Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han jubla og kom med seiersrop mens han skjøt folk

I nesten en time ble det skutt med cirka ti sekunders mellomrom, forteller Nicoline Bjerge Schie (21), som gjemte seg i en klippe på Utøya i går.

GJEMTE SEG: Nicoline Bjerge Schie (21), gjemte seg i to timer i en klippe på Utøya, hvor minst 80 ungdommer mistet livet i går. Foto: Privat
GJEMTE SEG: Nicoline Bjerge Schie (21), gjemte seg i to timer i en klippe på Utøya, hvor minst 80 ungdommer mistet livet i går. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): AUF-leder i Drammen, Nicoline Bjerge Schie (21) så ikke at en mann ankom Utøya iført politiuniform i går ettermiddag. Hun så heller ikke at han hadde et våpen. Da de første skuddene falt på AUF-leieren, trodde hun det var fyrvverkeri eller noen som tulla.

- Men da folk begynte å rope og løpe for livet i panikk med hodet bøyd ned mot bakken, skjønte jeg at noe hadde skjedd, sier Bjerge Schie til Dagbladet.

Kunne ikke hjelpe Hun og en gruppe på om lag ti andre personer løp mot en klippe, og gjemte seg på en fjellhylle noen meter over vannet.

- Vi hørte at folk ble skutt rett ved oss, men vi kunne ikke løpe fram og hjelpe dem. Han kom etter dem, og vi kunne ikke ta sjansen på å avsløre oss selv. Vi hørte skrittene hans rett over hodet vårt flere ganger, sier hun.

Like ved gjemmestedet ble flere personer truffet, forteller 21-åringen. Noen av dem falt i sjøen.

- Det må ha vært mellom fem og ti som falt i vannet. Det var veldig bratt der. Mange av dem så ut til å ha alvorlige skader. En tror jeg var truffet i ansiktet. Men vi kunne jo ikke gjøre noe. Vi måtte bare bli der vi var. Vi lå helt, helt stille.

- Han jublet I omlag tre kvarter hørte Bjerge Schie skudd.

- Jeg så ham ikke, men hørte ham. Han ropte, jublet, og kom med flere seiersrop, sier hun.

Hun aner ikke hvor mange skudd hun hørte, men anslår det som svært mange:

- De kom med cirka ti sekunders mellomrom i om lag tre kvarter. Det var helt sprøtt å høre på. Vi hørte at folk ropte og gråt.

Mange skadde Fra Fjellhylla forsøkte flere av ungdommene å nå venner og familie.

- Vi prøvde si ifra at man trengte hjelp, men det tar jo tid å komme til en øy.

Først etter to timer turte hun og de andre å forlate gjemmestedet. Hun begynte da så vidt å forstå omfanget av skyteepisoden.

- Jeg så at det lå mange skadde på bakken, og enda flere i vannet.

Instinkt Hun kom seg over til fastlandet der hun ble tatt hånd om av helsepersonell. Når Dagbladet snakker med 21-åringen på telefon lørdag morgen, er hun hjemme hos seg selv.

- Jeg leser nå om minst 80 døde. Det er helt sykt. Jeg tenkte han bare ville skade oss, ikke drepe oss, og jeg trodde aldri at han ville ta så mange. Da vi lå der forstod vi nok ikke helt alvoret i situasjonen, jeg tror vi handla med instinktet. Først nå i ettertid begynner jeg å ta dette innover meg, og er takknemlig for at jeg lever.

UTØYA: Flere ungdommer la på svøm for å komme seg fra Utøya i går. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
UTØYA: Flere ungdommer la på svøm for å komme seg fra Utøya i går. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!