Han kalles amerikaneren med best personlig forhold til Putin. Nå er oljesjefen utenriksminister-favoritt

Trump legger de siste brikkene i administrasjonen.

PUTIN-VENN: Rex Tillerson beskrives som en av amerikanerne med aller best forhold til Russlands president Vladimir Putin. Her er de to avbildet sammen i 2011, da Putin var statsminister og ExxonMobil skrev under en gigantavtale med russiske Rosneft. Foto: AP photo/RIA Novosti, Alexei Druzhinin, pool)
PUTIN-VENN: Rex Tillerson beskrives som en av amerikanerne med aller best forhold til Russlands president Vladimir Putin. Her er de to avbildet sammen i 2011, da Putin var statsminister og ExxonMobil skrev under en gigantavtale med russiske Rosneft. Foto: AP photo/RIA Novosti, Alexei Druzhinin, pool)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvordan Donald Trumps administrasjon skal se ut har vært et av de store usikkerhetsmomentene etter hans overraskende seier i det amerikanske presidentvalget.

Trumps lag av ministere og nærmeste rådgivere har blitt bygget stein for stein, og den påtroppende presidenten har snart bygget ferdig laget som skal styre USA de fire neste åra.

Men én av de mest prestisjefylte og viktigste stillingene er ennå ikke besatt, og ryktene fortsetter å svirre om hvem som skal bli Donald Trumps utenriksminister.

Oljesjef ny favoritt

Den siste uka har navn som Mitt Romney, tidligere FN-ambassadør John Bolton, senator Bob Corker og pensjonert admiral James Stavridis blitt nevnt som utfordrere til jobben.

I løpet av det siste døgnet har det imidlertid dukket opp en ny favoritt, ifølge kilder innad i Trumps organisasjon. Reuters og en rekke andre store medier melder at sjef for oljegiganten ExxonMobil, Rex Tillerson, nå er favoritt til jobben.

Tillerson møtte Trump på tirsdag og møter ham kanskje igjen i helga. Og oljesjefen har heftige bindinger til forretninger i utlandet, og spesielt Russland.

Hemmelig CIA-vurdering: Russland forsøkte å hjelpe Donald Trump i presidentvalget

I 2011 signerte Exxon en samarbeidsavtale med det statlige russiske oljeselskapet Rosneft. Siden har de to selskapene hatt ti samarbeidsprosjekter i Russland. Tillerson ble i 2013 tildelt en vennskapsutmerkelse fra Russlands president Vladimir Putin, og er en uttalt motstander av Vestens sanksjoner mot Russland etter Krim-annekteringen.

- Interessant valg

- Etter min mening har Rex Tillerson det beste personlige forholdet med Putin av alle amerikanere. Det gjør ham til et veldig interessant valg som Trumps utenriksminister, skriver den anerkjente forskeren og lederen for Eurasia-gruppen, Ian Bremmer.

Donald Trump har gjentatte ganger varslet at han ønsker et nærmere forhold med Russland.

På det punktet må de to sies å ha en annen holdning enn for eksempel Mitt Romney, som under sin egen presidentvalgkamp i 2012, kalte Russland for den største geopolitiske fienden USA står overfor.

Giuliani ute

Én det i hvert fall ikke blir, er New Yorks tidligere borgermester, Rudy Giuliani. Giuliani var en av Donald Trumps aller viktigste støttespillere under valgkampen. Han var spesielt kjent for å gå til kraftige angrep på Hillary Clinton, og var en av forkjemperne for å sette demokratenes presidentkandidat i fengsel.

Han var også mannen som forsvarte alle Trumps kontroversielle utsagn på TV, for eksempel etter de lekkede lydopptakene der Trump skryter av alt han kan gjøre med kvinner fordi han er rik og berømt.

Giuliani var også en av favorittene til å få jobben som utenriksminister, men lojaliteten betalte seg ikke til slutt.

DUMPET: Tidligere New York-borgermester og Trump-venn Rudy Giuliani. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DUMPET: Tidligere New York-borgermester og Trump-venn Rudy Giuliani. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Rudy Giuliani er en svært talentfull og patriotisk amerikaner. Jeg vil alltid være takknemlig for hans kontinuerlige hengivenhet til kampanjen etter jeg vant primærvalget og for hans kloke rådgivning, het det i en uttalelse fra Trump der han kunngjorde at Giuliani ikke vil få en ministerpost.

- Han vil fortsatt være en nær venn, og når det passer seg, vil jeg be ham om råd og kan se for meg at han får en viktig rolle i administrasjonen seinere, sier Trump.

Skadd av selvpromotering

TAKKER: Den påtroppende presidenten på turné for å takke for valgseieren, men også for å kritiskere Obama, amerikansk presse og Washington. Video: CNN Vis mer

Trumps overgangsteam, der Giuliani er visedirektør, hevder den tidligere New York-borgermesteren selv trakk seg 29. november. Amerikanske medier som Politico og CNN mener imidlertid at Giuliani skal ha fått beskjed denne uka om at han ikke ville få jobben.

I full offentlighet har han også uttrykt sterkt at han gjerne vil ha posisjonen.

- De siste 13 åra har jeg reist sikkert like mye som Hillary gjorde da hun var utenriksminister. Min kunnskap om utenrikspolitikk er like bra, eller bedre, enn hos noen av dem de prater med, sa Giuliani til Wall Street Journal.

Ifølge Politico skal Giulianis selvpromotering ha ødelagt for ham selv i kampen om stillingen.

DETTE LOVER TRUMP: I en video til sine Twitter-følgere legger nå vordende president Donald Trump klart fram hvilke planer han har for USA i de første 100 dagene med ham som president. Video: CNN Vis mer

Det skal også ha vært en bekymring blant flere av Trumps folk at Giuliani det siste tiåret har drevet med forretninger over hele kloden, og holdt foredrag og blitt betalt av folk i maktposisjoner over hele verden.

- Alt er blitt forvirrende og vanskelig for den påtroppende presidenten, og mitt ønske om å være i administrasjonen var stor, men ikke så stor. Han hadde mange gode kandidater, og jeg tror jeg kan passe bedre i en rolle utenfor samtidig som jeg fortsatt er en nær venn og rådgiver, sier Giuliani til Fox News.