Han kan bli kronvitne i ny «Scandinavian Star»-etterforskning

I seks måneder forsøkte Mike Axdal forgjeves å få kontakt med politiet i Oslo, så tok plutselig politimesteren personlig kontakt.

<strong>MISTET FAMILIEN:</strong> Mike Axdal er med i den danske støtteforeningen for «Scandinavian Star». Han berget så vidt livet i skipsbrannen og mistet både faren og broren. Foto: Per Asle Rustad
MISTET FAMILIEN: Mike Axdal er med i den danske støtteforeningen for «Scandinavian Star». Han berget så vidt livet i skipsbrannen og mistet både faren og broren. Foto: Per Asle Rustad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mike Axdal berget så vidt livet under brannkatastrofen i Skagerrak for drøyt 24 år siden. Han mistet både faren og broren sin - og sverget på gravene deres å aldri gi opp før han finner svaret på hvem som var ansvarlig for den påsatte brannen.

Han har drevet sin egen etterforskning mer eller mindre på heltid siden han kravlet ut på dekket i flamme- og røykinfernoet. Arkivet hans teller nå over 100 000 dokumenter, som omhandler eierforhold, forsikringsforhold og opplysninger om mannskapet. Dette er forhold som vil stå sentralt i etterforskningen som Oslo-politiet nå har startet.

Politimesteren tok kontakt
Axdal er med i den danske støtteforeningen for «Scandinavian Star» og prøvde forgjeves å få kontakt med Oslo-politiet da de gjennomgikk hele saken i vinter. Han ville gjerne dele sin informasjon, men politiet tok bare for seg de gamle dokumentene. Axdal sier han ikke hørte noen ting - før telefonen plutselig ringte hjemme hos han den 5. august.

- Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold ringte meg for å følge opp mine henvendelser. Vi hadde en hyggelig og konstruktiv samtale, som gjorde meg oppløftet. Det er godt politiet endelig tar tak i saken, sier Mike Axdal til Dagbladet.

Han innrømmer det var frustrerende å bli ignorert av politiet og forstår ikke hvorfor de ikke ville snakke med ham. Politimester Sjøvold fulgte opp telefonsamtalen med å sende en epost til Axdal der han gjør det klart at dansken vil bli innkalt som vitne. Axdal går fra å være ignorert til å kunne bli politiets kronvitne.

Ønsker samarbeid - Jeg åpner arkivene mine for politiet. Men jeg ønsker å gjøre det i et tett samarbeid, ikke bare som vitne. Jeg kjenner alle sakens detaljer og har viktige dokumenter, som politiet ikke vil klare å få tak i. Dette har jeg varslet politimesteren om, sier Axdal.

Etter ordre fra Riksadvokaten skal politiet konsentrere seg om eierforholdene og om lastebilsjåføren Erik Mørk Andersen virkelig var den som tente på en eller flere av de totalt seks brannene. Både Axdal og mange andre mener Mørk Andersen feilaktig fikk skylden av norsk politi.

Det viktigste for politiet blir å finne ut om brannen var en stor forsikringssvindel og hvem som var de virkelige eierne. Axdal har gravd fram hauger med dokumenter som avdekker store spørsmålstegn rundt disse forholdene.

Løsningen i dokumentene - Jeg tør påstå at politiet finner løsningen på saken i mine dokumenter. Hvis vi samarbeider kan vi finne svarene på alt sammen i løpet av halvannen måned, hevder Axdal.

- Det er fullt mulig å finne ut av dette ved å følge saken kronologisk og gjøre nye undersøkelser. Hvis brannene skal rekonstrueres, finnes fortsatt «Scandinavian Star» søsterskip.

Sjøvold ønsker ikke å gi noen kommentarer rundt kontakten med Axdal, opplyser kommunikasjonsrådgiver Roar Hanssen ved Oslo politidistrikt.

KJEMPET LENGE I 2004 møtte daværende justisminster Odd Einar Dørum «Scandinavian Star»-pårørende Mike Axdal, Terje Bergsvåg og Hasse Magnusson og lovet støtte.

Foto: Eivind Pedersen/Dagbladet
KJEMPET LENGE I 2004 møtte daværende justisminster Odd Einar Dørum «Scandinavian Star»-pårørende Mike Axdal, Terje Bergsvåg og Hasse Magnusson og lovet støtte. Foto: Eivind Pedersen/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer