VAR GJENGMEDLEM: Som 13-åring ble Marcos Alvarez rekruttert av medlemmer av den mektige gategjengen MS13 i Honduras. De neste tolv årene solgte han narkotika, presset folk for penger og drepte. Foto: Adrian Øhrn Johansen
VAR GJENGMEDLEM: Som 13-åring ble Marcos Alvarez rekruttert av medlemmer av den mektige gategjengen MS13 i Honduras. De neste tolv årene solgte han narkotika, presset folk for penger og drepte. Foto: Adrian Øhrn JohansenVis mer

Han husker ikke hvor mange han har drept

Marcos var gjengmedlem i et av verdens voldeligste land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Marcos Alvarez var 13 år, rømte han fra huset til fosterforeldrene. Som hjemløs gutt, drivende gatelangs i dårlige nabolag i hovedstaden Tegucigalpa, var han et enkelt bytte.

Han ble raskt rekruttert av medlemmer av den mektige gategjengen MS13. De lovte raske penger og et bedre liv til en gutt uten familie eller framtidsutsikter.

Endte som drapsmann De neste tolv årene viet Marcos til å selge narkotika, presse folk for penger og å drepe.

Han husker ikke hvor mange liv han har tatt, han vet bare at det er flere enn 50.

I dag er han 30 år og jobber på et rehabiliteringssenter for gjengmedlemmer. Da vi møtte ham, fortalte han åpent om ugjerningene han angrer.

Lever i skjul Et annet sted i Honduras lever en mor og en far i skjul, i frykt for sine liv. Av hensyn til deres sikkerhet er de anonymisert.

Etter at deres 16 år gamle datter ble funnet drept bak skolen hun gikk på, mottok foreldrene drapstrusler fra gjengmedlemmer.

Foreldrene sier selv at datteren ikke var innblandet i kriminalitet, at hun tvert imot nektet å selge narkotika i skolegården. Omstendighetene rundt drapet er uklare. Men det er kjent at kriminelle bruker studenter som mål for narkotikasalg, trusler og utpressing.

Sterke historier I videoen til høyre i saken kan du se historiene til en ung mann og et ektepar - en drapsmann og to ofre - fra to ulike steder i et av verdens voldeligste land.

Historiene er unike, men likevel felles i et land der innbyggerne er tvunget til å leve med døden.

Ifølge FNs siste globale drapsstatistikk, som presenterer drap begått i 2012, blir flere mennesker drept i Latin-Amerika enn på noe annet kontinent. Statistikken viser at det mellomamerikanske landet Honduras er verdens voldeligste land utenfor en krigssone.

Ifølge FN ble det i 2012 registrert 7272 drap i landet. Med andre ord: 20 drap i døgnet i snitt i et land med færre innbyggere enn Sverige. I Norge ble det begått 45 drap i 2013, ifølge politiet.

Gjennomsyres av korrupsjon En av hovedårsakene til de høye drapstallene er landets beliggenhet. Kystlinje og store, lovløse jungelområder gjør Honduras attraktivt for narkotikasmuglere.

Landet er et av de viktigste transittpunktene for narkotika til USA. Nærmere 80 prosent av all kokain på vei fra Sør-Amerika til USA transporteres gjennom landet, ifølge amerikanske myndigheter.

Honduras er et av de fattigste landene i Latin-Amerika. Ifølge menneskerettsorganisasjoner gjennomsyres landet av korrupsjon.

«Gjerningsmenn som begår drap og andre voldelige forbrytelser blir sjelden stilt for retten», heter det i Human Rights Watch sin omtale av landet.