- Han husker ting fra tidligere og seinere på kvelden

Den amerikanske soldaten Robert Beles (38) sier han ikke husker å ha massakrert 16 sivile afghanere.

- HUSKER IKKE:  Den amerikanskestaberssersjanten Robert Bales (38) har forklart at han ikke husker at han skjøt 16 sivile i Afghanistan. Foto: Ryan Hallock / AP Photo / Scanpix
- HUSKER IKKE: Den amerikanskestaberssersjanten Robert Bales (38) har forklart at han ikke husker at han skjøt 16 sivile i Afghanistan. Foto: Ryan Hallock / AP Photo / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske soldaten, som skjøt ned og drepte 16 uskyldige sivile i Afghanistan, husker ikke hva som har skjedd og er i sjokk. Det forteller hans advokat, ifølge CNN.

Robert Bales (38) var ikke påvirket av alkohol, men likevel har han forklart at han ikke husker massakren.

- Han husker ting fra tidligere og seinere på kvelden, men han husker ikke hva som skjedde i mellomtiden, sier advokat John Hendry Browne.

- Han er i sjokk, sa han videre.

Natt til lørdag ble Bales sendt tilbake til militærbase i Kansas i USA. Der blir han holdt i varetekt med svært strenge sikkerhetstiltak til han blir stilt for en amerikansk militærdomstol.

Kriminell historie Bales er staberssersjant og drepte de sivile i Kandahar-provinsen i Afghanistan, hvor han tjenestegjorde for det amerikanske hæren. I 2002 ble han siktet for å ha banket opp ei venninne, og tre år seinere ble han tatt for fylleskjøring uten å bli straffet.

I 2008 ble han mistenkt for å ha stukket fra en bilulykke, men saken ble henlagt fordi han sa han hadde sovnet ved rattet.

Under hele denne perioden tjenestegjorde han i hæren. Han har vært på tre oppdrag i Irak og ett i Afghanistan. I Irak ble deler av foten hans revet av i tillegg til at han pådro seg en mindre hjerneskade. Dette ble han friskemeldt for etter behandling hjemme i USA.

Posttraumatisk stressyndrom Flere kritikere mener Bales mest trolig lider av posttraumatisk stressyndrom. Advokaten hans John Hendry Brown har også antydet dette.

- HAN ER I SJOKK:  Advokat John Hendry Browne sier hans klient bare husker hva som skjedde før og etter massakeren. Foto: Ed Zurga / EPA / Scanpix
- HAN ER I SJOKK: Advokat John Hendry Browne sier hans klient bare husker hva som skjedde før og etter massakeren. Foto: Ed Zurga / EPA / Scanpix Vis mer

I en studie laget av RAND Corp i 2008 går det fram at 18 prosent av de som tjenestegjorde i Irak og Afghanistan etter 2001 utviklet depresjon. Bare halvparten oppsøkte hjelp.

Bales er gift med Karilyn Bales, og sammen har de to barn. Mandag kalte hun hendelsen for «er forferdelig og hjerteskjærende tragedie» i en pressemelding.

Afghanistans president Hamid Karzai har flere ganger sagt at landet har fått nok av amerikanske overtramp.

SITTER FENGSLET:  Robert Bales sitter fengslet i denne militærbasen i Kansas i USA. Foto: Ed Zurga / EPA / Scanpix
SITTER FENGSLET: Robert Bales sitter fengslet i denne militærbasen i Kansas i USA. Foto: Ed Zurga / EPA / Scanpix Vis mer