Han kan få Stig Millehaugen (41) dømt til 21 års fengsel

Skal ha løpt for livet da Millehaugen ifølge politiet skjøt Young Guns-lederen Mohammed Javed (28) i hodet.

KRONVITNE: Alex Fuica (30) er politiets hovedvitne i drapssaken mot Stig Millehaugen (41). Foto: Politiet
KRONVITNE: Alex Fuica (30) er politiets hovedvitne i drapssaken mot Stig Millehaugen (41). Foto: PolitietVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har funnet levninger av en mannsperson i denne bilen. Vi har en indikasjon på hvem det kan være, sa innsatsleder Tor Langli til Dagbladet 19. januar 2009.

Bevæpnet politi jaktet på en gjerningsmann etter at Young Guns-lederen Mohammed «Jeddi» Javed (28) hadde blitt funnet skutt i hodet i en brennende bil på Haugerud på Oslos østkant.

• I dag starter rettssaken i Oslo tingrett, og Dagbladet vil holde deg løpende oppdatert.

Nekter for drapet Mannen politiet mener er gjerningsmannen, draps- og ransdømte Stig Millehaugen (41), ble senere på kvelden 19. januar pågrepet i frigangshjemmet på Sandaker i Oslo. Millehaugen har hele tiden nektet for å stå bak handlingen, og har nektet å forklare seg til politiet.

I et oppsiktsvekkende brev sendt til Dagbladet, politiet og Oslo tingrett i januar i fjor skriver Millehaugen at han var på rett vei til et liv utenfor murene etter nesten 20 år i fengsel.

- Jeg hadde samboer og bolig, og jobb i reklamebransjen, skrev den tiltalte den gang.

Millehaugen har en rekke ganger blitt omtalt som Norges farligste fange, etter at han ble dømt for drapet på fengselsbetjenten Jon Arild Martinsen.

Hovedvitne flyktet fra bilen Umiddelbart etter drapet på Haugerud ble Millehaug utpekt av Young Guns-medlemmet Alex Fuica (30) - politiets viktigste vitne i saken. Fuica skal ha vært i bilen sammen med Fuica og Javed i bilen da drapet skjedde, og skal ha rukket å komme seg ut av bilen før også han ble et offer.

Politiets teori er at Jeddi og Fuica hadde hentet Millehaugen ved hans leilighet for å planlegge et ran, men at Millehaugen brukte planen som lokkemat for komme tett på de to, som han skal ha blitt sendt for å drepe av Ahmed Shahbaz Dad (29), som er tilknyttet B-gjengen.

Bakmann Helt i starten var den 29-årige antatte bakmannen og hans eldre bror inne til en rekke avhør hos politiet etter drapet - da med status som vitner. Deretter ble de begge siktet for overlagt drap på Jeddi, fordi politiet mener brødrene bestilte drapet.

Men senere har altså politiet valgt å bare ta ut tiltale mot Ahmed Shahbaz Dad, som sammen med sin bror har vært regnet som lederne av A-gjengen. A-gjengen samarbeidet tidligere tett med Young Guns, men brøt med hverandre for flere år siden og forholdet mellom brødrene og Javed skal ha vært iskaldt siden den gang.

Etter en periode som uavhengig i Oslos kriminelle underverden begynte brødrene og løpeguttene deres å samarbeide med B-gjengen, og de siste åra har politiet regnet brødrene som en viktig og sentral del av gjengen.

Politiet har ifølge Dagbladets opplysninger ment at motivet for å drepe Javed skal ha bakgrunn i at han skal ha skaffet to bomber, som skulle brukes mot de to brødrene og en annen norsk-pakistansk familie.

Fryktet for livet I forkant av drapet skal Javed ha sagt til både advokaten sin og flere venner at han frytet han skulle bli drept, fordi det var satt en pris på hodet hans. Dusøren er foreløpig ukjent, men i det kriminelle miljøet har det blitt hevdet at den var satt til 600 000 kroner, men flere kilder har tidligere sagt til Dagbladet at den var på over en million kroner.

TILTALT: Drapssaken mot Stig Millehaugen kan få ham dømt til 21 års fengsel - lovens strengeste straff.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
TILTALT: Drapssaken mot Stig Millehaugen kan få ham dømt til 21 års fengsel - lovens strengeste straff. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

- Det er galskap å tro at jeg skulle drepe to mennesker for denne latterlige summen. Min fortid er ransmann, skrev Millehaugen i brevet til Dagbladet i januar i fjor, og argumenterer videre for at det ville vært mer nærliggende å tro at han ville gjennomført et ran hvis han hadde et desperat behov for penger.

- Jeg hadde ingen «desperat økonomi», skriver han.

Risikerer 21 års fengsel Straffesaken mot Millehaugen starter i morgen og det er satt av åtte uker for å få behandlet saken. 41-åringen risikerer å få lovens strengeste straff, 21 års fengsel, dersom han blir dømt.

Mens Millehaugen hevder sin uskyld, mener politiet de har sikre bevis for at de kan knytte han til ugjerningen. På Millehaugens hansker og hender skal politiet ha funnet spor av tennsatspartikler, på buksa hans fant de en bensinflekk, det samme på klær som lå i vaskemaskinen hans da han ble tatt. I tillegg har et vitne på Haugerud observert en person som er påfallende lik Millehaugen.

Millehaugen forklarte i brevet til Dagbladet at tennsatspartiklene stammer fra skyting med maskinpistol flere uker i forkant. Da brukte han hansker. Da han senere brukte de samme hanskene, smittet det over på hendene. 

- Bensinflekken stammer fra arbeid med en gammel MC. Og jeg vasket simpelthen klær fordi det var behov for det og tid og anledning, skrev han i brevet.

DREPT: Young Guns-leder Mohammed «Jeddi» Javed (28). Foto: Politiet
DREPT: Young Guns-leder Mohammed «Jeddi» Javed (28). Foto: Politiet Vis mer