«Han har stjålet faren min»

MOSS (Dagbladet): Mariannes far var det første offeret for giftspriten. 29-åringen er rasende på den utpekte hovedmannen, og på legevakta i Moss, som sendte faren hjem med metanol i kroppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 29 år gamle kvinnen mistet faren onsdag 4. september, noen få dager før det ble kjent at et livsfarlig spritparti var på avveie i Sør-Norge. Torsdag fastslo politiet at begge de to avdøde mennene fra Moss ble spritforgiftet.

- Pappa ble drept av giftig smuglersprit, sier Marianne.

Mariannes far ble dårlig natt til 4. september, og ble hentet av ambulanse i hjemmet. På legevakta oppfattet legen det som et kraftig astmaanfall, og sendte ham hjem igjen etter å ha gitt ham medisin.

Ringte 113

- Han prøvde å ringe 113 tidlig på morgenen, det kunne vi se på mobilen. Men han klarte det ikke - antakelig fordi han var i ferd med å miste synet. Han krabbet til utgangsdøra, åpnet den, og satte på stereoen for å varsle naboene, sier Marianne.

Først noen timer seinere ble han funnet av en nabo, men da var det for seint. Marianne ble oppsøkt av en prest som ga henne dødsbudskapet seinere på kvelden, og da ramlet hennes verden sammen.

- Det er så tungt å vite at han slet med å få hjelp den siste kvelden. På en måte er det godt å få svar på hva som skjedde, men svarene jeg fikk gjorde meg så sint. Legevakta kunne gjort mer. Hvis han hadde blitt innlagt, kunne han ha vært her i dag.

Dagbladet møter 29-åringen på farens favorittsted ute på Jeløya i Moss. Det var hit han pleide å vandre om morgenen og spise frokost ved sjøen.

Ser etter faren

- Faren min var så snill, så god, så ordentlig - vi hadde bestandig god kontakt. Havet var livet hans, og han elsket å fiske, forteller 29-åringen og kikker utover vannet.

Hun beskriver ham som en mann med en ekstrem kjærlighet for livet.

- Jeg har gått i min egen, lille verden siden han gikk bort. Jeg går fortsatt og ser etter pappa på gata.

Hun forstår ikke at folk fortsetter å drikke smuglersprit etter at årsaken til dødsfallene ble kjent.

- Det er helt idiotisk. Pappaen min er død. Ønsker de å bli det neste offeret? spør hun hoderystende. Hun kommer med en innstendig bønn til de som fortsatt har smuglersprit.

- For guds skyld: Ikke gjem det bort i kjelleren. Andre kan finne kannene og drikke giften.

Orker ikke jobbe

Politiet har pekt ut en 46-åring fra Moss som hovedmannen bak smuglingen, og han sitter nå i varetekt. Marianne blir mørk i stemmen når hun snakker om den siktede mossingen.

- Jeg sitter inne med mye sinne. Dels mot legevakta, som sendte ham hjem igjen, men først og fremst mot hovedmannen. Han har stjålet faren min, og tatt fra datteren min en fantastisk bestefar. Hvis du tar inn et parti med smuglersprit, og vet det er giftig, bør du siktes for drap.

Marianne jobber selv som journalist, men opplever det som tøft å fungere i et miljø der metanolsaken er et stadig tilbakevendende tema.

- Mange anbefalte meg å gå på jobb for å få andre ting å tenke på. Men i mitt yrke får man ikke avstand - man får det bare enda tettere innpå kroppen. I dag måtte jeg ringe meg inn syk, sier ettbarnsmoren.

Hennes seks år gamle datter hadde et nært forhold til bestefaren. Hun har funnet sin egen forklaring på hvor han er blitt av.

- Hun ville ikke tro at han var i himmelen, og fant ut at han måtte være på månen. Derfor går hun ut og vinker til månen hver kveld før hun legger seg.

BITTER OG SINT: - Hvis du tar inn et parti med smuglersprit, og vet det er giftig, bør du siktes for drap, sier Marianne (29). Hun mistet faren sin 4. september.