- Han hjalp tusenvis til et bedre liv

I dag fant mannskaper fra Røde Kors liket av en hvit mann rett ved byen Toe Town i Liberia. Den døde er etter alt å dømme hjelpearbeideren Kåre A. Lund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kåre A. Lund har vært savnet i nøyaktig én uke, etter at opprørere gikk til angrep på nordmannen og flere afrikanere i nærheten av byen Toe Town i Liberia.

Lund jobbet for adventistenes hjelpeorganisasjon ADRA Norge, og var i Liberia for organisasjonen da han forsvant. Flere afrikanere ble funnet drept like ved det utbrente vraket av ADRAs hvite bil.

I kveld har Adventistsamfunnet sendt ut en pressemelding der de skriver at en hvit mann er funnet omkommet i området, og at den døde etter alt å dømme er Kåre A. Lund.

- I dag kom det melding om at en hvit man er funnet omkommet nær Toe Town i Liberia. Det er god grunn til å tro at dette er hjelpearbeideren Kåre A. Lund som har vært savnet en uke. Han ble funnet av Røde Kors ikke langt fra den utbrente bilen han kjørte i da han uforvarende kom ut for kamphandlinger da opprørssoldater angrep Toe Town for en uke siden, står det i pressemeldingen.

De skriver videre at Lund var en mann som tok initiativ og ville at ting skulle skje.

- Han var opptatt av å hjelpe mennesker i nød og var villig til å risikere sin egen sikkerhet i dette arbeidet. Selv om han var omhyggelig med å planlegge sine reiser for å ivareta sikkerheten, hjalp det ikke denne gang.

- Han har i sitt arbeid bidratt til å hjelpe tusenvis av mennesker til et bedre liv. Vi som er igjen har ikke alltid så lett å forstå hvordan enkelte mennesker kan strekke seg så langt for andre. Men uten dem ville verden vært et verre sted.

Styreleder Geir Olav Lisle i ADRA Norge sier til NTB at de fikk meldingen i ettermiddag.

- Vi har brukt tiden til å informere familie og pårørende. Familien har mistet en ektemann, far og bestefar, men det er en tung dag også for oss, sier Lisle.

Han trekker fram Lunds innsats for Adventistsamfunnet gjennom mange år.

- Kåre Lund har smittet en hel generasjon adventister med sin entusiasme og sitt engasjement for bistandsarbeid, sier Lisle.

Han sier det trolig vil være naturlig for familien å bringe Lund tilbake til Norge for å begraves her. Lisle tror ikke det vil ta lang tid å få Lund identifisert, fordi det er mange som kjenner ham i Monrovia.

ADRA har ingen andre nordmenn i landet, men er involvert i flere prosjekter, skriver NTB.

- Foreløpig har vi ikke tenkt på hvordan dette vil påvirke vårt arbeid i landet. Nå skal vi sitte sammen i kveld og i natt for å kartlegge situasjonen som har oppstått, sier Lisle.

Flyktningerådets utenlandssjef Bjarte Vandvik sier til NTB at det nå er fem nordmenn i Liberia.

- Vi har ikke vurdert situasjonen der så alvorlig at vi har bedt dem reise derfra, men vi har en evakueringsplan klar dersom det skulle bli nødvendig, sier Vandvik.

Flyktningerådets stedlige representant, Hans Christen Knebelsrud, var i kveld i kontakt med Det internasjonale Røde Kors i Liberia. Han bekreftet overfor Vandvik at det er den savnede hjelpearbeideren Kåre A. Lund som er funnet.

Kåre Lund ble 53 år gammel. Han etterlater seg kone og tre voksne barn.

Kåre A. Lund er trolig funnet død.
Lund kjørte denne bilen da han uforvarende kom opp i kamphandlinger nær byen Toe Town i det østlige Liberia.