Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han kalles «faren til dødens erkeengel», kjemper mot IS og er blitt en Facebook-hit

- Produkt av propagandamaskin.

RAMBO-LIKNENDE: Denne soldatens påståtte bravader i kampen mot IS i Irak har fått flere hundre tusen likes på Facebook.
RAMBO-LIKNENDE: Denne soldatens påståtte bravader i kampen mot IS i Irak har fått flere hundre tusen likes på Facebook. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kampen mot Den islamske staten (IS) raser i Tikrit. Irakiske myndighetsstyrker får hjelp av en rekke shiamilitser. Og midt oppi dette, en soldat som i særdeleshet har tiltrukket seg tusenvis av tilhengere på nettet.

Og hans historie forteller mye om nabolandet Irans propagandamaskin, skriver BBC.

Han løfter gjerne øksa, sverdet og maskingeværet. Ofte smiler han også mens han gjør det. Og hans kamp mot IS er blitt legendarisk. Men hvem er denne mannen som går under navnet Abu Azrael, men det brutale tilnavnet «Faren til dødens erkeengel»?

340 000 likes En Facebook-side som forherliger hans påståtte bravader har mer enn 340 000 likes. Flesteparten av hans tilhengere befinner seg i Irak.

Tirsdag medlte nyhetsbyrået AFP at Abu Azraels virkelige navn skal være Ayyub Faleh al-Rubaie. Han forteller selv at han har kjempet mot IS mange steder og at hans erfaring strekker seg mye lenger tilbake enn den nåtidige konflikten.

Til AFP forteller Rubaie at han tilhørte en milits som kjempet mot amerikanske styrker i Irak. Han forteller også at han kjempet nær Damaskus mot syriske opprørere som ville styrte president Assad.

Nyhetsbyrået fikk høre i Rubaies egne vendinger hvor nådeløs han er mot IS-krigerne. Men AFP fikk også høre at han er far til fem.

- Du ser meg dra til skolen for å levere barna mine og da er jeg fredelig. Men jeg viser IS et annet ansikt, sier han.

- Gir innsikt Den åpenbare kontrasten mellom bravadene på slagmarken og den ellers vanlige bakgrunnen hans synes å være noe som tiltrekker seg folks interesse.

Al-Alam, en statseid tv-kanal i Iran, har rapportert at han pleide å være gymlærer ved et universitet i Irak. Videre har tv-kanalen formidlet at han har ekspertise i taekwondo og skyting.

Twitter-kontoen @IraqLiveUpdate har også rapportert om Abu Azrael. De har postet et bilde av ham i et møte med den irakiske samferdselsministeren.

Men deres versjon av historien er en helt annen enn at Abu Azrael var universitetslærer. @IraqLiveUpdate hevder han er en erfaren spesialsoldat.
 
Men detaljene her spiller liten rolle, skriver BBC. Abu Azraels historie er betydningsfull fordi den gir innsikt i nabolandet Irans propagandamaskin.

Nærværet av et stort antall shiasoldater som ham i Tikrit - et kjerneområde for sunnimuslimer i Irak - er alarmerende for mange. Noen av de kjempende styrkene skal angivelig ha tilknytning til Iran.

Felles helt Professor Ibrahim al-Marashi ved California State-universitetet skriver i en kronikk hos Al Jazeera at den mytiske, Rambo-liknende Abu Azrael er noe både irakere og iranere kan heie på.

- Nylige bilder av Iraks dødsengel, en soldat i en av shiamilitsene som kjemper i Tikrit, er den siste Rambo-liknende figuren som har oppstått i den ti år lange konflikten i Irak. Internasjonale medier har plukket opp denne historien som del av deres fascinasjon over framveksten til IS og organisasjonens bruk av sosiale medier, skriver al-Marashi og utdyper:

- Dødsengelen har nyhetsverdi fordi han representerer et cyber-motangrep.

Professoren fester seg ved Den islamske stats bruk av nye medier som Youtube, Facebook, Twitter og Instagram. Han viser til IS`«poster boy» Shakir Wahib som internasjonale medier kastet seg over da han, filmet uten maske, drepte tre sjåfører. IS-fansen kalte ham «Ørkenløven».

- Iraks dødsengel skrider fram som Iraks helt som skal nedkjempe denne løven, skriver al-Marashi.

Hele Norges coronakart