. juli mener at teaterforestillingen bidrar til å oppfylle Breiviks ønske.

- Han vil jo ha jo mest mulig blest om manifestet. Det er trist om han får det, sier hun til Dagbladet.

Selbekk oppfordrer derfor danske CaféTeatret om å skrinlegge planene om å sette opp en forestilling basert på Breiviks manifest.

-  Vi håper inderlig de vil trekke dette teaterstykket. Vi håper også at skuespillerne som blir spurt om å delta, takker nei, og at folk tar avstand og lar være å gå og se stykket dersom det blir satt opp.

- Provokasjon Ivar Sveen, som er bistandsadvokat etter 22. juli-terroren reagerer også sterkt på den planlagte teateroppsetninga.

- Å bruke hans manifest i en teateroppsetning er taktløs, for å si det mildt. Det er noe som vi i alle fall her opplever som provokasjon, og noe som vi ikke behøver akkurat nå, sier han til Dagbladet.

At bruken av manifestet i tillegg kan skaffe Breivik inntekter mener Sveen strider mot ærbarhet.

- Det er vel nærmest forutilbørlig å regne at han skal bruke manifestet som grunnlag for inntekter, sier han.

- Jeg vil vel kanskje si at de som reflekterer på å inngå en avtale med Breivik om å betale for dette er de som først og fremst bør ta ansvar, legger han til.

-PROVOSERENDE: Nestleder i Støttegruppa etter 22. juli, Tove Selbekk sier til Dagbladet at det er støtende at det danske teateret planlegger å sette opp et stykke basert på Anders Behring Breiviks manifest, og at det er enda mer provoserende om Breivik i tillegg skal kunne kreve penger for dette. Her er hun sammen med lederen av Støttegruppa, Trond Blattmann. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
-PROVOSERENDE: Nestleder i Støttegruppa etter 22. juli, Tove Selbekk sier til Dagbladet at det er støtende at det danske teateret planlegger å sette opp et stykke basert på Anders Behring Breiviks manifest, og at det er enda mer provoserende om Breivik i tillegg skal kunne kreve penger for dette. Her er hun sammen med lederen av Støttegruppa, Trond Blattmann. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer