Han i midten er presidentkandidat

Han til høyre stiller knyttneven og kona til disposisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DES MOINES, IOWA (Dagbladet.no): Det var full geografisk forvirring i det som må sies å være et sirkusmessig høydepunkt i valgkampen så langt:

Chuck «Walker Texas Ranger» Norris danset klønete rundt på scenen til tonene av «Sweet Home Alabama», akkompagnert av en presidentkandidat fra Arkansas på bassgitar.

Alt for å overbevise potensielle velgere - i Iowa.

Trenger slagkraftig hjelp

Ingen skal beskylde Mike Huckabee for å være kjedelig. Og hvis enkelte ferske meningsmålinger slår til, kommer han til å vinne republikanernes nominasjonsvalg i den amerikanske delstaten i morgen.

Det er i så fall en enorm drivstoffinnsprøytning i forsøket på å bli partiets eneste presidentkandidat til høsten.

Men Huckabee trenger penger. Svært mye penger, om han skal klare å stable på plass det enorme apparatet som kreves for å karre seg gjennom resten av primærvalgene de neste ukene.

Det er her Verdens Tøffeste Mann kommer inn i bildet.

MACHO OG MUSIKALSK: Med bassgitar, kristen retorikk og Chuck Norris (t.h.) skal republikanere i USA overtales til å velge spilloppmakeren Mike Huckabee (i midten). Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
MACHO OG MUSIKALSK: Med bassgitar, kristen retorikk og Chuck Norris (t.h.) skal republikanere i USA overtales til å velge spilloppmakeren Mike Huckabee (i midten). Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

- Jeg introduserer nå en stor amerikansk helt. En stor konservativ leder, sier Huckabee, tilsynelatende uten snev av ironi, før Chuck Norris kommer på scenen til ekstatiske tilrop fra publikum.

- Jeg har blitt spurt om hvem som er tøffest av meg og Mike. Han er mye tøffere enn meg, jeg har vært med på to arrangementer i dag, han har sikkert vært på 20, jeg ville aldri klart noe sånt som dette, sier Norris – fallert filmstjerne, kampsportekspert, tv-shop-profil og nå altså politisk talsmann.

Virtuell grillfest

Rundt 2000 republikanere og/eller Chuck-fans fylte konsertstedet Val Air Ballroom i Des Moines i går.

Kulthelten, med den rutete skjorta godt stappet ned i lyse jeans, var foran gårsdagens opptreden tydelig instruert av Huckabees valgkampgeneral, og tok for seg blant annet skatt og utdanning, to av presidentkandidatens kjernesaker, før han dro fram sitt beste dollarglis fra øre til øre.

- Vi skal ha en «virtuell barbeque» på ranchen supertirsdagen da det er primærvalg over hele landet, fortalte Norris.

Den kreative pengeinnsamlingen skal trolig bestå av at alle som betaler ti dollar eller mer til Huckabee-kampanjen får en form for videoomvisning og altså grill-hyggestund med Norris via nettet.

- Jeg har et 185 kvadratmeter treningsstudio på ranchen, med eget kampsportrom, skryter han, og tilføyer at Huckabee og bandet hans trolig kommer til å stå for den musikalske underholdningen.

Han i midten er presidentkandidat

Tidligere på dagen møtte «Huck and Chuck» en gruppe bloggere som har vært sentrale i Huckabee-hypen, og disse avtalte seg imellom at de skal holde reelle grillfester på samme dato for å bistå ytterligere i å fylle krigskassen.

Fakta om Chuck - igjen

Det oppsiktsvekkende samarbeidet mellom Norris og Huckabee startet med en humoristisk tv-reklame som spiller på vitser kjent som «Fakta om Chuck Norris» som var en farsott i 2007.

- Facts! One fact!, roper fans blant publikum i Iowa, og han må til slutt gi etter.

- Ok: «De ville hugge inn ansiktet til Chuck Norris i Mount Rushmore, men fjellet var ikke hardt nok for skjegget hans», gjenforteller Chuck Norris.

Så spørs det hvor lenge Sirkus Huckabee får være i drift. Han som blant pressefolkene er regnet som valgkampens morsomste kandidat, holdt på nyttårsaften mediekorpset i sjakk blant annet ved å gå til frisøren med rundt 50 fotografer på slep, og tok nylig reporterne med på henholdsvis fuglejakt og joggetur.

I går skapte han furore med den rareste pressekonferansen så langt i 2008, der han proklamerte at han herved er ferdig med negativ valgkamp, før han som en demonstrasjon viste en helt ny tv-reklame som angrep rivalen Mitt Romney, en reklame som han bedyret ikke skulle sendes ut til tv-stasjonene.

Huckabee er foreløpig svært populær i hele USA, spesielt blant evangeliske kristne for sin uttalte religiøsitet og abortmotstand, men er kontroversiell innad i det republikanske partiet, kom sent i gang med pengeinnsamlingen og har en relativt dårlig organisert kampanje.

- Hallelujah Mike, praise the lord!, utbrøt en mann på fremste rad under Huckabees tale mot abort og høye skatter for middelklassen, og for et nytt, noe uspesifisert USA.

- Dere skal ikke velge meg inn i herskerklassen – dere er herskerklassen, og det er jeg som skjal tjene dere, sa Huckabee, som er ordinert prest.

I morgen bryter den livlige, kristenkonservative bassgitaristen for sikkerhets skyld alle uskrevne regler når han flyr til Hollywood for å slå vitser på direktesendt tv med talkshow-stjerna Jay Leno, i stedet for å avslutte valgkampen i Iowa, dagen før det svært viktige nominasjonsvalget.

- Hvis dere hører om noen her i lokalet som ikke skal stemme på meg, må dere ikke la dem komme seg hjem i kveld, spøkte Huckabee før han gikk av scenen i natt norsk tid.

- Send Chuck på dem!, ropte en fan.

<B>SNUDDE VALGKAMPEN PÅ HODET:</B> Det er uklart om denne gutten prøvde å gjøre et politisk statement, men mange spår at Huckabee nå kan være på vei nedover etter noen ukers opptur.
<B>SUVENIR:</B> Denne familien tok med seg et "Huckabee som president"-skilt hjem - enten en ettertraktet suvenir om ett år, eller en morsom kuriositet.
<B>HUNDRE HÅNDTRYKK:</B> Nå er det innstendig og ektefølt godprat med hver enkelt velger som gjelder for Huckabee.
<B>IVRIG:</B> Ville du kjøpt button av denne mannen?
<B>HAR KONA PÅ LAGET:</B> Chucks ektefelle var i går minst like engasjert som ham i kampen for "Huck" som USAs neste president.
<B>TVILLINGFANS:</B> Lucas Draisey (16) og broren Dustin (18),hadde kjøpt stilige ”Huck for Chuck”-skjorter for anledningen.
<B>LANGVEISFARENDE:</B> Todd Hertzberg fra Arkansas har reist 1300 kilometer med hele familien for å støtte Huckabee i Iowa.