Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full krangel om regjeringens nye medlem i utlendingsnemnda:

- Han kan selvsagt ikke med stramt ansikt hevde at han vil møte muslimske flyktninger med en nøytral innstilling

Antirasistisk senter raser mot regjeringens utnevnelse av islamkritiker som medlem av Utlendingsnemnda. 

NYTT MEDLEM: Den kjente islamkritikeren og Frp-politikeren Trond Ellingsen ble sist fredag utnevnt som medlem av Utlendingsnemnda (UNE). Faksimile: Youtube-kanalen til Asker Frp. 
NYTT MEDLEM: Den kjente islamkritikeren og Frp-politikeren Trond Ellingsen ble sist fredag utnevnt som medlem av Utlendingsnemnda (UNE). Faksimile: Youtube-kanalen til Asker Frp.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag skrev Dagbladet at regjeringen har utnevnt islamkritiker og Frp-politikeren Trond Ellingsen som medlem i Utlendingsnemnda. Nemnda er ment å sikre rettsikkerheten til flyktninger og innvandrere som søker opphold i Norge.

Ellingsen har kommet med en rekke innvandring og islamkritiske ytringer. Blant annet har han skrevet at nordmenn ikke er «forpliktet til å åpne grensene for migranter og lykkejegere som har mislykkes i å bygge opp sine egne land. Og vi skylder de som kom før oss å ikke gjøre det».

Nå reagerer Antirasistisk Senter på utnevnelsen.

- Trist og opprørt

- Jeg blir trist og opprørt når jeg tenker på flyktningene som skal møte en beslutningstager som er så fordomsfullt innstilt til dem. Tenker han virkelig at det er akseptabelt å ta den ideologiske kampen inn i et organ som avgjør desperate menneskers liv? For hvorfor ønsker han seg ellers å være med her? Det er åpenbart ikke for å oppleve gleden av å gi desperate muslimske flyktninger beskyttelse, sier leder for Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, til Dagbladet.

Steen mener at en av minstekravene for rettsikkerhet, uansett hvilken prosess det er snakk om, er at beslutningstagerne ikke er negativt innstilt til deg før de engang har møtt deg.

- Ut fra dette helt grunnleggende kriteriet er det vanskelig å se at Ellingsen har noe å gjøre i et organ som avgjør flyktningers skjebne. Enhver bør spørre seg selv: Hvis du var på flukt, ville du ønske å møte en person som dette i organet som skal avgjøre din framtid, eller ville det gjøre deg engstelig?

TRIST: - Jeg blir trist og opprørt når jeg tenker på flyktningene som skal møte en beslutningstager som er så fordomsfullt innstilt til dem, sier leder for Antirasitisk Senter, Rune Berglund Steen, til Dagbladet.  Foto: Erling Hægeland/Dagbladet 
TRIST: - Jeg blir trist og opprørt når jeg tenker på flyktningene som skal møte en beslutningstager som er så fordomsfullt innstilt til dem, sier leder for Antirasitisk Senter, Rune Berglund Steen, til Dagbladet.  Foto: Erling Hægeland/Dagbladet  Vis mer

- Det blir ikke vakkert

Etter terrorangrepet i Nice i Frankrike, delte Ellingsen en tekst på Facebook hvor tidligere Høyre-politiker og forfatter Hallgrim Berg skrev: «Europa er inne i en revolusjon, sakte men sikkert på vei bort fra det demokratiske, trygge og frie samfunnet (...) Samfunnet har virkelig lite å stille opp mot forkjempere for radikal islam, som med stø kurs og tålmodighet er i gang med å underlegge seg Europa, nabolag for nabolag».

Ellingsen skrev selv over teksten:

«Dialog nytter ikke, det har vært forsøkt. Jeg ser bare for meg adskillig mer kontante virkemidler, og det blir ikke vakkert».

- DIALOG NYTTER IKKE: Trond Ellingsen gikk ut mot 68-generasjonen og naive politikere på Facebook, hvor han også skrev at han ser for seg «adskillig mer kontante virkemidler, og det blir ikke vakkert». 
- DIALOG NYTTER IKKE: Trond Ellingsen gikk ut mot 68-generasjonen og naive politikere på Facebook, hvor han også skrev at han ser for seg «adskillig mer kontante virkemidler, og det blir ikke vakkert».  Vis mer

- Oppskremt frykt

- Det ser også ut til at Ellingsen deler de høyreradikales oppskremte frykt for islam og muslimer - ideen om at vi er i ferd med å bli kolonisert. Slike forskremte tanker om muslimske flyktninger og innvandrere bør være diskvalifiserende for et organ som dette. Han kan selvsagt ikke med stramt ansikt hevde at han vil møte muslimske flyktninger med en nøytral innstilling, sier Steen.

Medlemmene til Utlendingsnemnda er oppnevnt etter forslag fra fylkesmennene, Utenriksdepartementet, Norges Juristforbund og humanitære organisasjoner. Det er Human Right Service (HRS) som har foreslått Trond Ellingsen.

I begrunnelsen til HRS for å utnevne Trond Ellingsen skriver de på sine egne nettsider at det er på grunn av hans: «juridiske kompetanse og interesse for innvandring/integrering».

Asylsøkeres rettsikkerhet

- Utlendingsnemnda ble opprettet for å styrke asylsøkeres rettssikkerhet. Et av tiltakene for å oppnå dette, er at humanitære organisasjoner foreslår ett av nemndmedlemmene. Her er det snakk om en person som ikke har tilkjennegitt noe som helst engasjement for asylsøkeres rettssikkerhet. Tvert om: Han synes å være foreslått utelukkende fordi han er fiendtlig innstilt til dem. Det er en slett kvalifikasjon for å være med i et organ som dette, for å si det mildt. Det er å snue selve ideen om rettssikkerhet på hodet, sier Steen til Dagbladet.

Ellingsen har tidligere svart slik på Dagbladets spørsmål:

«Jeg har svært lite til overs for den avisen du jobber i og håper at nedgangen i avisens opplagstall fortsetter. Det kan egentlig ikke gå fort nok. For 20-30 år siden var Dagbladet en respektert kulturavis som jeg ofte kjøpte. I dag er det en slags Se og Hør i avisformat. Mitt råd til deg er at du forlater det synkende skip mens det ennå er tid».

Dagbladet har også sendt kritikken fra Rune Berglund Steen til Ellingsen, men foreløpig har ikke Ellingsen kommentert sitatene fra Steen.

Justisdepartementet som utnevnte Ellingsen, har heller ikke svart på Dagbladets spørsmål.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!