«Han heter Lee. Han er snikskytter»

Seriedrapstiltalte John Allen Muhammad introduserte stesønnen som drapsmann til mannen som satte politiet på sporet av dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rettssaken mot John Allen Muhammad (42) fortsatte i Virginia i går. Robert Holmes, som er en venn av Muhammad, fortalte retten om første gang han ble introdusert for den andre siktede i saken, Lee Boyd Malvo (18). Det var tips fra Holmes som førte politiet på sporet av de to angivelige gjerningsmennene.

- Muhammad sa: «Han heter Lee. Han er snikskytter», fortalte Holmes.

Aktoratet lurte på hvordan Malvo reagerte på å bli fremstilt på en slik måte.

- Lee bare smilte.

Retten fikk også høre at Muhammad vurderte å kjøpe en lyddemper til rifla som ble brukt til å drepe ti personer fram til arrestasjonene 24. oktober i fjor.

- Han sa: «Tenk på den skaden du kan gjøre hvis du bruker lyddemper», fortalte Holmes.

Hjernevasket?

Et svært viktig moment i saken mot den yngste tiltalte, er hvorvidt stefaren hadde hjernevasket Malvo. Al Archer, som driver et hospits for hjemløse, mener 42-åringen hadde total kontroll på stesønnen.

- Han hadde veldig sterk innflytelse på tenåringen mens de bodde der. Ut fra det jeg kunne se, prøvde Malvo hele tiden å tilfredsstille Muhammad, sa Archer i retten.

Lee Boyd Malvo skal ha innrømmet i avhør at det var han som holdt våpenet ved flere av drapene. Men det er ikke nødvendigvis nok til at stefaren blir sendt på dødscelle.

Muhammad er tiltalt etter to paragrafer som åpner for dødsstraff. Den ene omhandler personer som har begått mer enn ett drap i løpet av tre år, og flere juridiske eksperter mener at ingen kan dømmes etter denne paragrafen hvis de ikke har vært aktive under selve drapet.

Det betyr at de mener Muhammad må ha trykket på avtrekkeren ved minst to av drapene. Spørsmålet er om det kan bevises. Det finnes ingen hundre prosent sikre bevis som knytter ham til drapene.

Ingen har sett ham skyte, og 42-åringen har hele tida nektet straffskyld.

Terrorisme

Den andre paragrafen er del av en ny lov mot terrorisme, som ble vedtatt i Virginia i fjor. Loven er så ny at ingen er blitt tiltalt for brudd på den tidligere. Paragrafen definerer terrorisme som en voldelig handling begått med tanke på å skremme en stor del av befolkningen, eller forsøk på å påvirke myndighetene ved hjelp av skremsler.

Spørsmålet er om det kan regnes som terrorisme å sitte i en bil og skyte tilfeldige mennesker.

Onsdag 2. oktober i fjor klokka 18 lokal tid ble James D. Martin (55) skutt på parkeringsplassen utenfor grønnsaksbutikken Shoppers Food Warehouse i Maryland. 15 timer seinere var James L. «Sonny» Buchanan (39), Prenkumar Walekar (54), Sarah Ramos (34) og Lori Ann Lewis-Rivera (25) også skutt og drept.

Det ble opptakten til en av de største politijaktene i USAs historie.

Ny rettssak mandag

I løpet av de neste tre ukene var ti mennesker drept og tre skadd av snikskytterne. Befolkningen på USAs østkyst skalv av redsel når de skulle fylle bensin, handle eller lufte hunden.

Marerittet tok slutt 24. oktober klokka 09.19 norsk tid. Da ble John Allen Muhammad (42) og stesønnen Lee Boyd Malvo (18) pågrepet, sovende i en blå Chevrolet Caprice på en rasteplass ved Interstate 70 i Frederick County i Maryland.

Rettssaken mot Lee Boyd Malvo (18) begynner på mandag.

Kilder: AP, Washington Post, CNN, Virginia-Pilot, InsideBaltimore, ABC 2, Baltimore Sun

TILTALT: Muhammad (t.h.) behandlet Malvo som om 18-åringen var hans egen sønn.
I RETTEN: John Allen Muhammad sitter i retten og hører på vitneforklaringen til Al Archer i går.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer