- Han hilste alltid, smilte og var blid

Josef Fritzl (73) var kjent som en snill nabo. Men han slapp aldri noen ned i kjelleren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AMSTETTEN/OSLO (Dagbladet.no): Gatene i den lille byen Amstetten i Østerrike er mørke og fullstendig stille søndag kveld og natt. Det er bare én gate det er liv i:

Rundt Ybbsstrasse 40 står det en mengde mennesker. Først og fremst østerrikske og internasjonale TV-stasjoner som har invadert byen med sine satellittbiler. Men også nysgjerrige skuelystne flokket seg rundt huset til Josef og Rosemarie Fritzl søndag kveld.

Amstetten-innbyggerne prøver å ta inn over seg at 73-årige Josef nå er arrestert for å ha holdt datteren Elizabeth (42) fanget i kjelleren i 24 år, og at han er mistenkt for å ha fått til sammen sju barn med henne.

- Måtte se selv

- Jeg så nyhetene i kveld etter at jeg hadde jobbet på papirfabrikken. Jeg kunne ikke forstå dette, så jeg måtte bare sykle ned og se selv, sier Richard Ginner (24) til Dagbladet.no. Han har bodd i den lille byen like lenge som Fritzl skal ha gjemt datteren sin i kjelleren hjemme.

Det firkantede huset fremstår som grått og trist. TV-kameraenes flombeslysning lyser opp det som har blitt et skrekkens hjem.

Dagbladet.no kommer i kontakt med en mann i 20-åra utenfor bygget. Han ønsker ikke at verken navn eller bilde av ham skal komme i avisa.

- Jeg kjenner Fritzl ganske godt. Jeg har ei venninne som bodde i huset tidligere. Da jeg besøkte henne og traff på ham, så hilste han alltid, smilte og var blid. Det var aldri problemer med ham, sier den sjokkerte mannen til Dagbladet.no.

- Han hilste alltid, smilte og var blid

«Fosterbarn»

Tre av barna politiet mistenker er Josef og Elisabeths, vokste opp ovenpå med ham og kona, offisielt som «fosterbarn», mens de tre andre overlevende barna (ett barn skal ha dødd kort tid etter fødselen) ble holdt fanget i kjelleren med moren.

Josefs forklaring var at Elisabeth hadde stukket av i 1984, og at hun etter tur hadde levert de tre barna på trappa om natta fordi hun ikke kunne ta vare på dem.

Mannen i 20-åra som Dagbladet.no snakker med, forteller at han ofte så flere av barna leke i bakgården til huset, som i natt blir strengt bevoktet av østerriksk politi.

- Barna var alltid veldig høflige. Det virket som om de var veloppdragne. Faktisk veldig disiplinerte, sier mannen.

Det eneste han har reagert på med Fritzl, er det faktum at han aldri slapp noen ned i kjelleren.

- Han klagde alltid på at et eller annet var galt nede i kjelleren, men dersom vi spurte hva det var, eller ønsket å være med ned og se, fikk vi aldri lov, sier han.

Angivelig skal også kona Rosemarie vært intetanende om hva ektemannen foretok seg i kjelleren.

Elektronisk nøkkel

Fritzl skal ha hatt en egen elektronisk nøkkel, som bare han hadde tilgang til, for å komme seg ned i kjelleren. Personene som ble holdt fanget under bakken hadde enkle, men nødvendige fasiliteter som kjøkken, bad og vaskerom, ifølge CNN, som dekker saken live på TV.

Alle Dagbladet.no snakker med i byen i kveld, har kun ett tema på hjertet.

- Ah, Fritzl! sier folk når Dagbladet.no forklarer sitt ærend i byen.

Mandag ventes resten av verdenspressen å ankomme den lille byen. Allerede er alle hoteller fullbooket, og leiebil har blitt vanskeligere og vanskeligere å få tak i etter at bomben eksploderte søndag.

Avsløringen av Josef Fritzls angivelige nettverk av løgn ble innledet for ei uke siden, da han brakte en 19 år gammel kvinne til sykehus. Kvinnen hadde en svært uvanlig sykdom og var dødssyk. Etter hvert kom det for en dag at hun er Elisabeths datter Kerstin, og Josef ble i går arrestert.

Beklager

Den 73 år gamle mannen, som skal ha misbrukt datteren fra hun var elleve, og som mistenkes for å ha misbrukt flere av barna i fangenskap, sier han beklager det som er skjedd, og at han er lei seg på familiens vegne.

Etterforskerne mener så langt Elisabeth, som først lot seg avhøre etter forsikringer om at hun aldri mer trenger å ha noe med Josef å gjøre, er troverdig. De seks barna skal nå gjennomgå DNA-tester for at man skal kunne slå fast om de virkelig er Josef og Elisabeths eller ei.

Fritzl-avsløringen kommer på et svært ubeleilig tidspunkt for østerrikerne, som fortsatt er i ferd med å komme over sjokket etter Natascha Kampusch-saken. Flere mener disse to kidnappingssakene er uttrykk for kritiske feil i politiet og hos myndighetene, og det spekuleres nå på om en regjeringskrise står for tur.

MEDIEINTERESSE: Det er allerede stort medieoppbud i den lille byen Amstetten i Østerrike. I morgen ventes det enda mer.
TATT: Her føres Josef Fritzl (73) inn i en ventende politibil i går. Østerrike rystes igjen av en ny stor kidnappingssak, mindre enn to år etter at Natascha Kampusch-saken ble rullet opp.
HOLDER VAKT: Flere politimenn holdt og arbeidet på åstedet i Ybbsstrasse 40 i natt.
ETTERFORSKNING: Politiet holdt på med etterforskning på åstedet i hele natt.
RINGEKLOKKE: Personer som kjenner Josef Fritzl, beskriver ham som en god nabo det aldri var noe problemer med.