Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han har overlevd to verdenskriger og Auschwitz. Her får Israel (112) beviset på at han er verdens eldste mann

- Jeg kjenner ikke til hemmeligheten bak et langt liv, sier han.

 112 ÅR OG 178 DAGER:  På fredag, 112 år og 178 dager gammel, satt Israel Kristal i sitt hjem i Haifa i Israel og mottok beviset på at han er verdens eldste man. Beviset ble overrakt av Marco Frigatti. Foto: Guinness rekordbok via AP / NTB Scanpix
112 ÅR OG 178 DAGER: På fredag, 112 år og 178 dager gammel, satt Israel Kristal i sitt hjem i Haifa i Israel og mottok beviset på at han er verdens eldste man. Beviset ble overrakt av Marco Frigatti. Foto: Guinness rekordbok via AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 1903 ble et lite guttebarn født utafor byen Zarnow i Polen. På fredag, 112 år og 178 dager senere, satt han i sitt hjem i Haifa i Israel og mottok beviset på at han er verdens eldste mann.

Israel Kristal har overlevd to verdenskriger og et fryktelig opphold i nazistenes mest beryktede konsentrasjonsleir Auschwitz.

- Jeg kjenner ikke til hemmeligheten bak et langt liv, sier Kristal til Guinness, ifølge The Washington Post, og legger til:

- Jeg tror at alt er bestemt fra oven og at vi aldri kommer til å vite årsakene bak alt.

Veide 37 kilo I 1920 flyttet Kristal til Lodz, Polens tredje største by, for å begynne og jobbe i familiens konfekt-selskap. Under nazistenes okkupasjon av Polen, bodde han i ghettoene i Lodz og ble sendt videre til Auschwitz.

Da han ble reddet ut av leiren i mai 1945, veide han bare 37 kilo. Kristal var den eneste i sin familie som overlevde. Han mistet sin kone og to barn under Holocaust.

- Det har vært smartere, sterkere og menn som har sett bedre ut enn meg som ikke lenger er i live. Alt vi kan gjøre er å fortsette og jobbe så hardt vi kan for å bygge opp igjen det som er tapt, sier Kristal.

Flyttet til Israel I 1950 flyttet han til Israel med sin andre kone og deres sønn. I landet han deler navn med, vokste familien og konfekt-bedriften hans, ifølge The Washington Post.

På tross av alderen, er Kristal imidlertid ikke verdens eldste person. Den tittelen tilhører 115 år gamle Susannah Mushatt Jones fra USA.

Personer som er eldre enn 110 år blir fulgt nøye av en Gerentology forskningsgruppe. De forsyner Guinness rekordbok med data om hvilke personer i verden som er eldst, ifølge The guardian.

Manglet dokumentasjon Men at verdens eldste mann skulle få tittelen som verdens eldste mann, var det sådd tvil rundt. Guinness rekordbok krever egentlig at offisiell dokumentasjon som bekrefter en persons alder, må ha blitt utstedt før personen fylte 20.

I Kristals tilfelle er det eneste dokumentet som bekrefter hans alder, en vigselsattest fra da han var 25 år gammel.

Fram til januar, var japanske Yasutaro Koide verdens eldste mann. Han ble 112 år og 312 dager.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media