Statsadvokat Per Egil Volledal og Politadvokat Jorid Kile Berg innledet aktoratets prosedyre mot Erik Andersen i Lommemannsaken tirsdag. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix
Statsadvokat Per Egil Volledal og Politadvokat Jorid Kile Berg innledet aktoratets prosedyre mot Erik Andersen i Lommemannsaken tirsdag. Foto: Cornelius Poppe/ScanpixVis mer

- Han kan oppføre seg iskaldt

Aktor Volledal mener lommemanntiltalte Erik Andersen (58) utførte overgrep beregnende og målrettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Aktor Per Egil Volledal tegnet i sin prosedyre tirsdag et bilde av lommemanntiltalte Erik Andersen (58) som en beregnende og målrettet person.

- Han er en person som kan oppføre seg iskaldt, har stor improvisasjonsevne og sier i retten at han aldri har mistet kontrollen, sa Volledal.

Aktor sa også at han deler de sakkyndiges oppfatning av at Andersen er pedofil. Han beskrev en mann som ikke er opptatt av relasjoner, men av sex.

Andersen er tiltalt for overgrep på 66 gutter.


Ikke flere

Volledal startet sin prosedyre tirsdag morgen med å avvise at det finnes flere gjerningsmenn enn Erik Andersen, slik blant andre forsvarer Gunhild Lærum har hevdet.

- Sakene har vært spredt over et stort geografisk område, og det lokale politiet har ikke klart å finne fram til en annen gjerningsmann, sa Volledal.

Han sa at det at flere saker er henlagt, ikke utelukker at Andersen var gjerningsmannen.

- Men i disse sakene var det ikke tilstrekkelig bevis. Jeg har selv vært med på å henlegge flere av sakene, sa Volledal.

Han gjentok i sin prosedyre også kritikken han tidligere har rettet mot politiets tidlige etterforskning av saken.

- I innledningsfasen var det varierende grad av alvor i politiets etterforskning, sa Volledal.

Han berømmet arbeidet som er gjort etter at Andersen ble pågrepet 11. januar 2008 da etterforskningen ble sentralisert til Follo politidistrikt. Samtidig pekte han på at saken mot Andersen etter hans mening er blitt styrket siden pågripelsen.

- Da Andersen ble pågrepet visste vi med sikkerhet at vi hadde med en serieovergriper å gjøre. Det bildet har forsterket seg gjennom etterforskningen og hovedforhandlingene, sa Volledal.


Forstår ikke

Aktor sveipet innom mange temaer i de første timene av sin prosedyre, og sa at Andersen skal dømmes etter bevis og ikke følelser.

Aktor kom også inn på Andersens forklaring, og sa at han hadde forsøkt å forstå at det å kjede seg, å synes livet er trist, kunne føre til overgrep.

- Jeg skjønner det bare ikke. Jeg har virkelig prøvd, men hva er linken fra å kjede seg, være stresset til å gå på små gutter, spurte Volledal.

Han har i tiltalebeslutningen varslet at det kan bli aktuelt å legge ned påstand om forvaring. Det er satt av to dager til aktors prosedyre, så påstanden kommer ikke før onsdag.

Når Volledal er ferdig med sin prosedyre overtar bistandsadvokatene, før forsvarer Gunhild Lærum skal hode sin prosedyre. Det skjer trolig først fredag.

(NTB)