DREPT: Dan Uzan (37) ble skutt og drept da han kontrollerte adgangen til synagogen der det ble holdt en konfirmasjon i natt. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
DREPT: Dan Uzan (37) ble skutt og drept da han kontrollerte adgangen til synagogen der det ble holdt en konfirmasjon i natt. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.Vis mer

- Han hindret en massakre

Kontrollerte synagogeinngang da han ble skutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var 37 år gamle Dan Uzan som ble skutt og drept utenfor en synagoge i København i går 01-tida i natt.

Han hadde ansvaret for adgangskontrollen til synagogen i forbindelse med feiringen av en konfirmasjon på innsiden, og sto utenfor sammen med to væpnede politivakter.

- Dan og hans familie har betalt en urimelig høy pris. Vi er takknemlige for dem som sikrer oss slik at vi kan gjennomføre våre jødiske handlinger. Dan var en slik en. Mange mennesker kan være takknemlige for at han sto der i natt, sier formann Dan Rosenberg Asmussen i det jødiske samfunn i København til avisa Berlingske.

Det jødiske samfunnet er i sorg. Politiet mener det var en og samme gjerningsmannen som slo til mot synagogen og som angrep ytringsfrihets-møtet på kulturhuset «Krudttønden» tidligere i går ettermiddag. Der ble en mann drept og tre politimenn såret.

Det var rundt 80 personer på festen i synagogen, flere av dem barn.

- Jeg har nesten ikke ord for det. Vi er dypt berørte alle sammen. Det kunne ha utviklet seg til en massakre. Dette er vårt mareritt og hva vi har fryktet, sier Asmussen til Berlingske.