Han har øvd hver dag i to måneder

I natt er det John McCains tur til å tale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det siste døgnet har alt handlet som Sarah Palin, McCains visepresidentkandidat.

Den 44 år gamle Alaska-guvernøren feide forventningspresset til side og tok republikanernes landsmøte med storm.

I natt norsk tid skal det handle om John McCain.

Har øvd hver dag, over alt

- McCain har øvd hver dag, mens vi har vært på veien, på konferanserom på hoteller, på ulike talerstoler og på feriestedet i Sedona i hjemstaten Arizona, forteller McCains alter ego og manusforfatter, Mark Salter, til Washington Post

Han begynte på de første utkastene til landsmøtetalen for åtte uker siden.

Jill Hazelbaker, talsperon for den republikanske presidentkandidaten, sier at McCain vil fokusere på at han er en «maverick», en egenrådig, ubunden politiker som gjør det beste for velgerne på tvers av partilinjene. Det er helt i tråd med McCain-kampanjens nye slagord: Landet først.
 

- McCain vil beskrive for uavhengige velgere og demokrater hvordan han kom fram til sine beslutninger og hvordan han er kjent for å endre på status quo, sier McCains talsperson, for å gi en liten smakebit på hva de interesserte har i vente.

 HAR ØVD I TO MÅNEDER:  John McCain og hans manusforfatter begynte med nattens tale for to måneder siden. Analytikeren mener Sarah Palins tale sist natt har redusert presset på McCain. Foto: AFP/Robyn BECK/SCANPIX
HAR ØVD I TO MÅNEDER: John McCain og hans manusforfatter begynte med nattens tale for to måneder siden. Analytikeren mener Sarah Palins tale sist natt har redusert presset på McCain. Foto: AFP/Robyn BECK/SCANPIX Vis mer

Ikke som Obama

De færreste tror at McCain vil gi en tale i nærheten av det Barack Obama gjorde under demokratenes landsmøte for nøyaktig en uke siden.

Ute i det fri, med over 80 000 tilhengere som fylte fotballstadion i Denver, og omgitt av greske søyler som kunne minne om Det hvite hus, leverte Obama sitt «change»-budskap.

Obama gjorde for alvor sitt inntog i amerikanske politikk med den mye omtalte talen han holdt på demokratenes landsmøte i 2004. McCain på sin side har få høydepunkter fra talerstolen å se tilbake på.

Selv om talene han holdt på partikongressen i 2000 og 2004 ga et glimt kandidaten som kapret republikanernes nominasjon i år, skriver Washington Post.

Michael Gerson, som var med å skrive landsmøtetalen for Bush  i 2000 og 2004, sier at McCain må forsøke å lykkes der Obama mislykkes: McCain må være konkret når han kommer med forslag til endring.

Sarah Palin banet veien

Med entusiasmen etter Palin fortsatt hengende igjen i lufta inne i Xcel Energy Center i St. Paul, Minnesota, er det mange analytikere som mener at McCain står friere når han skal gi sin tale.

Han har øvd hver dag i to måneder

Palins 36 minutter lange jubeltale inneholdt nok sarkasme, nok konservativ ideologi og Obama-angrep til at McCain kan gå mer mot sentrum, framstå mer som brobygger og reformist.

«Og han kan ikke minst bruke tiden på å distansere seg fra president Bushs upopulære politikk, skriver nettstedet Politico. »

CHANGE: Barack Obama holdt sin landsmøtetale på fotballstadion i Denver for 80 000 på tribunene.