- Han jobbet for fred

Nå innledes Charles Taylors forsvar.

I HAAG: Liberias tidligere president Charles Taylor, til høyre, skal denne uken innta vitneboksen i Haag. Taylors advoktat Courtenay Griffits, til venstre, innledet forsvaret i dag. Foto: AP/Robin van Lonkhuijsen/SCANPIX
I HAAG: Liberias tidligere president Charles Taylor, til høyre, skal denne uken innta vitneboksen i Haag. Taylors advoktat Courtenay Griffits, til venstre, innledet forsvaret i dag. Foto: AP/Robin van Lonkhuijsen/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag innledes Charles Taylors forsvar i Haag. Liberias tidligere president, som anklages for blant annet kannibalisme og lemlesting, hevder han kun kjempet for fred.

Han står tiltalt for krigsforbrytelser i Spesialdomstolen for Sierra Leone, og sier seg uskyldig på alle punkter.

- Ville skape fred
Forsvaret hevder Taylor ikke kan kobles til de rystende forbrytelsene som den to år lange rettsaken har kartlagt.

- Vi bestrider ikke det fryktelige som har funnet sted i Sierra Leone, sa forsvarer Courtenay Griffiths under innledningen i dag.

- Men denne rettsaken burde ikke omhandle det som skjedde i Sierra Leone, men hvem som sitter med det største ansvaret. Og vi må huske at Charles Taylor forsøkte å skape fred, sa Griffiths ifølge Reuters.

Kannibalisme
Taylor står tiltalt for krigsforbrytelser i Sierra Leone og Liberia, i perioden 1991-2002. Aktoratet hevder at Taylor ledet Revolutionary United Fronts terrorisering av lokalbefolkningen og kamp for kontroll over Sierra Leones diamantgruver. Han står tiltalt på elleve punkter, inkludert drap, voldtekt, lemlestelser og tortur.

Aktoratets 91 vitner har fortalt sjokkerende historier fra krigen i Sierra Leone, deriblant om barnedrap, lemlestelser og kannibalisme. Flere har understreket at Taylor var direkte ansvarlig.

BORGERKRIG: Kumba Joe (30) fra Sierra Leone fikk kappet av høyre hånd og fire fingre på den venstre under den brutale borgerkrigen i landet. Taylor skal ha støttet opprørsgruppen RUF som sto bak amputasjonene. Foto: Kristian Skårdalsmo / SCANPIX .
BORGERKRIG: Kumba Joe (30) fra Sierra Leone fikk kappet av høyre hånd og fire fingre på den venstre under den brutale borgerkrigen i landet. Taylor skal ha støttet opprørsgruppen RUF som sto bak amputasjonene. Foto: Kristian Skårdalsmo / SCANPIX . Vis mer

Blant aktoratets vitner er Charles Taylors operasjonssjef, Joseph «Zigzag» Marzah. Han er blant de få som har vitnet for åpne dører under rettsaken. Også han ga ved flere anledninger uttrykk for at ingenting ble gjort uten Taylors godkjennelse.

- Ingen bevis
Det var under Marzahs forklaring i fjor at det kom fram at Taylor skal ha gitt ordre om å spise FN-ansatte. Marzah fortalte da at Taylor ga ordre om å spise mennesker «for å sette et eksempel slik at folk ble redde». Han beskrev videre hvordan de parterte og kokte lik med salt og pepper.

- Hodene kaster vi bare vekk, sa han den gang.

I dag varslet Taylors advokater at forsvaret bygger på mangelen på bevis rundt Taylors ansvar. De hevder det ikke foreligger bevis på at Taylor står bak planlegging eller utføring av krigsforbrytelsene.

Den tidligere presidenten skal selv innta vitneboksen i morgen.