Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han kan skyte ned justisministerens Krekar-løsning i morgen

Tingrettsdommer behandler Kyrksæterøra-vedtaket.

LANG ERFARING: Tingrettsdommer Oddmund Svarteberg har tidligere blant annet avsagt dom i PST-saker.
Arkivfoto: Berit Roald / Scanpix
LANG ERFARING: Tingrettsdommer Oddmund Svarteberg har tidligere blant annet avsagt dom i PST-saker. Arkivfoto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen klokka 09 starter Oslo tingretts behandling av oslopolitiets tvangsplasseringsvedtak mot Najumuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar.

Det er tingrettsdommer Oddmund Svarteberg (65) som skal administrere rettsmøtet, bekrefter Oslo tingrett i en pressemelding i ettermiddag. 

Den svært erfarne dommeren har tidligere blant annet avsagt dom i høyprofilerte saker mot terrormistenkte og Nokas-ransmiljøet, og har hatt flere av Norges mest kjente kriminelle på tiltalebenken i ulike sammenhenger.

Kan ankes Etter alt å dømme vil Krekar selv møte i retten, der møtet i utgangspunktet skal gå for åpne dører. Advokat Brynjar Melings klage er på over 20 sider, og det er uklart hvor lang tid tingretten vil bruke på å behandle saken. Påtaleleder ved politiets utlendingsseksjon, Vegard Rødås, er Melings motpart.

Det er knyttet svært stor spenning til om politivedtaket og instruksen fra Justisdepartementet som ligger bak avgjørelsen om å sende Krekar til Kyrksæterøra og ilegge ham meldeplikt der, vil bli regnet som gyldig av retten.

En rekke av Norges mest framtredende jurister mener vedtaket kan være ulovlig, og at den «generelle» instruksen fra justisminister Anders Anundsens departement framstår som rettet mot Krekar alene.

Anundsen på sin side slo fast før helga at han er helt sikker på at instruksen er innenfor loven.

Uavhengig av utfallet Oslo tingrett, kan saken bli anket til lagmannsretten. Krekar ble søndag løslatt fra Kongsvinger fengsel etter endt soning i trusselsaken, uten restriksjoner, og er per i dag en fri mann. Han oppholdt seg i går i Oslo sammen med familie.

Ingenting tyder så langt på at den straffedømte islamisten vil bli forsøkt sendt til Sør-Trøndelag før tvangsplasseringssaken er rettskraftig.

«Lex Krekar» Vedtaket mot Krekar er ifølge politiet hjemlet i Utlendingslovens § 105 første ledd, bokstav d - også kjent som «Lex Krekar» fordi det var de daværende problemstillingene rundt mullaen som førte til lovendringen i 2009.

Lovbestemmelsen dreier seg om at utlendinger med utvisningsvedtak mot seg kan pålegges meldeplikt og bestemt oppholdssted her i landet, når det eneste grunnlaget for opphold i Norge er at de ikke kan utvises på grunn av fare for (blant annet) dødsstraff eller tortur i hjemlandet.

Utvisningsvedtaket mot Najumuddin Faraj Ahmad ble gyldig ved Høyesteretts dom 8. november 2007, men kan ikke utvises til Irak fordi det så langt har vært umulig å få garantier for at Krekar ikke henrettes om han sendes tilbake.