- Han husker ikke noe

Champions League-billetter på toppen av bedrageritiltale mot 35 banker.

VIL UTVIDE TILTALE: Politiinspektør og påtaleansvarlig Thomas E. Darell i Finnmark politidistrikt. Foto: Tom Skoglund.
VIL UTVIDE TILTALE: Politiinspektør og påtaleansvarlig Thomas E. Darell i Finnmark politidistrikt. Foto: Tom Skoglund.Vis mer

Mannen som er tiltalt for grovt bedrageri av i alt 10,4 millioner kroner fra 35 banker, samtykket mandag til forlenget varetektsfengsling i åtte uker.

Finnmark politidistrikt vil ha mannen i 20-åra fengslet fram til rettssaken i tingretten i november.

Der har tiltalen foreløpig en strafferamme på seks år for grovt bedrageri, for ID-tyveri og for såkalt hvitvasking av lånemillionene.

Pengene er borte - politiet har fulgt pengestrømmene gjennom betalingskanalene til utenlandske gamblingselskap.

- Politi og påtalemyndighet arbeider for å utvide tiltalen med bedrageri for om lag én million kroner med finalebilletter til Champions League i fotball mellom Liverpool og Tottenham, sier politiinspektør og påtaleansvarlig i Finnmark politidistrikt, Thomas E. Darell, til Dagbladet.

Politiet og bedrageritiltaltes forsvarer, advokat Nicolay V. Skjerdal i Fend Advokatfirma, var enige om grunnlaget for forlenget varetekt.

Tilregnelighet sentralt

- Både politi og fengselsvesen er positive til at min klient får den helsemessige oppfølging han trenger. Hans psykiske helse og tilregnelighet i forhold til det han er tiltalt for, er et sentralt tema, sa forsvareren til Dagbladet før helgen.

Mannen sitter for tiden i fengsel, og er ikke innlagt på sykehus.

Mannen nekter straffskyld både for punktene i tiltalen og for siktelsen om bedrageri med fotballbilletter.

- Han forklarte i forbindelse med pågripelsen og fengslingen for en måneds tid siden at han ikke husker noe. Han er ikke avhørt siden, sier politiinspektør Thomas E. Darell.

Alle de sju med status som fornærmede i banksaken fordi mannen ifølge tiltalen skal ha stjålet deres ID for å ta opp lån i deres navn, er familiemedlemmer og personer i hans nære omkrets - blant dem foreldrene og samboerens foreldre.

Fire av de fornærmede sitter igjen med såkalt usikrede forbrukslån på mellom 1,1 og 3,3 millioner kroner hver.

Avviser gjeldskrav

Advokat Håvard Utstøl Jakobsen i Advokatfirmaet Rekve Pleym & Co. er bistandsadvokat for fire av ofrene.

Ingen av dem vedkjenner seg gjelden til banker og låneinstitusjoner i saken.

- Flere kreditorer har fremmet krav mot mine klienter. En del har stilt kravene i bero i påvente av straffesaken i november, mens andre har valgt å bringe inn kravene allerede for forliksråd/lokal tingrett, sier bistandsadvokaten til Dagbladet.