MED GRUNN TIL Å SMILE: Republikanernes presidentkandidat Donald Trump har grunn til å smile: Den politiske spåmannen Allan Lichtman mener Trump kommer til å vinne presidentvalget, og Lichtman har ikke tatt feil på 30 år. Foto: Reuters / NTB Scanpix
MED GRUNN TIL Å SMILE: Republikanernes presidentkandidat Donald Trump har grunn til å smile: Den politiske spåmannen Allan Lichtman mener Trump kommer til å vinne presidentvalget, og Lichtman har ikke tatt feil på 30 år. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Valget i USA:

Han har spådd riktig utfall av presidentvalgene de siste 30 åra. Nå tror han Donald Trump vinner

Målingene er jevne, men på de fleste er Hillary Clinton favoritt. Det spiller ingen rolle, mener professor Allan Lichtman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På meningsmålingene er det forholdsvis jevnt, men de fleste ser ut til å mene at Hillary Clinton, Demokratenes presidentkandidat, er favoritt til å vinne valget 8. november i år.

Historieprofessor Allan Lichtman ved prestisjefylte American University i Washington D.C., er uenig.

Det bør bekymre Clinton.

Riktig siden 1984

For Lichtman har nemlig spådd riktig utfall av hvert eneste presidentvalg de siste 30 åra, helt siden valget i 1984 da Ronald Reagan sto bak det største valgskredet i moderne amerikansk historie.

Historieprofessoren, som underviser ved prestisjefylte American University, har spådommen for årets valg klar: Republikanske Donald Trump har størst sjanse til å vinne valget.

SPÅMANN: Allan Lichtman har spådd riktig utfall av hvert presidentvalg i USA siden 1984. Nå spår han at Donald Trump kommer til å vinne valget i november. Foto: Creative Commons
SPÅMANN: Allan Lichtman har spådd riktig utfall av hvert presidentvalg i USA siden 1984. Nå spår han at Donald Trump kommer til å vinne valget i november. Foto: Creative Commons Vis mer

Det melder The Washington Post.

Og hans spådom er ikke basert på meningsmålinger, statistikk eller egen politisk overbevisning, skriver avisa, men et egenutviklet system.

«Nøkler til Det hvite hus»

Han kaller metoden for «Keys to The White House» - altså «Nøkler til Det hvite hus», og beskriver metoden for et «historisk basert» system med 13 påstander man kan svare «riktig» eller «feil» på.

Er svaret «riktig», går det i favør av den sittende presidenten eller hans partis presidentkandidat - i dette tilfelle Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton. Er svaret «feil» teller det i disfavør.

Er seks påstander om presidentkandidaten og partiet «feil», er det over og ut.

Og for Hillary Clintons del går det an å svare «feil» på fem av 13 nøkler. En sjette «feil» er også mulig å se for seg, hvis en tredje presidentkandidat får mer enn seks prosent oppslutning, noe som er sannsynlig nå, ifølge Washington Post.

Med andre ord: Solid overtak til Donald Trump.

Vanskeligst å spå

Årets valg har imidlertid vært det vanskeligste å spå, innrømmer Lichtman overfor Washington Post.

Og grunnen til det er nettopp at Donald Trump er en av kandidatene.

- Vi har aldri sett en kandidat som Donald Trump før. Han bryter historiske mønstre som har holdt seg gjeldende siden 1860, sier Lichtman.

- Men fordi han allerede har brutt så mange mønstre i valgkampen, kan han like gjerne bryte de historiske mønstrene som har vært gjeldende i mer enn 150 år og tape dette valget, legger han til.

Men Lichtman poengterer, som han også har gjort de siste 30 åra, at en av hans spådommer ikke betyr at han støtter kandidaten. Han har, fordi han han har tatt riktig hvert valg siden 1984, spådd at både republikanske og demokratiske presidentkandidater kom til å vinne.