Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hudceller døde etter operasjon:

- Han har ødelagt livet mitt

En svensk plastikkirurg er dømt etter å ha operert magen til en 48 år gammel kvinne i stykker.

DØD: En svensk kvinne fikk dype spor etter en plastisk operasjon. Et ti ganger ti cm område med død hud på magen ble resultatet.Foto: Svensk Politi
DØD: En svensk kvinne fikk dype spor etter en plastisk operasjon. Et ti ganger ti cm område med død hud på magen ble resultatet.Foto: Svensk Politi Vis mer

Dagbladet advarer mot sterke bilder.

I januar 2016 dro den da 48 år gamle svenske kvinnen til kirurg Husham Al-Wastys klinikk i Stockholm. Der ble det gjort fettsuging av kvinnens mage og rygg, samt en bukplastikkoperasjon, skriver Expressen.

Men den seks timers lange operasjonen ga dramatiske resultater.

Natten etter inngrepet ble kvinnen kjørt i ambulanse til akuttmottaket. Hun hadde mistet store mengder blod, og ifølge leger var hun livstruende skadet, skriver avisa.

NEKTER: Kirurg Husham Al-Wasty nekter for å ha gjort feil under plastikkoperasjoner. Foto: Svensk Politi
NEKTER: Kirurg Husham Al-Wasty nekter for å ha gjort feil under plastikkoperasjoner. Foto: Svensk Politi Vis mer

Al-Wasty nekter for å ha gjort noe feil, men dommen fra Stockholms tingrett bekrefter at blodtapet var «bemerkelsesverdig stort» og at operasjonen var «uvanlig lang».

Huden på et ti centimeter stort område på kvinnens mage «døde» etter operasjonen.

- Hadde jeg visst hvem han var, hadde jeg aldri gjort operasjonen, aldri i livet. Jeg har blitt skadet for livet, sier kvinnen.

Huden døde

I dagene etter inngrepet merket legene ved Karolinska Universitetssykehus at et område på kvinnens mage hadde dårlig blodsirkulasjon.

Deler av huden på magen fikk såkalt nekrose, som betyr celledød - altså at huden på deler av magen hennes har dødd.

BLOD: Kvinnen mistet mye blod etter operasjonen, og fikk nekrose på deler av magen. Foto: Svensk Politi
BLOD: Kvinnen mistet mye blod etter operasjonen, og fikk nekrose på deler av magen. Foto: Svensk Politi Vis mer

Ifølge Marcus Ehrström, overlege og spesialist på plastikkirurgi, øker lang operasjonstid risikoen for nedsatt blodsirkulasjon.

Drøyt et halvt år etter operasjonen i januar 2016, ble klinikken til Husham Al-Wasty lagt ned av Inspeksjonen for helse og omsorg, en statlig tilsynsmyndighet i Sverige.

Rettssak

Høsten 2019 ble Husham Al-Wasty tiltalt for grov uaktsomhet med legemsbeskadigelse (kroppsskade journ.anm.) og sykdom til følge. Han ble beskyldt for å ha forårsaket kvinnen «smerter, infeksjoner, blødning, sirkulasjonssvikt og nekrose i huden».

Nå er Al-Wasty dømt for uaktsomhet som førte til legemsbeskadigelse og sykdom. Han må betale 60 000 svenske kroner i erstatning til kvinnen, og ble dømt til 140 timer samfunnstjeneste.

- Han har gjort dette grusomme inngrepet på meg, men ikke nok med det, han lyver også. Han sier at han ikke har gjort feil, sier kvinnen.

NB! STERKE INNTRYKK: - Jeg føler ikke lenger at folk ser på meg som et monster, sier Katie Stubblefield, som er den yngste personen i USA som har gjennomgått en ansiktstransplantasjon. Video: National Geographic Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/katie-22-fikk-nytt-ansikt-etter-historisk-operasjon/70111301 Vis mer

Advarsler

Expressen har tidligere omtalt klager på Al-Watsy. Pasienter skal ha blitt operert i rotete rom, andre skal ha opplevd utilstrekkelig bedøvelse og store smerter etter inngrep, skriver avisa.

Kirurgen selv nekter for å ha gjort noe feil, og mener at hendelsen med den aktuelle kvinnen ikke var så alvorlig som hun hevder.

- Vi skal anke dommen. Den er ikke rett, sier Al-Watsy skriver Expressen.

Han har selv beskrevet kvinnen som en risikopasient - hun hadde høy BMI og hadde gjennomgått flere bukoperasjoner tidligere. At kirurgen tross risikoen valgte å gjøre inngrepene inngår som en begrunnelse i dommen han nå har fått.

«Under disse omstendighetene anses hans bevisste risikotaking som alvorlig,» heter det i tingrettens dom.

Al-Watsy, har medisinutdanning fra Irak i 1996 og Sverige i 2010. Han har tatt utdanning innen plastikkirurgi, men har ikke kirurgisk spesialistutdanning fra Sverige. Han fortalt i politiavhør at han har gjennomført tusenvis av kirurgiske inngrep i Sverige, skriver Expressen.

Hele Norges coronakart