LØGN OG BEDRAGERI: Manhattans mest forhatte mann, Wall Street-legenden og svindleren Bernie Madoff (70), på vei tilbake til leiligheten i New York, etter å ha blitt idømt fotlenke og husarrest i retten.  Foto: EPA/JUSTIN LANE/SCANPIX
LØGN OG BEDRAGERI: Manhattans mest forhatte mann, Wall Street-legenden og svindleren Bernie Madoff (70), på vei tilbake til leiligheten i New York, etter å ha blitt idømt fotlenke og husarrest i retten. Foto: EPA/JUSTIN LANE/SCANPIXVis mer

- Han har min fars blod på sine hender

Sønn fortviler etter at faren begikk selvmord. Skylder på storsvindleren Madoff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Ennå har vi trolig ikke sett det endelige omfanget av Bernie Madoffs megasvindel.

I Southampton, England sitter Willard Foxton (28) og fortviler etter at faren, den pensjonerte majoren William Foxton (65) tok livet av seg. Den høyt dekorerte eks-soldaten ble funnet død på en benk i parken Rockstone Place med et håndvåpen ved siden av seg.

Sønnen legger skylda for selvmordet på den nå diskrediterte Wall Street-legenden Madoff.

Hjelpeløs
Willard forteller at siste gang han snakket med sin far, virket han svært opprørt over at han hadde tapt familiens sparepenger i to fond som var tilknyttet Madoffs pyramidespill.

- Han hadde funnet ut at kontorene til disse fondene var stengt og at pengene var investert i Madoffs hedgefond, sier sønnen til den britiske avisa The Times.

- Jeg trodde aldri han ville gjøre noe sånt, sier han.

Faren var nylig pensjonert etter en lang karriere som yrkesmilitær. William Foxton hadde først tjenestegjort i den franske fremmedlegionen, før han i 1969 gikk inn i den britiske hæren og jobbet seg opp til å bli major.

Senere jobbet han på Balkan, hvor han blant annet ledet EU-kommisjonens overvåkning av krigene i det gamle Jugoslavia. Han ledet også humanitære prosjekter i Afghanistan.

Emrys Davies (74), tidligere britisk ambassadør, forteller til Daily Telegraph at Foxton en gang krøp over et minefelt for å redde et barn som satt fast.

- Nyheten om hans død er desperat trist. Det var en ære å kjenne Bill. Jeg vil gjerne vri hodet om på Bernie Madoff, sier den tidligere ambassadøren.

Andre selvmord
70 år gamle Bernie Madoff sitter i husarrest i sin fasjonable 50 millioner kroners leilighet på Upper East Side i New York. Der har han vært under kontinuerlig døgnovervåking siden han ble arrestert 11. desember.

- Jeg synes det er avskyelig at Bernie Madoff sitter i leiligheten i New York og tenker at alt han gjorde var å stjele penger. Sannheten er at det han egentlig gjorde var å ødelegge liv, sier en opprørt Willard Foxton.

- Jeg føler meg litt hjelpeløs for øyeblikket. Det eneste jeg vil er at Madoff og de andre som er involvert i fondene skal vite at de har min fars blod på sine hender, sier den 28 år gamle sønnen.

Foxtons selvmord er det andre i kjølvannet av at Madoffs 350-milliarder-kroners svindel ble avslørt. Rett før julaften ble den franske investoren Rene-Thierry Magon de la Villehuchet (65) funnet død på sitt kontor.

Venner av den adelige franskmannen forteller at han tok det svært tungt at pengene han hadde investert på vegne av sine klienter var gått med i dragsuget, sammen med Madoff.

Tok ut 100 mill
Wall Street-legenden og den tidligere Nasdaq-lederen Madoff er nå tiltalt for bedrageri. Statsadvokaten på Manhattan har satt en frist til 13. mars for å stevne ham for retten.

I går dukket det opp nye opplysninger som kan kaste nytt lys over hvem som visste hva om storsvindelen. Nye rettsdokumenter avslørte at fru Madoff, Ruth (67), tok ut 15 millioner dollar eller rundt 100 millioner kroner de siste 14 dagene før Madoff kom med tilståelsen:

- I korte trekk var det en stor Ponzi-svindel.

Nesten 70 millioner ble tatt ut bare dagen før FBI pågrep Madoff, skriver avisa The New York Post.

Avsløringen av Madoffs svindel har rystet en hel finansverden. En rekke europeiske storbanker ble rammet, det samme ble flere veldedige organisasjoner og kjente Hollywood-navn som Steven Spielberg og Kevin Bacon.

HØYBORG: Bernie Madoffs leilighet i New York avbildet i forrige uke. Foto: REUTERS/Chip East/SCANPIX
HØYBORG: Bernie Madoffs leilighet i New York avbildet i forrige uke. Foto: REUTERS/Chip East/SCANPIX Vis mer

Hvordan Bernie Madoff kunne holde bedrageriet skjult i årevis er blitt en hodepine for det amerikanske kredittilsynet, som overså en rekke advarsler.

PÅ OFFERLISTA: Hollywood-skuespilleren Kevin Bacon er en av mange tusen som ble offer for Madoffs svindel. Foto: AP Photo/Richard Drew/SCANPIX
PÅ OFFERLISTA: Hollywood-skuespilleren Kevin Bacon er en av mange tusen som ble offer for Madoffs svindel. Foto: AP Photo/Richard Drew/SCANPIX Vis mer