- Han herjet Oslos prostitusjonsmiljø

Pågrepet etter første voldtekt, men så slapp politiet ham løs. Da skal han ha slått til igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagbladet.no kan i dag avsløre at en 33 år gammel mann skal ha herjet prostitusjonsmiljøet i sommer. Nå er han varetektsfengslet, siktet for voldtekt mot to prostituerte i Oslo i sommer.

– Vi har en person i varetekt i forbindelse med to voldtektsanmeldelser. Det er snakk om en mann som plukker opp kvinnelige prostituerte på strøket og hvor vi i ettertid mottar voldtektsanmeldelser, bekrefter politiadvokat Øyvind Holst i oslopolitiet til Dagbladet.no.

De fornærmede er en kvinne (26) fra Bulgaria og en norsk kvinne.

- Arrestert for voldtekt, ble sluppet ut igjen

Politiet har etterforsket saken siden de mottok anmeldelsene på sensommeren i august.

Dagbladet.no vet at mannen skal ha slått til den 18. juli i år. Da kvinnen anmeldte saken en drøy uke senere ble han pågrepet, men sluppet ut igjen etter kort tid. Da skal mannen ha voldtatt på nytt.

Dette bekrefter fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett:

«Det vises til at siktede i løpet av et meget kort tidsrom med skjellig grunn kan mistenkes for to voldtekter. Pågripelsen av ham etter første voldtekt har ikke avholdt ham fra å begå en ny, og det er fare for at løslatelse nå ikke vil ha avskrekkende effekt.»

Grunnlaget for fengslingen er for å hindre gjentagelse.

Etter det Dagbladet.no har forstått skal mannen ha plukket opp de prostituerte i en bil, før han kjørte avgårde til et sted der han skal voldtatt og mishandlet dem.

33-åringen ble pågrepet av politiet i en bil lørdag 1. september. Tirsdag denne uka ble han varetektsfengslet i fire uker siktet for to voldtekter.

Ifølge fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett ble han pågrepet i samme type bil som en av de fornærmede har beskrevet til politiet. En av de fornærmede har siden plukket ut siktede i en fotokonfrontasjon, ifølge kjennelsen.

ADVARER: Denne lappen henger på en oppslagstavle inne hos Pro Sentret i Tollbugata i Oslo. Den advarer de prostituerte mot en voldelig mann i en hvit Mercedes. FOTO: Robert S. Eik/Hans-Martin Thømt Ruud
ADVARER: Denne lappen henger på en oppslagstavle inne hos Pro Sentret i Tollbugata i Oslo. Den advarer de prostituerte mot en voldelig mann i en hvit Mercedes. FOTO: Robert S. Eik/Hans-Martin Thømt Ruud Vis mer

Skapte frykt på gata

Ifølge politiet har den 33 år gamle voldtektssiktede mannen skapt uro i prostitusjonsmiljøet i Oslo. Politiet er kjent med at det har vært flere voldtekter innad i miljøet, ifølge Holst.

- Men vi er avhengig av at de kommer til oss og anmelder forholdet for at vi kan etterprøve det, understreker politiadvokaten.

Også ved Pro Sentret, Oslo kommunes hjelpetiltak for prostituerte har de merket frykten i miljøet.

– Vi har hatt mange jenter innom med den samme historien. Det er ikke bare disse to som har anmeldt saken som har vært utsatt for denne voldsmannen. Alle oppfatter det slik at han har voldtatt dem, hevder leder Liv Jessen i Pro Sentret til Dagbladet.no.

På kontorene i lokalene til Pro Senteret henger det en lapp som advarer mot den angivelige voldtektsmannen:

«IKKE TA TUR MED MANN I HVIT MERCEDES, REG. NR XX XXXXX. HAN ER SANNSYNLIGVIS PAKISTANER, VELBYGD, SNAKKER DÅRLIG NORSK. HAN ER SVÆRT VOLDELIG! VI HAR FÅTT INN MANGE ADVARSLER PÅ DENNE MANNEN. HAN HAR OGSÅ BLITT OBSERVERT KJØRENDE I EN RUSTRØD (?) BIL.»

Mange kvinner har kommet for å advare mot ham hos Pro Sentret. Samtidig har kvinnene advart hverandre på gata, ifølge Jessen.

– Vi er rimelig sikre på at jentene har blitt utsatt for samme mann. De beskriver ham helt identisk og de opplyser alle om det samme bilnummeret, hevder hun.

Politiet utelukker ikke at det vil komme flere anmeldelser.

– Det er snakk om voldtekter og trusler i forbindelse med disse. Vi er åpne for at det vil komme flere anmeldelser i saken, sier Holst i oslopolitiet.

- Han herjet Oslos prostitusjonsmiljø

- Politiet brukte for lang tid

Jessen er glad for at politiet nå har pågrepet og varetektsfengslet den angivelige voldtektsmannen, men hun synes det tok altfor lang tid.

– Politiet arresterte ham da de mottok den første anmeldelsen, men så slapp de ham ut igjen. Og da slo han til igjen! For vår del er det viktig at politiet tar tak i det når noen anmelder og advarer. Denne gangen brukte de for lang tid, sier hun.

Politiet sier det ikke fantes grunnlag for å varetektsfengsle ham den første gangen.

- Det å framstille en siktet på grunnlag av gjentakelsesfare første gang holder neppe. Det var heller ikke fare for bevisforspillelse. Derfor ble han ikke framstilt for fengsling den første gangen. Når han ble pågrepet for det samme igjen var det en annen historie, forklarer Holst.

Mannen har allerede vært i avhør hos politiet og vil ifølge Holst bli avhørt flere ganger i saken. Han sier politiet satser på å etterforske saken ferdig i løpet av varetektsperioden.

Eldbjørg H. Martinsen hos advokatfirmaet Elden forsvarer 33-åringen i saken.

– Min klient stiller seg uforstående til siktelsen. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Martinsen til Dagbladet.no.

KJENNER SAKEN: Leder for Pro Sentret i Oslo, Liv Jessen, sier at mange har kommet til senteret hennes med historien om en voldsmann som skal ha voldtatt henne.
SØKER HJELP: Her på Pro Sentret i Oslo har mange prostituerte kvinner kommet og advart mot den angivelige voldtektsmannen.