Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han kan ikke slå

I dag vitnet kronprinsesse Mette-Marits mor i rettsaken mot sønnen Espen Høiby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sefo-razzia hos politiet

Vitne i retten: - Hørte rop om hjelp

Marit Tjessem var innkalt som karaktervitne i rettsaken. I dag formiddag avga hun vitneforklaring etter at hun ankom Kristiansand tingrett sammen med sønnen Per Høiby tidligere på morgenen.

- Ikke en voldelig person

Moren gråt da hun vitnet for sønnen. Hun sa at saken har vært en stor belastning, ikke bare for sønnen, men for hele familien.

- Det har vært veldig hardt for oss alle, sa Tjessem.

Tjessem beskrev sin eldste sønn som en svært omsorgsfull person, som har vært til stor støtte både for henne og andre familiemedlemmer i vanskelige perioder. Han er også den eneste av barna som har hatt god kontakt med faren, Sven O. Høiby.

- Han er også en veldig god far, la hun til. Hun beskrev de siste årene som en svært stresset tid for sønnen. Både skilsmisse, skifte av jobb og voldstiltalen har tatt på ham, mener moren. Hun avviste kontant at sønnen kunne ha øvet vold mot sin eks-kjæreste, slik han er tiltalt for.

- Dersom dette har skjedd, kan han ikke ha vært ved sine fulle fem, konkluderte Marit Tjessem.

Var aldri voldelig

Høibys eks-kone vitnet i rettet like etter Marit Tjessem.

Hun har kjent Høiby i over 20 år, i 17 av dem var de to gift. Hun fortalte at eksmannen aldri har lagt hånd på henne eller ungene. Høiby kunne utagere ved å kaste en sko i veggen, eller lignende.

- Hun var redd

Kvinnen som tok seg av den fornærmede kvinnen natt til 1. september i fjor, forklarte retten hvordan hun opplevde den dramatiske 40-års feiringen i fjor. Hun var ikke i tvil om at Høiby hadde øvet vold mot kvinnen.

- Hun var redd og forvirret, forklarte den 45 år gamle kvinnen. Hun opplyste at kvinnen hadde fortalt at Espen Høiby hadde slått henne.

Kvinnen fulgte Høibys kjæreste til legevakten, og var sammen med henne inntil hun var ferdig med behandlingen der. Hun forklarte at Espen Høiby hadde kommet ut i garderoben før de dro til legevakten. Hun hadde da ikke noe inntrykk av at han var der for å hjelpe kjæresten sin.

- Jeg opplevde det ikke som en god situasjon, sa vitnet.

Avsluttes i dag

Retten ble etter de to kvinnens vitnemål lukket. Rettsaken er ferdig i løpet av ettermiddagen. Nå uttaler to rettsoppnevnte psykiaktrisk sakkyndige seg, og en psykolog og en psykiater vitner deretter.

Espen Høiby (44) er tiltalt for grov legemsbeskadigelse under skjerpende omstendigheter mot sin 41 år gamle tidligere samboer fra Kristiansand. Hendelsen skjedde under et 40-årslag på Søgne gamle prestegård 31. august i fjor.

Etter en krangel med Espen Høiby, måtte samboeren til Legevakten med blåveis og brukket finger. Hun ble sykemeldt i over to uker. Forholdet mellom Høiby og 41-åringen fikk en brå slutt etter festen, og kvinnen politianmeldte ham for vold.

Høiby nektet straffskyld da rettssaken mot ham startet i går. I tingretten forklarte han at han hadde skjøvet sin daværende kjæreste bort under en krangel i et bursdagsselskap for ett år siden.

Han mener at hun snublet over det ene benet hans, og falt på grunn av dette. Ifølge påtalemyndigheten skal Høiby ha mishandlet kvinnen slik at hun brakk fingeren. I basketaket ble også kjolen revet av henne slik at hun ble stående i truse og BH. Høiby skal ha gitt henne sin dressjakke for å unngå skandale.

Dette er andre og siste dag av rettsaken mot Høiby.

<B>KARAKTERVITNE:</B> Marit Tjessem avviste i rettsalen i dag at sønnen kan være noen voldsmann.
FAMILIEN TIL STEDE:</B> Her ankommer hun rettskolalet sammen med sønnen Per Høiby. Også flere i familien har vært til stede i rettsaken, mens datter og lillesøster Mette-Marit fyller i dag 30 år.