Han kan utløse en krise av dimensjoner

Store internasjonale banker frykter at Kina skal miste kontrollen på den økonomiske veksten.

BÆRE ELLER BRISTE: Kinas statsminister Li Keqiang kan ha skjønt at noe må gjøres. Foto: REUTERS/Ruben
BÆRE ELLER BRISTE: Kinas statsminister Li Keqiang kan ha skjønt at noe må gjøres. Foto: REUTERS/RubenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Kinesisk økonomi har vokst i et imponerende tempo i lang tid. Siden 1990 har den årlige BNP-veksten aldri vært lavere enn 7,6 prosent, men nå begynner det å bli klart for de fleste at pilene peker nedover, skriver Finansavisen i dag.

Kina har etter finanskrisen klart å holde hjulene i gang takket være enorme offentlige tiltakspakker, samtidig som bankene fikk beskjed om å låne ut penger for å holde aktiviteten oppe.

Det har ført til at kinesiske bankutlån har kommet opp i 200 prosent av landets BNP, hvis man tar med estimater på det uregulerte skyggemarkedet. Før finanskrisen startet hadde til sammenlikning amerikanske banker lånt ut 40 prosent av BNP.

Kutter overflødig produksjon Nå kan det se ut som landets nye statsministeren, Li Keqiang, har skjønt at noe må gjøres.

En mer markedsstyrt tilnærming gjorde at kommunistpartiet i forrige uke ga ordre om at 1400 bedrifter i 19 bransjer måtte kutte overflødig produksjon. I tillegg ble det innført byggestopp for alle offentlige bygninger de neste fem årene.

Det er imidlertid krevende å lykkes med en slik finstyring av økonomien.

Kollaps i råvareprisene I den japanske storbanken Nomura tror økonomene at det er en tredjedels sannsynlighet for kraftig fall i kinesisk økonomi innen utgangen av 2014, skriver Finansavisen.

Societe Generale mener det er en «ikke-neglisjerbar risiko» for at veksten faller til seks prosent i år, og at det er en liten mulighet for at veksten stuper til bare tre prosent i andre halvår 2014.

Barclays mener sannsynligheten for at veksten kommer ned til tre prosent i løpet av de neste tre årene har økt den seneste tiden.

Selv om de ser for seg at en slik kraftig oppbremsing blir kortvarig, vil utslagene i råvaremarkedet bli kraftige.

Blant annet tror de oljeprisen vil falle til 70 dollar fatet, mens den i dag ligger på 105-106 dollar. For kobberprisen kan det bli enda verre

- Kina er ingen svart svane - men en grå svane, fordi en hard landing ikke lenger er totalt uventet. Det kan til og med skje at vi før eller siden også får oppleve en resesjon, sier økonom Alaistair Chan i Moody's Analytics til Bloomberg.