REDDET LIV: En ukjent vaktmann skal raskt ha forstått faren da angrepet begynte. Han skal ha slått av gassstrømmen i anlegget og slo alarm. Dette skal ha reddet svært mange liv. Foto: NTB Scanpix / AFP PHOTO / CANAL ALGERIE
REDDET LIV: En ukjent vaktmann skal raskt ha forstått faren da angrepet begynte. Han skal ha slått av gassstrømmen i anlegget og slo alarm. Dette skal ha reddet svært mange liv. Foto: NTB Scanpix / AFP PHOTO / CANAL ALGERIEVis mer

- Han hindret at hele anlegget gikk i lufta

Ukjent helt hylles i Algerie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terroristene som angrep Statoil-anlegget i Algerie hadde med seg to kanadiere og et team bestående av bombeeksperter.

- De var klare til å sprenge gassanlegget til himmels, sier statsminister Abdelmalek Sellal.

Ukjent helt Det skjedde ikke. Ifølge statsministeren er det ei vakt som kan takkes for at anlegget - og svært mange liv - ble reddet. Denne vakta skal ha forstått alvoret og umiddelbart stengt av gasstrømmen. Deretter utløste han alarmen.

- Det var takket være ham at anlegget ble beskyttet, sier Sellal.

Vaktmannens identitet skal ikke være kjent.

Tidligere ansatt Ifølge statsministeren hadde terroristene kunnskap og kompetanse til å sprenge alt i fem kilometers radius i lufta.

Blant gisseltakerne som tok seg inn i anlegget skal det ha vært en tidligere sjåfør fra Niger ansatt ved gassanlegget som bisto med lokalkunnskap.

De fleste våpnene som gisseltakerne benytter stammer fra nabolandet Libya, sier en sikkerhetskilde til Daily Telegraph og lister blant annet opp følgende:

• Terroristene bruke Kalashnikov-modellen AK104, som typisk ble benyttet av opprørere i kampen mot Kadhafi.
• De var ikledd samme type jakker som Qatar ga til opprørene. Jakkene, som har et kamuflasjemønster i gult og brunt, er for øvrig kopier av jakkene amerikanerne brukte under Gulf-krigen.
• Terroristene hadde også en 60 mm granatkaster og raketter som er karakteristisk for Libya-opprørerne.

Mystisk kanadier Blant de døde gislene er unntatt en person utlendinger. En av lederne bak terroraksjonen skal ifølge statsministeren ha vært en kanadisk statsborger.

- Han koordinerte angrepet, uttalte statsminister Sellal på en pressekonferanse i dag.

Det har vært flere rapporter om en eller to kanadiske menn blant de 32 terroristene som angrep gassanlegget. Om begge er døde eller tatt til fange er ikke bekreftet.

Den mystiske lederfiguren som Sellal referer til som kanadier skal ha blitt omtalt med navnet Chedad.

Den nøyaktige stavemåten er ukjent, men dette er slik det er gjengitt av Reuters. Sellal skal også ha kommet med uttalelser som styrker rapportene om at ytterligere en kanadier var innblandet i angrepet, skriver The Globe and Mail.

- Vi følger opp alle tilbørlige kanaler på jakt etter mer informasjon, sier utenriksdepartementets talsperson Chrystiane Roy til CBC News.

Lederen ble drept Så langt har ikke kanadiske myndigheter offentlig bekreftet statsministerens opplysninger, eller kunnet utdype hva slags personer dette eventuelt er snakk om.

Ifølge Sellal er det imidlertid Mohamed el-Amine Bencheneb som var øverste leder under angrepet. Han ble drept under militæraksjonen mot gisseltakerne.

Omstridt forklaring Gruppen som sto bak gisselaksjonen hevder det pågikk forhandlinger da de algeriske sikkerhetsstyrkene gikk til angrep.

I en lengre kunngjøring gir Mokhtar Belmokhtars gruppe sin versjon av hendelsene som endte med at minst 37 utenlandske gisler ble drept.

Ifølge kunngjøringen var operasjonen i In Aménas todelt og både et forsøk på å ta vestlige gisler og å ta kontroll over anlegget som gruppen omtaler som et BP-anlegg.

Dette står imidlertid i grell kontrast til vitnebeskrivelser fra overlevende.

STORE SKADER: Deler av gassanlegget bærer tydelig preg av kamper mellom regjeringsstyrker og gisseltakerne. Foto: NTB Scanpix / AP Photo
STORE SKADER: Deler av gassanlegget bærer tydelig preg av kamper mellom regjeringsstyrker og gisseltakerne. Foto: NTB Scanpix / AP Photo Vis mer

Det britiske gisselet Kenneth Whiteside ble «stilt opp av gisseltakerne og henrettet», sier broren til STV News.

Han er én av fem britiske statsborgere som enten er drept eller savnet i terroraksjonen.

- Han ble henrettet da den algeriske hæren gikk inn for første gang. De bare satte fire personer på rekke og skjøt dem, sier broren Robert Whiteside.

Henrettet Algeries statsminister Abdelmalek Sellal bekreftet tidligere i dag at flere gisler ble regelrett henrettet «med skudd mot hodet» inne på våtgassanlegget In Amenas. Med ett unntak var alle utenlandske arbeidere ved anlegget.

Rumenske Liviu Floria unnslapp gisseltakerne i In Aménas. Han forteller at han så fire nordmenn bli lagt i bakken og bundet. I et TV-intervju forteller Floria om det han så da gisseltakerne slo til mot et kontorbygg ved boligområdet et stykke unna gassanlegget i Algerie, melder TV 2.

- Jeg så en bil som stoppet ved porten. Fire menn gikk ut. De kom så inn i bygningen, mens de fyrte av skuddsalver og skrek og ropte. De fanget fire nordmenn, som de la i bakken og bandt. På det tidspunktet kunne vi ikke tro våre egne øyne. Vi trodde det var en øvelse, sier Floria.

- Utlendinger var målet Vitner har også fortalt hvordan de fikk utenlandske arbeidere til å rope på sine kamerater, før de ble skutt. Flere skal også ha blitt utstyrt med bombebelter - også disse utenlandske gisler.

- Deres mål var hele tida å kidnappe utlendinger, sier Sellal.

- De ønsket å flykte til Mali med utlendingene, men så fort de var omringet - begynte de å drepe de første gislene, sier Sellal.

Denne versjonen er delvis bekreftet av norske myndigheter. Norsk etterretning skal ha hatt «liveoppdatering» av situasjonen som ledet fram til militæraksjonen.