Han kan avsløre Chirac

PARIS (Dagbladet): Her er mannen som kan hindre at Jacques Chirac blir gjenvalgt som president i Frankrike i vår. Didier Schuller (54) kom i går tilbake til Frankrike etter sju års eksil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han vet alt om den lysskye finansieringen av gaullistpartiet da Chirac styrte partiet.

Didier Schuller var fra 1988 til 1994 generaldirektør for sosialboliger i Hauts-de-Seine utenfor Paris, mens Jacques Chirac var borgermester og leder for gaullistpartiet. Nå søker Chirac gjenvalg i april, og Schuller er allerede både en het juridisk og politisk potet.

Under bordet

Bestikkelsene skjedde ved at når et byggefirma fikk i oppdrag å bygge sosialboliger, gikk en del av regningen - kontant - under bordet til gaullistpartiets kasse.

Schuller anklager også tidligere innenriksminister Charles Pasqua for å ha manipulert svigerfaren til forhørsdommer Eric Halphen, som etterforsket det ulovlige finanssystemet, for at Halphen skulle bli fratatt saken. Halphen forsøkte å innkalle Chirac som vitne, uten hell. Presidenten er immun så lenge han er president.

Ubeleilig

Schullers frivillige hjemkomst kommer meget ubeleilig for Chirac. Han håpet at sosialboligsaken var glemt inntil videre.

Akkurat nå stagnerer han på meningsmålingene, og mye vil avhenge av hva Schuller sier.

Schuller føler seg truet på livet. Gaullistpartiet skriker om skandale og hevder at han er manipulert av sosialistene. I virkeligheten kom Schuller hjem for å gjøre opp for seg og på grunn av sin sønn, som skal være manipulert av en sekt.

Selv påstår Schuller at han ikke spesielt vil henge ut Chirac.

- Jeg er ikke ute etter å spille en rolle i presidentvalget. Jeg er ikke kommet hjem for å beskylde noen, bare for å forsvare meg og komme ut av fella, sier Schuller.

Pilot

Men han kommer likevel med klare antydninger.

- Jeg var bare kabinsjef. Når det er noe galt med flyet, kan man beskylde flyselskapet eller eventuelt piloten, men det er sjelden man anklager kabinsjefen, sier Schuller. Han sikter til at flyselskapet var gaullistpartiet og piloten Jacques Chirac.

Nå avdøde Jean-Claude Méry, en nøkkelperson i det lysskye finansieringssystemet, har på en berømt videokassett vitnet om at Chirac selv ga alle ordrer og at han var til stede en gang Méry overrakte seks millioner kroner til Chiracs daværende høyre hånd. På grunn av Schuller dukker disse alvorlige beskyldningene opp igjen.

Statsminister Lionel Jospin ligger likt med Chirac i meningsmålingene nå.

Didier Schuller ble i går satt under etterforskning og måtte tilbringe natta i fengsel.

VET ALT: Didier Schuller.
KAN BLI AVSLØRT: Jacques Chirac.