- Han har ødelagt mange liv

68-åringen fikk betalt av barnevernet samtidig som han var nestleder i en privat støtteforening. I går ble den tidligere Frp-politikeren funnet skyldig i sexovergrep mot unge gutter som han skulle hjelpe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Borgarting lagmannsrett, rettssal 20, klokka 11.59 i går:

Den tidligere nestlederen av Det Norske Familieverns Landsforening (DNFL) blir av juryen funnet skyldig i seksuelle overgrep mot unge vanskeligstilte barn.

Han sitter i rullestol. 68-åringen fikler nervøst med hendene, og stirrer ned i bordplata.

Sju meter unna sitter moren til et av de tre ofrene. Hun prøver å møte øynene til tiltalte, men bryter ut i gråt etter at juryformannen svarer tre ganger «ja» på spørsmålene i tiltalen.

Lettet

Ute på gata tenner moren en røyk. Hun er lettet over at rettsmarerittet snart er over.

- Jeg frykter at min sønn, som var mellom 11 og 13 år da dette skjedde, aldri vil få et normalt liv. Denne mannen har ødelagt livet til en rekke barn. Det er godt å vite at han nå også er funnet skyldig i lagmannsretten, sier moren.

Ingen vet hvor mange barn som skal ha blitt sexmisbrukt etter at de fikk hjelp av DNFL. 68-åringen, som var aktiv lokalpolitiker i Frp, er nå dømt for tre forhold.

Dagbladet får bekreftet at den nå sexdømte 68-åringen i lang tid fikk økonomisk godtgjørelse fra barnevernet for å være støttekontakt og et slags bindeledd overfor familier som hadde kontakt med barnevernet.

I Oslo tingrett i september ble 68-åringen dømt til fem års forvaring. Aktor prosederte på samme straffeutmåling i lagmannsretten i går. Det kan bety at mannen blir sittende innesperret på livstid. Straffeutmålingen er ventet i begynnelsen av neste uke.

Moren til et av ofrene kontaktet foreningen for å få hjelp. Hun følte at hun ble tatt godt vare på av nestlederen.

- Han var hjelpsom og spilte en viktig rolle for oss. Men i mai 2001 anmeldte jeg ham for overgrep mot sønnen min. En dag kom sønnen min hjem full, og dagen etterpå fortalte han hva som hadde skjedd. Det har vært tøffe år siden da. Min sønn har mistet tilliten til voksenpersoner, sier moren.

Den omfattende dommen fra Oslo tingrett i høst slår fast at 68-åringen også har misbrukt andre barn. Disse sakene er enten foreldet, eller så har ikke foreldrene anmeldt forholdet.

- Han har ødelagt mange liv. Han bygde opp tillit til barna, så misbrukte han dem. Det skjedde blant annet hjemme eller på turer, forteller moren.

Oslo tingrett mente at 68-åringen har begått grove tillitsbrudd, både overfor barna og deres foreldre. Påtalemyndigheten i lagmannsretten er av samme oppfatning. 68-åringen har hele tida hevdet sin uskyld. Han mener han er utsatt for en sammensvergelse.

I går ble 68-åringen funnet skyldig i forsøk på seksuell omgang med barn under 14 år, utuktig handling med barn under 16 år og seksuell omgang med barn under 16 år.

Til etterretning

68-åringens advokat, Halvard Helle ved Advokatfirmaet Staff, sier hans klient tar kjennelsen i lagmannsretten til etterretning.

- Nå står spørsmålet om han skal få forvaring eller ikke. Etter min mening er fengselsstraff det riktige, sier Helle.

FAKSIMILE: Dagbladet 10. mai 2001.