Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han kan være en seriemorder

Lastebilsjåføren Anders Eklund (42) sjekkes for uoppklarte drap i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STJÄRNSUND/OSLO (Dagbladet.no): - Det finnes noen drap i Norge som man definitivt må se på, sier professor Sven Christianson, ekspert på gjerningsmannsprofiler, om Anders Eklund, Engla-drapsmannen.

Eklund har jobbet som lastebilsjåfør, og skal ha kjørt en del i Norge.

• Les også: - Sjenert, snill, uhyggelig og snuskete

- Kripos på banen

Den erfarne drapsetterforskeren Finn Abrahamsen, blant annet tidligere leder av voldsavsnittet i Vold- og vinningsseksjonen ved Oslo politidistrikt, mener det er en sjanse for at 42-åringen, som har innrømmet to drap, kan knyttes til norske drapsgåter.

- Det er viktig at Kripos nå er på banen, og oppretter kontakt med politiet i Sverige. Da kan de for eksempel sammenlikne spor, eller se på eventuelle DNA-bevis, sier Abrahamsen til Dagbladet.no.

Eklund innrømmet de to drapene på Engla Juncosa-Höglund og Pernilla Hellgren etter at han ble konfrontert med at det var funnet spor av hans DNA på den drepte Pernilla Hellgren.

Gode beviser

image: - Han kan være en seriemorder

Etter at han innrømmet drapet på Hellgren, nektet han først fortsatt at han hadde noe med Englas forsvinning å gjøre, skriver Expressen.se.

Men etter en samtale med advokaten Jan Kyrö, innrømmet han også dette drapet.

I forhold til Engla ble han konfrontert blant annet med politiets bildebevis av bilen hans, samt flere vitneobservasjoner.

Eklund har med andre ord bare innrømmet de to drapssakene der han er blitt konfrontert med sterke beviser fra politiets side.

- Ser på likhetstrekk

Finn Abrahamsen er nå spent på om politiet klarer å knytte ham til andre saker.

- Samtidig som de nå avhører mannen, vil de begynne å se på saker med likhetstrekk. Det kan være snakk om en seriemorder her, og da er det ofte en likhet mellom ugjerningene. Det er naturlig at dette kommer til å bli svær affære framover, sier Abrahamsen til Dagbladet.no.

I avhør i dag skal Eklund allerede ha innrømmet en voldtekt.

KRIMEKSPERT: Finn Abrahamsen. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
KRIMEKSPERT: Finn Abrahamsen. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer

- Man blir jo litt urolig når det dukker opp nye saker i hvert avhør. Selv sier han at det ikke er flere saker nå, sier advokat Jan Kyrö til Expressen.se.

Kripos koblet inn

Kripos har tidligere i dag varslet at de vil sjekke om 42-åringen som har tilstått drapet på ti år gamle Engla i Sverige kan ha begått drap i Norge.

- Vi vil følge det politiet i Sverige gjør, og vurderer om vi skal sjekke ham opp mot uløste drap i Norge, sier informasjonssjef Anne Bye Sandal i Kripos til NTB.

Abrahamsen mener det er viktig at Kripos nå er på banen.

- De bør jo det, og det pleier de også å gjøre. Det er alltid interessant for norsk politi å sette i gang slike undersøkelser. De vil gå gjennom aktuelle norske saker, sjekke reisemønstrene til personen og etter hvert pleier svenskene også å gi norsk politi muligheten til å gjennomføre egne avhør, sier Abrahamsen til Dagbladet.no.

- Sjeldent godt bevis

Anders Eklund ble fotografert av en amatørfotograf lørdag 5. april. 55 sekunder tidligere hadde den samme fotografen tatt bilde av Engla på sykkel. Bildene bidro sterkt til å oppklare saken.

Abrahamsen mener det er sjeldent politiet får så gode beviser «i fanget» på et så tidlig tidspunkt av en etterforskning.

- En kan ikke regne med å få så fine bevis med en gang. Bildene knytter ham til stedet og var åpningen for mye av etterforskningen. De kunne se hvem som eide bilen og så raskt at han hadde en kriminell historie som gjorde ham interessant for saken, sier Abrahamsen til Dagbladet.no.

Eklund er tidligere dømt for flere tilfeller av vold og seksuelle overgrep.

Sjelden med barnedrap

Politiet etterlyste ham tidlig i saken, og han ble pågrepet i lastebilen sin i Sør-Sverige. Abrahamsen mener politiet har gjort en god jobb i saken.

- Det synes som de har gått bra til verks. De bestemte seg heldigvis for å etterlyse ham raskt. Sannsynligvis fant de spor i bilen hans, kanskje DNA, som knyttet ham ytterligere til saken, sier Abrahamsen.

Han minner om at det er sjeldent at barn drepes, som i denne saken.

- I Sverige har det vært noen slike saker, og vi har hatt enkelte her hjemme også, men heldigvis skjer det ikke ofte, sier han til Dagbladet.no.

HANDLET: Anders Eklund handlet wunderbaum på en bensinstasjon kort tid etter drapet.
DRAPSMANNEN BLE FOTOGRAFERT: - Det er ikke ofte politiet får så gode beviser i fanget, sier Finn Abrahamsen.
ENGLA: Ble fotografert.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media