Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han ingen vil ha

Navn: Simon Duphey Alder: 42 Yrke: Arbeidssøkende

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne mannen har de siste fire åra søkt 605 jobber i hele Norge. Han har ikke fått like mange avslag, siden langt fra alle synes det er bryet verdt å meddele ham at nordmannen Johansen eller Jensen fikk jobben i stedet.

Han har brukt nøyaktig 10890 kroner på porto, frimerker, kopier, konvolutter og attester. Han har lojalt stilt opp på a-etats tilbud til jobbsøkere og har dratt hit og dit på kurs. Det er en heltidsjobb å søke arbeid, men det er ganske dårlig betalt. Og så gjør det jo noe med et menneske. Simon Duphey fra Ghana er ikke verdiløs, det bare føles sånn i tunge stunder.

Hvorfor har ikke Norge bruk for ham? Han har hovedfag fra universitetet, har et middels godt vitnemål, han er norsk statsborger og snakker godt norsk etter ti år her i landet. Det gikk lang tid før Simon sjøl tillot seg å lure på om det kanskje er hans mørke hudfarge som gjør at han møter stengte dører på arbeidsmarkedet. Det er en vond og vanskelig tanke, men Simon vil ikke la seg knekke. Da svikter han seg sjøl, sin norske kone og deres fire barn.

Jeg møtte Simon første gang i mai i år. Da kontaktet han Dagbladets kontor i Tromsø. Slik fikk hele landet lese hans historie. Deretter fikk han klapp på skulderen og telefoner fra mennesker over hele landet, de syntes dette var trist og leit, folk trodde jo ikke det var slik Norge fungerte. Men sympatierklæringer er ikke det samme som å få jobb. For Simon er fremdeles arbeidsledig, ettersom det ikke er rengjører eller taxisjåfør han har studert til i sju år. Akademikeren vil jo helst omsette sin kompetanse i samfunnet.

Han får høre at han «mangler relevant yrkeserfaring». Men ifølge professor Svein Jentoft, hans tidligere universitetsveileder, møter Simon skjult rasisme og fordommer, «han kommer ikke engang i posisjon til å vise hva han kan».

For eksempel trodde Simon det var lærermangel i Distrikts-Norge. Det er jo det Lærerlaget til stadighet sier. Men hvorfor får da en norsk 20-åring med dårlig eksamen fra videregående bli lærervikar, men altså ikke Simon?

Han har sett og lest hvordan noen kjendisstatsråder og tusenvis av gode nordmenn fyller Youngstorget for å vende ryggen til en håndfull forvirrede nynazister. Men de har jo ikke snauklippede skaller eller militærstøvler de som legger Simons søknad aller nederst i bunken. De er faktisk pene i tøyet og aldeles ikke rasister, tvert imot er de helt alminnelige norske borgere som kanskje stemmer Fremskrittspartiet.