Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terroren i Stockholm

Han jobbet døgnet rundt. Følte ikke på sult, kulda eller utmattelsen. - Flott å være frontperson for takknemligheten

Politiet føler på stolthet og takknemligheten. 

BAMSEKLEM: Her får politimannen Sebastian Sylten en bamseklem fra Arash Azarbad. Foto: Ådne Husby Sandnes / Dagbladet
BAMSEKLEM: Her får politimannen Sebastian Sylten en bamseklem fra Arash Azarbad. Foto: Ådne Husby Sandnes / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag ettermiddag var politimannen Sebastian Sylten på jobb i Botkyrka, sørvest for Stockholm. Han og kollegene skulle trene. Så kom de første meldingene.

- Vi løp med engang for å kle oss om. Etterforskere på stasjonen skiftet til uniform. Kolleger som ikke var på jobb, kom tilbake. Alle stilte opp, til og med de som ikke ble innringt, sier politimannen til Dagbladet.

BRUKER KJØRETØY SOM VÅPEN: Angrepet i Stockholm er det siste av flere lignende angrep på kort tid. Video: CNN Vis mer

- Tragisk

Sylten sto lørdag ved en av sperringene ned til Drottninggatan, hvor Rakhmat Akilov (39) meide ned og drepte fire mennesker før han krasjet lastebilen i fasaden til Åhléns City. Mandag erkjente 39-åringen å ha kjørt lastebilen og samtykket til fengsling.

LØPER: Folk løper for å komme seg bort fra området der en lastebil skal ha kjørt inn i en bygning i Stockholm i Sverige. Video: Johnny Chadda / Twitter Vis mer

- Det er utrolig tragisk alt som har hendt. Tankene går til ofrene og deres familier og til de skadde og deres familier. Det var det første man tenke selv: hvor er min familie? Den menneskelige biten. Det var også utrolig fint dagen etterpå da folk var tilbake i byen igjen. Jeg følte på en stor stolthet over politiets jobb. Å stå på Hötorvet lørdag og være frontpersonen for takknemligheten var veldig flott, sier Sylten.

Fremmede klemmer
Han jobbet fra klokka 8 til 24 lørdag, klokka 10 til 23 søndag.

- Det var fysisk tungt å gå rundt hele dagen i de vestene, men man kjente ikke at man var trøtt. All støtten gjorde at man ikke frøs, man kjente ikke på sult, sier Sylten, som var en av de Dagbladet møtte på Hötorvet lørdag. Da fikk han en klem av Arash Azarbad.

- Takk så mye, sa Azarbad mens han ga en stor klem og Sylten smilte til.

- Dette sier jo sitt, sa Sylten.

Mandag husker politimannen tilbake på flere spesielle og fine opplevelser med folk som kom bort til ham.

- Det var personer som hadde vært på Drottninggatan på fredagen som kom bort for å bearbeide sin sorg. De kom også og takket oss, gråt, holdt rundt oss, ga genuine og varme klemmer. Da var jeg ikke langt fra å gråte selv, forteller Sylten, som mener politiet kanskje aldri før har fått så mye støtte som etter terrorangrepet.

- Vi må fortsette med arbeidet, og jeg prøver å ha med meg takknemligheten videre.

- Etaten står opp

Politimannen Martin Marmgren er en annen som beskriver den ekstremt krevende arbeidsdagen da terroren rammet Stockholm. Han jobbet 16 timer i strekk fredag, og i et innlegg publisert i Expressen forteller han om følelsene og tankene han satt igjen med da han endelig kom hjem.

- Da jeg reiste hjem etter 16 timer fredag natt kjente jeg på en stolthet over å dele uniform med så mange engasjerte og kompetente mennesker, skriver Marmgren.

- For når det virkelig gjelder står etaten opp og gjør sitt beste for å utføre sine oppgaver, uansett om det innebærer å hjelpe en gammel dame over gata eller løpe rett mot fare. Og de alle fleste gjør det med bravur, fortsetter han.

Marmgren sier at han også kjente stolthet over det at Stockholm møtte grusomheter med omtanke og kjærlighet, og viser til at innbyggerne åpnet sine hjem og biler for å hjelpe.

- Jeg kjenner også glede og takknemlighet for den kjærligheten som nå øses over oss i politiet i overflod – og vakkert illustrert av politikjøretøy dekket av blomster, skriver politimannen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media