Han kan være edderkoppen bak Iran-demonstrasjonene

Hojatoleslam Hashemi Rafsanjani unngår offentligheten - men kan ha nøkkelrolle i opptøyene.

EDDERKOPP: Nyhetsbyrået AP stiller spørsmålet om Ali Akbar Hashemi Rafsanjani kan ha administrativt ansvar for de massive demonstrasjonene i Teheran. Her avgir han sin stemme i presidentvalget. Foto: REUTERS/Chavosh Homavandi/jamejamonline/Scanpix
EDDERKOPP: Nyhetsbyrået AP stiller spørsmålet om Ali Akbar Hashemi Rafsanjani kan ha administrativt ansvar for de massive demonstrasjonene i Teheran. Her avgir han sin stemme i presidentvalget. Foto: REUTERS/Chavosh Homavandi/jamejamonline/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet) Er Hojatoleslam Hashemi Rafsanjani edderkoppen bak de voldsomme demonstrasjonene som har funnet sted i Irans gater de siste dagene, hvor minst 30 mennesker har blitt drept?

Datteren sto framNyhetsbyrået AP stiller spørsmålet, og påpeker at Rafsanjani, som er en av Irans høyest respekterte skikkelser og også har sittet i presidentstolen i landet, har holdt seg unna rampelyset siden opptøyene brøt ut - ikke minst da Ayatollah Ali Khamenei ba om at folket sluttet opp om president Ahmadinejad.

Og ekspresidentens datter, Faezeh Hashemi, stått fram og talt til flere opposisjonelle.

Rafsanjani har markert klar avstand fra Irans omstridte president, og Ayatollah Khamenei uttalte på fredag at Rafsanjani og han selv «ofte er uenige».

Men Rafsanjani er leder for det såkalte ekspertrådet - som har myndighet til å avsette Khamenei som øverste leder.

Anklaget for korrupsjonRafsanjani, som beskrives som en pragmatiker som ikke ønsker å forpurre forholdet mellom Iran og USA, kan ha grunn til å ønske Khameneis avgang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer