12 kM FRA VEI:  Ulykkeshelikopteret ligger 12 kilometer fra nærmeste vei. Foto: Politiet
12 kM FRA VEI: Ulykkeshelikopteret ligger 12 kilometer fra nærmeste vei. Foto: PolitietVis mer

- Han hørte et høyt smell

28-åringen som overlevde dødshavariet har forklart seg for politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Havarikomisjonen forsøker nå å ta seg ut til stedet i Rostadalen der et helikopter med to personer havarerte i går ettermiddag.

Den 38 år gamle flygeren mistet livet, mens en 28 år gammel assistent fra Harstad utrolig nok kom fra ulykken med bare mindre skader.

- Vi forsøker nå å fly ut til ulykkesstedet med forsvarets helikopter. Været er imidlertid forsatt dårlig, og det er vanskelig å fly så det er ikke sikkert vi får det til, sier direktør i Havarikommisjonen Grete Myhre.

Helikopteret ligger nå 12 kilometer fra nærmeste vei. Undersøkelsene ble også forsinket i går fordi Havarikommisjonens ansatte ikke kom seg fra Gardermoen i går kveld.

- Våre folk ble sittende på Gardermoen til klokka 11 i går, dårlig vær også der gjorde at flyene, forteller hun.

- Styrtet ikke

Det er på det rene at det var store problemer med sikten da ulykken skjedde.

-  Det var store problemer med sikten, og det har resultert i en styrt. Flere detaljer kan jeg ikke gi foreløpig. Av bildene jeg har sett, er det et flatt område. Og vi har ingen indikasjoner på at det er en hindring i bakken som har skapt skadene på helikopteret, sa lensmann Anderas Nilsen seint onsdag kveld.

Daglig leder i Heli-Team, Bente Slåtto Steien, tror imidlertid ikke det styrtet

- Helikopteret styrtet ikke. Det sto på bakken da det havarerte. Men hva som har skjedd, vet vi foreløpig ikke, sier Steien til VG.

Politiet snakket med den overlevende i går.

- Vi har ikke noe informasjon som kan støtte dette, sier Katrine Grimnes, politioverbetjent ved Målselv lensmannskontor.

-Hørte et smell

- Den overlevendes forklaring gir ikke noe entydig svar på det som har skjedd. Han refererte til et høyt smell som han hørte da ulykken skjedde. Men det er hva det smellet er vi må finne ut av. I går var han veldig preget av det som var skjedd så vi gikk ikke så veldig nært på ham, men snakket bare med ham for finne ut om det var en åpenbar forklaring på ulykken, som foreksempel en eksplosjon, men det er ingen åpenbar forklaring. Ingenting tyder på at det var en eksplosjon, det er ingen tegn på brann. Foreløpig utelukker vi ingenting, sier Grimnes.

Spørsmålet alle stiller seg er hvordan en person kan gå nærmest uskadd ut etter ulykken, mens den andre mister livet.

- Vi spør oss om dette alle sammen. De sitter jo ganske tett i cockpit. Helikopteret ser ut til å ha store skader på hele fronten.
 Det er veldig mange spørsmål knyttet til dette, sier hun.

Havarikommisjonen vil nå blant annet se på hvordan helikopteret ligger i terrenget for å klarlegge ulykkesårsaken.

- Vi vil også se om det er noen deler det er interessant å ta med seg. Så vil vi vurdere om vi skal ta helikopteret ut, eller om vi skal vente til sommeren, forteller Myhre. 

OVERLEVDE: Mannen som overlevde helikopterulykken øst for Bardufoss i Troms onsdag, spaserte selv fra redningshelikopteret som brakte ham til Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).  FOTO: YNGVE OLSEN/NORDLYS/SCANPIX.
OVERLEVDE: Mannen som overlevde helikopterulykken øst for Bardufoss i Troms onsdag, spaserte selv fra redningshelikopteret som brakte ham til Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN). FOTO: YNGVE OLSEN/NORDLYS/SCANPIX. Vis mer