Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han kan bli Sandbergs erstatter

Har vært aktuell som fiskeriminister tidligere: I dag kan Frp-arkitekten Harald Tom Nesvik «endelig» tre inn i regjering.

RIKTIG BAKGRUNN: Sentrale Frp-kilder peker på Harald Tom Nesvik som Per Sandbergs ideelle erstatte. Foto. NINA HANSEN / DAGBLADET
RIKTIG BAKGRUNN: Sentrale Frp-kilder peker på Harald Tom Nesvik som Per Sandbergs ideelle erstatte. Foto. NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede i går fikk Dagbladet opplyst at det var sannsynlig at Sandberg ville komme til å trekke seg i løpet av mandag.

Da kan det være duket for Harald Tom Nesvik i regjering. Flere sentrale Frp-kilder peker nå på Nesvik som Sandbergs ideelle erstatter som fiskeriminister.

Partiveteranen Nesvik var parlamentarisk leder for Frp fra 2013 til 2017. Han beskrives som en av arkitektene bak et tidvis fruktbart samarbeid mellom Høyre og Frp på Stortinget, en «strong man» som holdt Frps mer frittgående politikere innenfor partipiskens rekkevidde.

Dagbladet har ikke lykkes å få kontakt med Nesvik mandag.

Fagbakgrunn

Flere Frp-kilder peker mandag på at Nesvik har riktig fagbakgrunn og er en person som det neppe vil bli bråk med internt i regjeringen.

Nesvik har studert eksportmarkedsføring for fiskeri og er i dag kommunikasjonssjef for fiskeriselskapet Sølvtrans.

En annen faktor som trekker i Nesviks favør er at mer praktisk: Dersom andre Frp-tungvektere, som Helge André Njåstad, skal inn og bekle Sandbergs gamle posisjon, medfører det en storstilt rokade på Stortinget.

Unngår rokade

Da må trolig Roy Steffensen inn og bekle Njåstads rolle i finanskomiteen, etter det Dagbladet erfarer. Steffensen må i så fall gi fra seg sitt verv som komitéleder for utdanningskomiteen, som igjen må fylles av en annen Frp-er.

Sentrale Frp-kilder peker på Njåstad som en aktuell kandidat som fiskeriminister. Flere tror Nesvik blir ny fiskeriminister blant annet fordi Njåstad er viktig for partiet i sin nåværende rolle på Stortinget.

Dagbladet vet også at Nesvik nyter stor tillit hos partileder Siv Jensen. Nesvik var også aktuell som fiskeriminister også i forrige omgang, da Sylvi Listhaug gikk av og det ble vurdert om Per Sandberg skulle overta hennes jobb som justisminister.

Den gang var det hensynet til representasjon fra distriktene som gjorde det vanskelig å gi jobben til Nesvik.