Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han kan sitte stille i 10 år til, og fremdeles være like farlig

Psykiatrispesialist mener dommen er riktig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Psykiatrispesialist Kjersti Narud har ikke tidligere ønsket å kommentere om Breivik bør dømmes utilregnelig eller tilregnelig. Nå som dommen er kjent, sier hun at hun mener den er riktig.

- Når vi ser på bevisførselen og ser på hvordan han har fremstått, mener jeg at det er riktig at han dømmes som tilregnelig. Da tenker jeg særlig på vitnene som var i kontakt med han kort til etterpå, politi og spesialister som overvåket han, sier hun, og fortsetter;

- De sier han har samhandlet greit, og ikke fremstått som psykotisk.

Psykosen er ikke gjennomgripende Narud utelukker ikke at Breivik har en psykose.

- Han var opptatt av veldig mye "rart" under rettsaken, detaljer og poenger andre syns var påfallende. Men når vi samlet sett har sett han, så er ikke denne psykosen gjennomgripende. Den griper ikke inn i det daglige livet han, i samhandling med andre, og ikke i hans oppførsel, mener hun.

Hun ville ikke blitt overrasket om han ble dømt utilregnelig, men er veldig glad for at det motsatte er tilfelle.

- Det viser også at sakkyndige ikke bestemmer i en rettsal, slik mange har hevdet. Vi er rådgivere, og i denne saken måtte retten ta stilling til to forskjellige erklæringer, med to forskjellige konklusjoner. Jeg håpet retten skulle stille seg åpent, noe de også har gjort, sier Narud.

Håper på endring - Vi må ta noen runder nå i etterkant, og jeg håper vi kan få kvalitetssikret faget. Blant annet bør vi ha en del punkter som rettpsykiatere må se på i sitt arbeid, sier hun.

Når det gjelder hvor lenge gjerningsmannen bør sitte inne, sier hun;

- Han planla dette i mange år. Han kan sitte stille i 10 år til, og fortsatt være like farlig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media