-  Han hoppet inn i bilen med en svær kniv

Tobarnsfaren Per Hove (38) var på vei for å hente kona da drapsmannen banet seg vei inn i bilen med en stor og blodig kniv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Plutselig hoppet en mann inn i bilen med en svær kniv i hånda. Han ba meg om å kjøre på dårlig norsk. Jeg skrek at han måtte ut, og tok telefonen for å ringe politiet. Han nektet å gå ut og virket forstyrret. Til slutt torde jeg ikke sitte lenger i bilen, og måtte gå ut, sier Hove til Dagbladet.

Ringte feil nummer

38-åringen hadde stoppet ved rundkjøringen på Bislett da han plutselig satt ansikt til ansikt med drapsmannen. Sekunder tidligere hadde den afrikanske mannen brutalt stukket ned fem personer om bord på trikken. En av dem, en 23 år gammel mann, døde seinere av skadene på Ullevål universitetssykehus. Passasjerene på trikken rømte i vill panikk, mens gjerningsmannen satte kursen for Hoves bil.

-  Han hoppet over i førersetet, og hadde problemer med automatgiret. Han rygget først inn i bilen bak, før han kjørte av gårde.

38-åringen forteller at han var så stresset at han ringte feil nødnummer da han skulle varsle politiet.

-  Jeg var også så forvirret at jeg sa at jeg var på Solli plass - ikke på Bislett - da jeg fikk kontakt på nødnummeret, forteller han.

-  Svært forvirret

Hove ble seint i går kveld møtt av kona og broren på politihuset på Grønland etter å ha fortalt etterforskerne om den dramatiske opplevelsen. Han slet da fortsatt med å begripe hvilken alvorlig situasjon han hadde vært i tidligere på dagen. Hove beskriver drapsmannen som svært forvirret, og sier at han bare hadde sett mannens spesielle kniv på film tidligere.

-  Han virket veldig utafor. Han snakket lite, virket forstyrret, og konsentrerte seg mest om kniven og bilen. Jeg har bare sett en liknende kniv i Rambo-filmer, forteller Per til Dagbladet, og legger til at han aldri rakk å føle seg direkte truet.

Sønnene skulle vært med

Men situasjonen kunne fort ha blitt en helt annen for tobarnsfaren og hans familie: Hove skulle egentlig hatt sønnene på elleve og sju år med i bilen, men tilfeldigheter gjorde at han var alene da drapsmannen hoppet inn.

-  Jeg spurte den eldste sønnen min om han ville være med og hente mamma, men han hadde mer lyst til å se en film. Egentlig skulle jeg hente den yngste sønnen på SFO før jeg skulle hente kona. Men han ville heller gå hjem. Det er den aller første gangen han har gått hjem alene, forteller han.

-  Det ville blitt mye mer dramatisk hvis jeg hadde hatt de to sønnene mine i baksetet.

38-åringen koblet ikke først at mannen i bilen hadde forårsaket at trikken stoppet og at ambulanse var på stedet.

-  Jeg har nesten ikke skjønt det ennå. Og i ettertid er det mye mer truende. Da det skjedde, var jeg mest forbanna.

Ville følge etter

Fordi han ikke oppfattet hva som hadde skjedd, forsøkte Per også å følge etter gjerningsmannen og sin egen bil.

-  Jeg prøvde å få en annen bil på stedet til å følge etter, og forsøkte deretter å praie en drosje. Jeg ville ikke forsøke å stoppe ham selv, men følge etter ham slik at politiet kunne ta ham, forteller 38-åringen.

-  Husker du hvordan han var kledd?

-  Nei, alt skjedde så fort. Han var mørk, lang og slank, og hadde en kniv. Ellers husker jeg lite, sier Per.

SJOKKERT: Per Hove (38) rakk aldri å forstå at det var drapsmannen som satte seg inn i bilen hans på Bislett i Oslo. Hove forsøkte å følge etter gjerningsmannen, men ga opp.
FANT FLUKTBILEN: Drapsmannen etterlot seg Per Hoves Mercedes i President Harbitz' gate på Frogner, etter å ha flyktet fra åstedet. Politiet søkte med hunder i nabolaget, men mannen var fortsatt på frifot da Dagbladet gikk i trykken i natt.