REAGERER: Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen i helsekomiteen er helt uenig med Bent Høie i reservasjonsrettssaken, og reagerer på at kommunene også ser ut til å miste vetorett i saken. Foto: Morten Holm / Scanpix.
REAGERER: Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen i helsekomiteen er helt uenig med Bent Høie i reservasjonsrettssaken, og reagerer på at kommunene også ser ut til å miste vetorett i saken. Foto: Morten Holm / Scanpix.Vis mer

- Han har lyttet til debatten, men havnet på feil konklusjon

Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen reagerer på at helseminister Bent Høie vurderer å droppe kommunenes mulighet til å si prinsipielt nei til legereservasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiets Torgeir Michalsen reagerer på at helseminister Bent Høie «endrer spillereglene» i reservasjonsstriden og fjerner kommunenes vetorett.

- Fram til nå har han ikke sagt at det ikke skulle være tillatt for kommunene å si nei til reservasjonsleger i sin kommune på prinsipielt grunnlag. Men når så mange kommuner nå sier nei, da endrer han spillereglene og snur. Det reagerer jeg på. Høie vil altså tvinge kommunene når de ikke vil være med frivillig, sier Micaelsen, som er helsepolitiker for Arbeiderpartiet på Stortinget.

- Feil konklusjon KrF og Høyre har avtale om at leger skal få lov til å reservere seg mot å henvise kvinner til abort. Bent Høie foreslo først at kommunen skulle få avgjøre dette selv, men det reagerte KrF på. Et stort antall ordførere har sagt at de ikke ønsker reservasjonsrett og heller ikke å få ansvaret delegert ned på kommunennivå. I Dagbladet i dag tar Høie det til etterretning, og heller mot å droppe sitt eget forslag.

- Bent Høie har lyttet til debatten, men havnet på feil konklusjon. Vi havner i en situasjon der et flertall av ordførerne har sagt nei, men blir påtvunget dette på bakgrunn av en avtale med KrF, sier Michalsen.

- Det er kvinnene som må orientere seg om på legens standpunkt før hun søker legehjelp. Om hun ikke gjør hjemmeleksa si, må hun oppsøke en ny lege, sier Michalsen.

KrF: - Klokt Fungerende KrF-leder Dagrun Eriksen er imidlertid glad for signalet fra helseministeren. KrF har hele tiden vært for en nasjonalt bestemt reservasjonsrett.

- Jeg tenker at dette er kloke signaler fra Bent Høie, og veldig gjenkjennelig fra ham som politiker. Man må ta dette ansvaret nasjonalt. Menneskerettigheter er ikke noe som et kommunestyre kan avgjøre. Kommunene må likevel inn og gjøre vurderinger, men da blir det en mer faglig avveining, sier hun.

KLOKT: Det mener Dagrun Eriksen, fungerende leder i KrF. De ligger an til å få viljen sin om nasjonalt bestemt reservasjonsrett. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD, Dagbladet.
KLOKT: Det mener Dagrun Eriksen, fungerende leder i KrF. De ligger an til å få viljen sin om nasjonalt bestemt reservasjonsrett. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD, Dagbladet. Vis mer