Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han kan få lov til å handle gull igjen - om han legger atomvåpen-planene på hylla

Det sier anonyme kilder til Reuters.

KAN FÅ GULL: Irans president Mahmoud Ahmadinejad vil bli tilbydt gullhandel mot steg for å trappe ned landets atomprogram, melder Reuters. Foto: Behrouz Mehri/AFP
KAN FÅ GULL: Irans president Mahmoud Ahmadinejad vil bli tilbydt gullhandel mot steg for å trappe ned landets atomprogram, melder Reuters. Foto: Behrouz Mehri/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Reuters melder fredag at mektige krefter i den såkalte P5+1-gruppen ivrer for å kjøpslå med Iran for å få landet til å stenge Fordow-anlegget, som anriker uran.

P5+1-gruppen består av de fem permanente landene på FNs sikkerhetsråd, pluss Tyskland altså Kina, USA, Storbritannia, Frankrike, Russland, pluss Tyskland.  

Anriket uran er en grunnleggende komponent både for den sivile atomkraftindustrien og produksjon av kjernefysiske våpen. Nettopp på grunn av potensielt bruk i våpenproduksjon, blir spredningen og anrikingen av uran intenst overvåket av Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Iran står imidlertid beinhardt på at landet ikke har et atomvåpenprogram.

Tilbyr gullavtale Kilder Reuters har snakket med, forteller at planen er å tilby å løfte sanksjonene som forbyr handel med gull og andre edle metaller med Iran mot konkrete steg mot å stenge Fordow-anlegget.

De omfattende sanksjonene rettet mot Iran har ført til økonomisk krise i landet.

Tilbudet vil bli langt fram for iranske myndigheter tirsdag 26. februar, under et planlagt møte i Almaty, Kasaksthan.

Ifølge kildene til Reuters er det ikke snakk om et dramatisk nytt tilbud, men snarere en «moderat oppdatering» av et tilbud som er lagt fram for iranske myndighetene tidligere.

Kildene har nemlig lite tro på at Iran vil være i stand til å avtale noe drastisk nytt i forkant av landets presidentvalg, 14. juni.

Selv om han understreket at han ønsket å løse konflikten med Iran gjennom diplomati, gjentok USAs president Barack Obama torsdag det som nok kan forstås som en militær trussel:  

- Vi vil gjøre det som er nødvendig for å forhindre dem (Iran) fra å få atomvåpen.

Men det er ikke bare Irans angivelige atomvåpenplaner som bekymrer USA.

USAs regjering ber også Nord-Korea avstå fra «ytterligere provoserende handlinger» etter meldinger om at myndighetene i Pyongyang forbereder flere atomprøvesprengninger

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!