- Han har lurt politiet i årevis

Denne psykologen har ødelagt flere av sine pasienter for livet. 74-åringen er dømt for seksuelle overgrep mot flere menn. Han flyttet til Spania for tre år siden, og sier han er for syk til å sone fengselsstraff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Dagbladets bilder tatt klokka 13.30 i går på Gardermoen viser at den sexdømte psykologen ikke er avhengig av verken stokk eller gåstol, slik han tidligere har hevdet.

Bistandsadvokaten til et av ofrene raser.

- Denne mannen har lurt rettssystemet og politiet i årevis. Han har unndratt seg straff ved å flytte til Spania. Det er sjokkerende å se at han nå framstår slik han gjør. I søknaden om soningsutsettelse står det blant annet at han er avhengig av gåstol og stokk. Bildene til Dagbladet er en ren provokasjon mot ofrene, sier bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

Rekordhøy erstatning

Sakene mot 74-åringen blir av politiet betegnet som «de alvorligste av sitt slag noen gang i Norge».

27. november 2002 ble psykologen dømt til fengsel i to år og seks måneder for omfattende misbruk av tre mannlige pasienter. Overgrepene varte ifølge dommen i ti år. Psykologen ble også fratatt autorisasjonen i 1980 og 1988. Ofrene har alle fått omfattende skader etter det langvarige sexmisbruket. I Høyesterett sammenliknet en psykiatriprofessor de tre siste ofrene med torturofre. De fikk 7,5 millioner i erstatning.

74-åringen er igjen tiltalt for seksuelle overgrep mot en mannlig pasient.

Psykologen er også anmeldt for seksuelt misbruk av en tidligere mannlig pasient. Det er foreløpig ikke bestemt hva som skjer med saken.

Bistandsadvokatene til ofrene mener 74-åringen er en kynisk fagperson som bevisst har utnyttet pasienter.

I går ankom han Gardermoen med flyet fra Alicante. Velkledd og sommerbrun - med en trillekoffert som bagasje - ville han ikke si noe som helst.

- Hei, vi er fra Dagbladet. Er du NN (psykologens navn)?

- Nei, det er jeg ikke, sa han - og forsvant med travle steg mot informasjonsskranken og videre mot flytogterminalen.

I går ettermiddag meldte han seg ved et fengsel på Østlandet.

- Det er en lettelsens dag for ofrene. Det har enormt mye å si at han nå kommer inn til soning, mener bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

Stokk og gåstol

Advokat Arvid Sjødin forsvarer 74-åringen. I høst sendte han inn søknad om soningsutsettelse, eventuelt benådning. Bakgrunnen for søknaden var at psykologen var for syk til å sitte i fengsel. De siste åra har den sexdømte psykologen bodd i Spania, men advokat Sjødin sier han ikke har prøvd å unndra seg straff.

- Han ringte selv til meg og sa at han kunne reise til Norge alene. Han er avhengig av medisinsk hjelp, og han er av leger anbefalt å bo i Spania. Han er avhengig av stokk og har gåstol hjemme, sier Sjødin.

- Men han var i tilsynelatende god form da vi møtte ham?

- Å ja, dere har møtt ham? Han er nok i bedre form enn han var. Det er to og en halv måned siden jeg så min klient sist. Jeg vet ikke hvordan hans helbred er i dag. Nå er det opp til fengselslegen å vurdere hans tilstand, svarer Sjødin.

SEXDØMT: I går kom den sexdømte psykologen med flyet fra Alicante i Spania. Bistandsadvokaten til et av ofrene, Mette Yvonne Larsen, mener psykologen i en årrekke har lurt rettssystemet og politiet om sin helsetilstand. Han var i tilsynelatende god form i går.