Han kan ha rotet bort verdier tilsvarende fire-fem Opera-hus

- Baksaas må ta ansvar og vurderes opp mot det han har gjort, mener tidligere næringsminister Odd Eriksen (Ap).

KAN FÅ SPARKEN: Telenorsjef Jon Fredrik Baksaas må trolig ta hatten og gå enten før eller senere som følge av tabbeinvesteringen i India. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
KAN FÅ SPARKEN: Telenorsjef Jon Fredrik Baksaas må trolig ta hatten og gå enten før eller senere som følge av tabbeinvesteringen i India. Foto: Øistein Norum Monsen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor kan være nestemann ut etter at to Telenor-topper har fratrådt de siste dagene.

Baksaas kjemper selv i India for å løse krisen som kan koste selskapet 17 milliarder kroner.

India-investeringen er et beløp tilsvarende fire-fem Opera-hus. Det er mer enn det blir brukt i barnetrygd i år (drøyt 15 mrd.), mer enn utgiftene til politiet (knapt 13 mrd.) og også mer enn de samlede investeringene i riksveier og jernbaner (knapt 12 mrd.).

Hardt ut mot Giske Styreleder Harald Norvik trakk seg onsdag fra vervet etter at næringsminister Trond Giske (Ap) uttrykte mistillit. I dag gikk lederen for Telenors bedriftsforsamling, Jan Erik Korssjøen, fordi han er unig med Giske.

- Jeg er uenig i måten departementet har håndtert denne saken, og tar konsekvensen av det og fratrer, sier Korssjøen til Dagbladet.

- Jeg tar dette til etterretning. Med det nære forholdet som har vært mellom valgkomiteens leder og styreformannen, også privat, synes jeg at dette er ryddig, sier Giske til Aftenposten.

- Merkelig tidspunkt Korssjøen mener tidspunktet for Norviks fratredelse er uheldig med tanke på India-saken.

- Jeg skjønte at det ville komme et oppgjør mellom departementet og Norvik, men jeg synes tidpunktet er veldig uheldig, sier han videre.

Det er han ikke alene om.

MÅ TA ANSVAR: Tidligere næringsminister og fylkesrådsleder i Nordland, Odd Eriksen, mener Telenor-sjefen må vurderes. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
MÅ TA ANSVAR: Tidligere næringsminister og fylkesrådsleder i Nordland, Odd Eriksen, mener Telenor-sjefen må vurderes. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer

Analytiker Ole Petter Kjerkreit i ABG Sundal Collier mener Norviks avgang som styreleder kommer på et spesielt tidspunkt.
 
- Hvis Nordviks opptreden i TV2-saken er avgjørende, er det spesielt å ta dette oppgjøret nå rett før Telenor skal ta så viktige beslutninger for selskapet, sier Kjerkreit.
 
- For aksjonærene i Telenor er TV2-saken en sak av relativt liten betydning der de føler at ledelsen og styret har opptrådt korrekt, men India-saken har i alle fall de private aksjonærene vært kritiske til fra dag én. Ledelsen og styret valgte likevel å gjennomføre dette enorme investeringsprosjektet, tross at det åpenbart var stor risiko knyttet til det, sier han videre.
 
- Det er klart det er en alvorlig sak for konsernsjefen i Telenor om dette prosjektet ender med et tap som koster Telenors aksjonærer nærmere 20 milliarder.

Kjerkreit ønsker imidlertid ikke å spekulere i hvorvidt et eventuelt slikt utfall vil ha betydning for Baksaas sin stilling.

- Baksaas har et ansvar Tidligere næringsminister Odd Eriksen (Ap) vil heller ikke gå inn på om Baksaas må gå, og understreker at det er opptil styret i Telenor.

- Det er åpenbart at Baksaas har et ansvar og må bli vurdert opp mot det han har gjort. Det er betydelige summer som har forsvunnet, og det spørs om ledelsen har gjort en god nok undersøkelse før man gikk inn, sier Eriksen til Dagbladet.

Mens verken Kjerkreit eller Eriksen vil si noe om Baksaas må gå, går forbundsleder Hans Felix i El- og It-forbundet, som organiserer de LO-ansatte i Telenor, rett i strupen på Telenor-sjefen.

- Hvis de taper så mange milliarder kroner som det nå ser ut som de risikerer i India, bør konsekvensen bli at han går av. Baksaas henger i en indisk silketråd, sier han til VG.

Men forbundslederens medlemmer i Telenor føyer seg ikke til dette standpunktet.

- Vi hadde et møte i dag klokken 14 der vi diskuterte det. Vi kom fram til en kort konklusjon etter en gjennomgående debatt, og det er at vi registrerer forbundslederens standpunkt, men vi stiller oss ikke bak det, sier konserntillitsvalgt Per Gunnar Salomonsen i Telenor til Dagbladet.

Forsvarer sjefens India-flause Han sier at de ikke ønsker å gi noen uttalelse om ledelsen i Telenor på nåværende tidspunkt, men forsvarer konsernsjefen langt på vei:

UENIG MED GISKE: Jan Erik Korssjøen er uenig med næringsdepartementet, og fratrer som leder for Telenors bedriftsforsamling. 
Foto: Knut Falch/Scanpix
UENIG MED GISKE: Jan Erik Korssjøen er uenig med næringsdepartementet, og fratrer som leder for Telenors bedriftsforsamling. Foto: Knut Falch/Scanpix Vis mer

- Ledelsen har fulgt forretningsplanen i India-saken. Tapet kommer ikke fra at de ikke klarte å hevde seg i konkurransen, som var steinhard. Det gjorde de. Tapet stammer fra ting Telenor ikke visste noe om, sier Salomonsen.

- Konsernsjefen har sitt på det rene. Han lovet at Telenor skulle hevde seg i konkurransen, og det gjorde vi. Det var ikke det operative, men noe man ikke hadde mulighet til å ha kunnskap om da man gikk inn, mener han.

Det har vært mye støy rundt Telenors satsing i India i det siste. Selskapet tok nylig et tap på 3,9 milliarder kroner da det skrev ned verdiene det indiske datterselskapet Uninor til null, skriver NTB. Tidligere i år tok selskapet et tap på 4,2 milliarder knyttet til den sammen investeringen. En indisk høyesterettsdom fratok Uninor en rekke mobillisenser i landet, og Telenor mener det ikke vil være mulig å være med i neste tildelingsrunde, slik denne er skissert av indiske telekommyndigheter.

Baksaas kjemper nå en kamp i maktkorridorene i India for at politikerne skal endre teletilsynets forslag når disse behandles senere i mai.

FÅR KRITIKK: Næringsminister Trond Giske får kritikk for måten han har håndtert Telenor-styreleder Harald Norvik. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Næringsminister Trond Giske får kritikk for måten han har håndtert Telenor-styreleder Harald Norvik. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer