Han kan være edderkoppen bak Iran-demonstrasjonene

Hojatoleslam Hashemi Rafsanjani unngår offentligheten - men kan ha nøkkelrolle i opptøyene.

EDDERKOPP: Nyhetsbyrået AP stiller spørsmålet om Ali Akbar Hashemi Rafsanjani kan ha administrativt ansvar for de massive demonstrasjonene i Teheran. Her avgir han sin stemme i presidentvalget. Foto: REUTERS/Chavosh Homavandi/jamejamonline/Scanpix
EDDERKOPP: Nyhetsbyrået AP stiller spørsmålet om Ali Akbar Hashemi Rafsanjani kan ha administrativt ansvar for de massive demonstrasjonene i Teheran. Her avgir han sin stemme i presidentvalget. Foto: REUTERS/Chavosh Homavandi/jamejamonline/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet) Er Hojatoleslam Hashemi Rafsanjani edderkoppen bak de voldsomme demonstrasjonene som har funnet sted i Irans gater de siste dagene, hvor minst 30 mennesker har blitt drept?

Datteren sto fram
Nyhetsbyrået AP stiller spørsmålet, og påpeker at Rafsanjani, som er en av Irans høyest respekterte skikkelser og også har sittet i presidentstolen i landet, har holdt seg unna rampelyset siden opptøyene brøt ut - ikke minst da Ayatollah Ali Khamenei ba om at folket sluttet opp om president Ahmadinejad.

Og ekspresidentens datter, Faezeh Hashemi, stått fram og talt til flere opposisjonelle.

Rafsanjani har markert klar avstand fra Irans omstridte president, og Ayatollah Khamenei uttalte på fredag at Rafsanjani og han selv «ofte er uenige».

OPPOSISJONEN HAR ANSVARET: Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, retter en advarende pekefinger mot demonstrantene. Foto: AP Photo/IRIB/Scanpix
OPPOSISJONEN HAR ANSVARET: Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, retter en advarende pekefinger mot demonstrantene. Foto: AP Photo/IRIB/Scanpix Vis mer

Men Rafsanjani er leder for det såkalte ekspertrådet - som har myndighet til å avsette Khamenei som øverste leder.

Anklaget for korrupsjon
Rafsanjani, som beskrives som en pragmatiker som ikke ønsker å forpurre forholdet mellom Iran og USA, kan ha grunn til å ønske Khameneis avgang.

President Ahmadinejad har ifølge AP omtalt Rafsanjani som korrupt på iransk TV. Ekspresidenten skal ha bedt Ayatollah Khamenei om å be Ahmadinejad droppe anklagene - en forespørsel den åndelige lederen ignorerte.

SAMMENSTØT: Det brenner i Teherans gater. Foto: AFP PHOTO/ALI SAFARI/Scanpix
SAMMENSTØT: Det brenner i Teherans gater. Foto: AFP PHOTO/ALI SAFARI/Scanpix Vis mer

Nå spekuleres det i om Rafsanjani har en rolle i kulissene bak de massive demonstrasjonene mot Ahmadinejad og Khameneis styre.

Dødstallene vokser
Politi og paramilitære har utøvet omfattende voldshandlinger i Teherans gater de siste dagene. Ubekreftede meldinger gjengitt hos CNN forteller om så mange som 150 drepte.

Facebook og Youtube har folk publisert flere videoer som angivelig viser at folk blir drept og banket opp av politistyrker.

ENGASJEMENT: Her demonstrerer folk i Santa Ana i California, til støtte for opposisjonen i Iran. Foto: David McNew/Getty Images/AFP/Scanpix
ENGASJEMENT: Her demonstrerer folk i Santa Ana i California, til støtte for opposisjonen i Iran. Foto: David McNew/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer

Ayatollah Khamenei ba folket roe seg ned, og erklærte at opposisjonsleder Mir Hussein Moussavi har ansvaret for eventuelle dødsfall blant demonstrantene.

Ifølge CNN News ropes det flere steder «død over Khamenei» i gatene i Teheran.

Det er ikke vanlig kost i Iran.

VOLD: En ung mann kaster stein mot politiet i Teheran. Foto: TOPSHOTS/AFP PHOTO/STRINGER/Scanpix
VOLD: En ung mann kaster stein mot politiet i Teheran. Foto: TOPSHOTS/AFP PHOTO/STRINGER/Scanpix Vis mer