- Han kalte det himmelsk kjærlighet

Slik ble en søt, ung jente Helge Fossmos undertrykte sexslave.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UPPSALA (Dagbladet.no): Med klar stemme har barnepiken startet fortellingen om hvordan hun ble drapskvinne i Knutby natt til 10. januar 2004.

Hennes historie handler om ei jente som er oppvokst med en kristen tro, som mistet moren til kreft allerede som 11-åring. Svært ung ble hun ønsket velkommen til pinsemenigheten i Knutby, hvor hun fant omsorgen hun hadde savnet i barndommen.

- De levde et liv, ikke bare ved å gå i kirken på søndag, men også i hverdagen var Gud viktig. Det tiltalte meg veldig. Det var folk som virkelig ville leve nær Gud, forklarte hun i retten i dag.

Himmelsk kjærlighet

Hun giftet seg med en gutt i menigheten i 2000. Men våren 2001 hadde hun fått et nært forhold til pastor Helge Fossmo. Hun forteller at Fossmo overbeviste henne om at hun måtte gjennomføre samleier i et slags hellig forbund med Gud.

- Han sa det var en himmelsk kjærlighet mellom rene søsken. Så hvis jeg ville vise ham mer intim kjærlighet, så var ikke det utroskap, men en slags høyere kjærlighet til Gud.

Det var på denne tiden Helge Fossmo første gang skal ha spurt henne om hun var villig til å drepe hvis Gud ba henne om det.

Fossmo måtte ut

Helge Fossmo måtte følge barnepikens forklaring fra et annet rom i retten.

Barnepikens forsvarer Christer Söderberg ba om at Fossmo skulle gå ut under barnepikens forklaring i frykt for at hans nærvær ville påvirke hennes forklaring.

- Han har hatt en utrolig kraft over henne, og jeg er redd vi ikke ennå har klart å hjelpe henne frigjøre seg helt fra denne kraften ennå, sa forsvareren.

- Prøver å påvirke

- Jeg mener bestemt at hans oppførsel i går viser at han fortsatt prøver å påvirke henne, la hovedaktor Elin Blank til.

- Hva mener du med hans oppførsel? ville Fossmos forsvarer vite.

- Varig stirring i 20 minutter - iallefall ut i fra hva jeg fikk med meg i går. Han prøver fortsatt, svarte Blank.

Tingretten ga sin støtte til å fjerne Fossmo under barnepikens forklaring. Nettopp fordi Fossmos angivelige manipulasjon av - og makt over - barnepiken skal ha ført til de fatale skuddene i Knutby.

- Det er for tingretten klart at hun ikke kan fortelle fritt i nærvær av Helge Fossmo. Han er tiltalt for dette nettopp med utgangspunkt i hans påvirkning over henne. Derfor må Helge Fossmo følge rettergangen fra et annet rom, sa rettens formann, lagmann Erik Lempert

Dagbladet.no følger rettsaken i Uppsala, og vil komme tilbake med mer.

BARNEPIKEN: Fant omsorg i pinsemenigheten i Knutby.
HIMMELSK KJÆRLIGHET: Pastor Helge Fossmo forklarte barnepiken at det ikke var utroskap om de to hadde sex.