- Han kan ta seg en bolle

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) skjøt resolutt ned Venstres forslag om en dobling av bompengetakstene i rushen. Det provoserer Venstres Oslo-topp kraftig.

Arendal 20190815. 
T.v.: stortingsrepresentant Arne Nævra (SV) og samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) under togdebatten på biblioteket i Arendal under Arendalsuka torsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Arendal 20190815. T.v.: stortingsrepresentant Arne Nævra (SV) og samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) under togdebatten på biblioteket i Arendal under Arendalsuka torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Bompengeforhandlingene - eller samtalene - pågikk i nærmere tre måneder i regjeringen inntil statsminister Erna Solberg satte foten ned og sa at nok var nok.

Men avtalen har foreløpig ikke lagt noen demper på konflikten.

I dag sa samferdselsminister Jon Georg Dale til Dagbladet at «Venstre verken kan ha skjønt intensjonen eller bindingene som ligger i avtalen», hvis de tror at man kan innføre en heftig rushtidsavgift i hovedstaden.

- Vi har sittet og forhandlet i tre måneder for å få bompengekutt. Ikke for at man skal finne en lur måte å omgå hele grunnlaget for forhandlingene, sa Dale, som også stilte spørsmål ved om hele bompengedebatten har gått Venstre-folk hus forbi.

- Å gjøre dette til en diskusjon om at det nå er et stort potensial for å doble rushtidsavgiften, ja, da har du ikke vært veldig påkoblet den politiske debatten de siste månedene. Det bør alle ha skjønt er helt utelukket, slo samferdselsminister Dale fast.

Bolle-Dale

Mannen bak forslaget om doblet takst i rushtrafikken i Oslo, Venstre-topp Halstein Bjercke, ble i dag konfrontert med Dales uttalelser på Facebook.

Da skrev Bjercke følgende om samferdselsminister Dale, som er kjøttskjærer av yrke:

PROVOSERT: Venstres Oslo-topp Hallstein Bjercke.
Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix
PROVOSERT: Venstres Oslo-topp Hallstein Bjercke. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix Vis mer

«Han kan ta seg en bolle»

Da Dagbladet ringer står Bjercke på sin kulinariske anbefaling til samferdselsministeren, men ønsker å utdype.

- Jeg ber Jon Georg Dale om å ta seg en bolle fordi han vet veldig godt at det er jeg som har rett og han som tar feil, sier Bjercke til Dagbladet.

Bjerckes poeng er at staten - ved Dale - ikke kan legge seg oppi de lokale avtalene.

- Oslopakke 3 har eksistert i over 20 år og bygger på lokal enighet. Hvis vi lokalt i Oslo er enige om å endre satsene i bomringen, ja, så gjør vi det, slår Bjercke fast.

MÅ SVARE: Bård Hoksrud lovet i 2013 bompengestopp med Frp i regjering. Vis mer

- Bruser med fjærene

Statens kollektiv-milliarder til byene kommer med to forbehold: Samlede bominntekter må ned og trafikken skal ikke øke. Men det vil ikke bli akseptert at det gjøres ved en dramatisk økning i rushtidsavgiften, ifølge Dale.

- Mitt utspill er et forsøk på å få det til i Oslo. Da er provoserende når samferdselsministeren bruser med fjærene når han vet at jeg har rett og han tar feil, sier Bjercke.

- Er du sikker på at han vet dette?

- Det er jeg helt sikker på. Jeg vet at han vet at jeg har rett og han tar feil.

- Hvem kan oppklare dette? Åpner bompengeavtalen for dobling av rushtidsavgiften i Oslo?

- Jeg har ikke noe behov for en oppklaring. Fundamentet i Oslopakke 3 er lokal enighet og det kommer det alltid til å være.